NA24.no

Hemmelig gresk kriseplan kobles til norsk forsker

En telefonsamtale mellom tidligere finansminister Yanis Varoufakis og investorer i London ble lekket for noen uker siden. Opptaket avslørte planen om å vurdere innføringen av et parallelt elektronisk betalingssystem.
En telefonsamtale mellom tidligere finansminister Yanis Varoufakis og investorer i London ble lekket for noen uker siden. Opptaket avslørte planen om å vurdere innføringen av et parallelt elektronisk betalingssystem. Foto: Jean-paul Pelissier (Reuters)
Sist oppdatert:
NTNU-forsker Trond Andresen har vært sentral i utviklingen av modellene bak det parallelle elektroniske betalingssystemet som Hellas' tidligere finansminister i hemmelighet vurderte å innføre.

I forrige uke sprakk nyheten om at det var Andresens modell daværende finansminister Yanis Varoufakis hadde brukt flere måneder på å forberede, skriver Aftenposten.

– Mitt argument har vært at en parallell elektronisk valuta vil få farten opp i gresk økonomi og i tillegg styrke Hellas' posisjon i forhandlinger med EU, sier forskeren, som legger til at det er gøy at Varoufakis ville teste ut modellen som han har promotert i fem år.

Andresen understreker at han ikke har vært en del av teamet til den tidligere ministeren, noe som bekreftes av en kilde nær Varoufakis. Varoufakis selv ønsket ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Hellas har siden 2010 fått kriselån fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) for å unngå konkurs.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere