*Nettavisen* Økonomi.

Helt vilt - eller boligkrakk?

Boligmarkedet spriker i alle retninger, men kjendismeklerne er optimistiske.

19.09.07 21:11

Mens Finansavisen melder om helt ville tilstander i boligmarkedet med en liten leilighet som gikk én million kroner over takst, melder Dagens Næringsliv om en boligkollaps. Ifølge DN kan boligprisene falle 30 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Hvis du sammenligner DN og Finansavisen i dag (onsdag red.anm.) gir de to vidt forskjellige bilder, sier kjendismekler Petter Andreas Poppe i Aktiv eiendomsmekling på Frogner til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petter Andreas Poppe i Poppe og co. Foto: (Foto: Jan Christian Grandre/TV 2 Nettavisen)

- Fortsatt opp
Ifølge Poppe er det slett ikke noe boligkollaps i sikte. Om en nedgang på 30 prosent sier han:

- Det kan jeg si er klart divergerende med mitt syn.

Tvert imot skal boligprisene fortsatt opp. Og de siste årene har Poppe hatt rett når han har spådd oppgang på 20 prosent. Det spår han likevel ikke lenger.

- Neste år skal prisene opp mellom fem og syv prosent. Jeg tror på en like positiv utvikling fra 2009 til 2010. I år er mye av veksten tatt ut, jeg tror på vekst på null til to prosent resten av året. Altså totalt 15 prosents vekst for i år, sier Poppe.

- Positive
Han melder om hektisk aktivitet på meklerkontoret på Frogner.

- Vi er veldig fornøyd med markedet de siste ukene. Vi har solgt større investeringsporteføljer, utviklingseiendom, bygårder og vanlige leiligheter. Noen har endog gått over takst. Vi er positive til markedet, sier han.

Det som imidlertid kommer til i skje, ifølge Poppe, er at prisforskjellene kommer til å bli større.

- Jeg tror det blir prisdifferanse mellom øst og vest, og vi har bare så vidt sett begynnelsen på det. En leilighet på Frogner skal koste over 3000 kroner mer per kvadratmater enn på Grünerløkka, mener Poppe bestemt.

- Kjenner seg ikke igjen
Hos meklerkollega Ek ser man likt på det.

- Markedet kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til media, sier Torbjørn Ek, i egenskap av å være en markedsaktør. Ek selger, som Poppe, boliger hovedsakelig på Oslos vestkant.

- Vi kjenner oss bedre igjen i «Helt vilt»-beskrivelsen. Mediene er særdeles opptatt av å skape en situasjon som vi ikke kjenner oss igjen i. Folk er vantro, de kjenner seg heller ikke igjen i det mediene skriver. Det markedet jeg sitter i, og da snakker jeg som markedsaktør, er et velfungerende marked. Man er opptatt av det dere skriver. Det blir litt frustrasjon når man får diametralt motsatte syn. Det er et uttrykk for at det er vanskelig å beskrive den faktiske situasjonen, sier Ek til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch

Han avviser kollaps.

- Det er ingen her som tror på 30 prosents fall.

- Markedet er godt orientert, de vet hva som skal betales for hva, sier Ek.

- Middels beliggenhet - middels pris
Men også han, som Poppe, ser at markedet er mer differensiert enn før.

- Leiligheter som er dusinvare, med middels beliggenhet, middels standard, de det er mange av, går tregere. Men prisoppnåelsen er fortsatt god. Markedet fungerer, det er det som er greia. Markedet på kjøpesiden er også sultefôret. Det finnes for eksempel nesten ikke eneboliger. Og volumet avtar. Det kom tregere i gang, men nå synker det, sier Ek.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.