NA24.no

Hemmelig ordre fra Diesen

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Forsvarssjef Sverre Diesen har helt siden oktober i fjor i det skjulte arbeidet for å få på plass en delt dataløsning i Forsvaret, viser et fortrolig dokument.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har varslet at hun vil avgjøre hva som skal skje med milliardsatsingen Golf innen utgangen av februar.

Men TV 2 Nettavisen kan avsløre at Forsvaret for lengst har startet arbeidet med å innføre den dataløsningen forsvarssjef Sverre Diesen har bestemt seg for.

I et fortrolig brev fra forsvarssjefen til Forsvarsdepartementet 17. oktober i fjor gir Diesen klare direktiver om at det skal startes forhandlinger med dataleverandøren IBM om gjenbruk av tidligere it-systemer.

Diesen anbefaler en rekke tiltak for hvordan Forsvaret skal få på plass en delt dataløsning. Til tross for at statsråden på dette tidspunktet ikke er i nærheten av å ha tatt en avgjørelse om Golf - anbefaler Diesen at forhandlingene med IBM og de andre tiltakene iverksettes umiddelbart.

Her kan du lese hele brevet.

- Skrivet er fortrolig og vi ønsker derfor ikke å kommentere detaljer, heter det i en e-post fra Forsvarsstabens informasjonsavdeling.

Bare noen dager etter at det fortrolige brevet er sendt 17. oktober iverksetter forsvarssjefen selv ett av tiltakene. Han nedsetter Riiber-utvalget, som bak statsrådens rygg får forhandlet fram den hemmelige intensjonsavtalen med IBM, som TV 2 Nettavisen avslørte fredag.

Forsvarssjefen benekter dette på Forsvarets hjemmeside, men vil ikke la seg intervjue av TV 2 Nettavisen før forsvarsministeren har tatt avgjørelsen om Golf.

Bare IBM
Forsvarssjefen skriver først i brevet at det ikke er mulig å gjennomføre program Golf av økonomiske grunner, og at det derfor er nødvendig med en strategiendring som innebærer gjenbruk av gamle it-løsninger.

Deretter lister Diesen opp fire hovedtiltak han vil ha iversatt umiddelbart. Som punkt tre over tiltakene er forhandlinger med IBM. I brevet TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, gir forsvarssjefen følgende ordre:

«Den muligheten som har åpnet seg gjennom denne strategiendringen, til forhandlinger før endelig valg av løsning, skal utnyttes. Dette bør gjøres ved at det umiddelbart forhandles med IBM om gjenbruksløsningen».

Diesen har det åpenbart travelt, og vil ikke kaste bort tiden med å forhandle med flere leverandører:

«Det er ikke juridisk forsvarlig å forhandle ift anbefalt løsning med flere leverandører nå» heter det videre i brevet.

Eget utvalg
Diesen skriver i brevet fra 17. oktober i fjor at man «bør vurdere særskilt sammensetningen av forhandlingsdelegasjonen» .

Dette følger forsvarssjefen selv opp ved å nedsette et utvalg 26. oktober, som starter forhandlinger med IBM om en gjenbruksløsning.

TV 2 Nettavisen er i besittelse av arbeidsavtalen med IBM, der det heter at «Forsvarets gjenbruksstrategi legges til grunn». Denne avtalen var helt ukjent for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da TV 2 Nettavisen ba om kommentar til avtalen sent torsdag kveld.

Dødsstøt for Golf
Diesens iverksettelse av sin egen anbefaling om forhandlinger skjer to dager etter at det internasjonale it-rådgivningsselskapet Gartner Group slakter forsvarssjefens dataløsnig.

Forhandlingene med IBM settes i gang helt på siden av ledelsen i Golf, som har det formelle ansvaret for å inngå kontrakter med leverandørene.

Uten at Golf-ledelsen kjente til det, anbefalte Diesen i det fortrolige brevet og umiddelbart ribbe den for all makt:

«Det anbefales i tillegg at mandat for sjef Programstyret revideres. I den grad gjeldende fullmakter til Program Golf gir mulighet til å fatte beslutninger som får virkning på rest-FIF (red. anm.: Felles Integrert Forvaltningssystem), bør disse trekkes tilbake».

Prosjektleder Lars Bjertnæs i Golf sa rett før jul opp sin stilling blant annet i protest mot forhandlingene med IBM utenom de vanlige beslutningslinjene. Det går fram i oppsigelsesbrevet han sendte Forsvarsstaben 6. desember:

«Dette er helt uakseptabelt, da det bringer de merkantile prosessene i Golf ut av kontroll. Det undergraver min autoritet overfor valgte leverandør, og gjør meg ute av stand til å utøve mitt pålagte lederskap» , heter det i et brevet.

Den gjenværende ledelsen i Golf grep inn og fikk stoppet avtalen med IBM for en drøy uke siden, fordi de mente det ville være å forskuttere forsvarsministerens avgjørelse å signere den.

Ordknappe
Forsvarsstaben skriver i sitt epost-svar at «Det var helt naturlig å etablere en arbeidsgruppe utenfor Golfs organsiasjon når man skulle se på en mulig ny innretning av programmet», uten å begrunne dette nærmere.

TV 2 Nettavisen har bedt ledelsen i Forsvarsdepartementet om svar på flere spørsmål om Diesens brev fra 17. oktober i fjor.

I en svært ordknapp e-post bekrefter informasjonsavdelingen at forsvarssjefen opprettet en arbeidsgruppe som følge av sin egen anbefaling. De andre tiltakene er under behandling, heter det.

TV 2 Nettavisen får ikke svar på hvem som mottok brevet, og behandlet det internt i departementet.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har innkalt til et møte om framtiden til Golf tirsdag morgen. Departementet vil ikke opplyse hvem som skal være til stede eller hva hensikten med møtet er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere