*Nettavisen* Økonomi.

Hemmelig avtale etter kjempeskandalen

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, styreleder i Chandra og administrerende direktør i Uninor Stein Erik Vellan Under lanseringen av Uninor i India Foto: (Telenor)

Etter korrupssjonskandalen.

11.10.12 21:32

Gjennombrudd for Telenor i India. Slutt på rettslig kaos åpner for ny satsing i verdens nest mest folkerike land.

- Vi er glad for at forholdet til Unitech nå har funnet en løsning, men det er fortsatt et stykke igjen, sier Telenors kommunikasjonsdirektør i Asia, Glenn Mandelid, til Nettavisen NA24.

Telenor og Unitech Ltd. har 10. oktober 2012 blitt enige om å suspendere alle rettslige konflikter mellom partene.

Avtalen det statseide selskapet har inngått er hemmelig.

- Partene er bundet av konfidensialitet og kan ikke gi ytterligere kommentarer om innholdet i forliket, skriver selskapet i en børsmelding torsdag.

Med det skrinlegger altså Telenor sine varslede søksmål etter at bråket førte til at alle verdiene i India forsvant - på papiret.

Tidligere i år fratok Indiske myndigheter Telenor-selskapet Uninor 22 mobillisenser med begrunnelse i underprising og fusk ved tildelingen av lisensene. Etter først å ha skrevet ned 4,2 milliarder i februar tok selskapet ytterligere affære i april, da de skrev ned verdiene til null.

- Forsiktighetsprinsippet gjør at Telenor ASA har besluttet å skrive ned gjenværende immaterielle eiendeler og anleggsmidler i India med 3,9 milliarder kroner (2,6 milliarder kroner etter minoritetsinteresser), meldte selskapet.

Dermed var hele India-investeringen nedskrevet.

Nettavisen NA24 vet at norske myndigheter har jobbet iherdig for Telenors situasjon i India. Foruten at Trond Giske viste sin besøkelsestid var den norske ambassaden i landet tidlig på banen og brukte store ressurser på saken.

Ville saksøke partner
I februar meldte Telenor at de krever 8,9 milliarder kroner i erstatning, da de holdt sin partner Unitech ansvarlig for tap av lisensene.

Denne summen var identisk med pengene Telenor investerte i sine 67,25 prosent i Uninor. Selskapet garanterte også for et lån på 8,1 milliarder kroner.

I aksjonæravtalen mellom partnerne ga Unitech Ltd. ugjenkallelige og ubetingede løfter om at Telenor skulle holdes skadesløs hvis garantiene ble brutt. Telenor mente at partnerskapet med Unitech ikke hadde en fremtid og selskapet varslet at de ville starte arbeidet med å finne en ny lokal samarbeidspartner.

Avgjørende periode for Telenors india-satsing
Mandelid opplyser at det saftige erstatningskravet mot Unitech på 8,9 milliarder kroner som følge av fredsavtalen er suspendert inntil videre.

Hele Telenors fremtid i India blir avgjort i løpet av de neste ni dagene.

- Vi vurderer nå om vi skal delta i auksjonsrunden om de nye lisensene. Fristen for å melde seg på auksjonen er 19. oktober, men selve auksjonen vil ikke starte før 12. november. Deretter tar det litt tid før auksjonen avsluttes og vinnere av nye lisenser blir annonsert. Høyesterett har gitt Indiske myndigheter frist til midten av Januar med å fullføre hele prosessen, opplyser Mandelid.

Telenor vurderer ennå om betingelsene satt for den nye auksjonsrunden er tilfredsstillende nok.

- Dersom vi deltar i auksjonen og ikke vinner, vil erstatningskravet mot Unitech fortsatt gjelde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Telenor.

- Det ligger vel i kortene at dere går for fullt inn i auksjonsrunden. Dette med tanke på hvor viktig og kostbar India-eventyret har vært, og er, for Telenor?

- Beslutningen er ikke tatt. Når vi har tatt den vil vi informere indiske myndigheter, sier Mandelid til Nettavisen NA24.

Ser mot nye lisenser
Telenor skriver at selskapet vil overførie Unitech Wireless (Uninor) sin virksomhet i India til et nytt selskap kontrollert av Telenor. Telenor forbereder seg til å delta i den kommende auksjonen av 2G mobilspektrum i India via dette nye selskapet.

Unitech Ltd. vil selge sine aksjer i Uninor for et mindre kontantbeløp. Unitech Ltd. vil også beholde de økonomiske rettighetene forbundet med sin nåværende aksjebeholdning i Unitech Wireless.

Unitech Ltd. vil umiddelbart trekke seg fra styret i Uninor og alle spesielle aksjonærrettigheter suspenderes. Etter en vellykket auksjon og overføring av virksomheten vil alle rettslige konflikter mellom partene bli avsluttet.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.