NA24.no

En telefonsamtale mellom tidligere finansminister Yanis Varoufakis og investorer i London ble lekket for noen uker siden. Opptaket avslørte planen om å vurdere innføringen av et parallelt elektronisk betalingssystem.
En telefonsamtale mellom tidligere finansminister Yanis Varoufakis og investorer i London ble lekket for noen uker siden. Opptaket avslørte planen om å vurdere innføringen av et parallelt elektronisk betalingssystem. Foto: Jean-paul Pelissier (Reuters)

Hemmelig gresk kriseplan kobles til norsk forsker

Sist oppdatert:
NTNU-forsker Trond Andresen har vært sentral i utviklingen av modellene bak det parallelle elektroniske betalingssystemet som Hellas' tidligere finansminister i hemmelighet vurderte å innføre.

I forrige uke sprakk nyheten om at det var Andresens modell daværende finansminister Yanis Varoufakis hadde brukt flere måneder på å forberede, skriver Aftenposten.

– Mitt argument har vært at en parallell elektronisk valuta vil få farten opp i gresk økonomi og i tillegg styrke Hellas' posisjon i forhandlinger med EU, sier forskeren, som legger til at det er gøy at Varoufakis ville teste ut modellen som han har promotert i fem år.

Andresen understreker at han ikke har vært en del av teamet til den tidligere ministeren, noe som bekreftes av en kilde nær Varoufakis. Varoufakis selv ønsket ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Hellas har siden 2010 fått kriselån fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) for å unngå konkurs.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere