NA24.no

Foto: Morten Holm/Scanpix

Hemmelig SV-notat om saftige skatteøkninger

Sist oppdatert:
SV med ny vri for å få deg til å godta kraftige skatteøkninger.

Et hemmelig SV-notat lekket til Dagens Næringsliv (DN) viser at nøkkelpersoner i det sosialistiske partiet jobber med en plan for å få nordmenn til å godta kraftige skatteøkninger på flere områder. Det skriver DN torsdag.

Notatet er et innspill til arbeidet med SVs program for neste stortingsperiode.

Arbeidsgruppen som består av sentrale statssekretærer og rådgivere i SV, foreslår blant annet å øke skatten for banker og oljeselskaper. I tillegg kommer forslag om ny flyseteavgift og økning av verdisettelsen av sekundærbolig og næringseiendom fra dagens 40 prosent til 90 eller 100 prosent.

Pakker inn skatteøkninger
Et av hovedpoengene for gruppen bak notatet er å finne en måte å pakke inn budskapet på, slik at politikken ikke oppfattes som «skattekåthet som bare sementerer folks holdninger mot partiet», skriver DN.

«Bakgrunnsmaterialet viser at det er mulig å vinne en skattedebatt dersom man klarere å overvinne folks tvil til at de økte skattene bare forsvinner i et stort sluk og den åpenbare løsningen på dette problemet er at den økte skattene skal gå til helt konkrete velferdsformer. Jo mer konkret målet for skatteøkninger er, jo større er viljen til å gi,» slås det fast i dokumentet.

Ikke økninger for vanlige folk
SV-leder Audun Lysbakken sier til TV 2 torsdag morgen at det interne notatet er et innspill i programprosessen til partiet, som ennå ikke har konkludert.

– Jeg kan garantere at SV aldri kommer til å gå inn for skatteøkninger til vanlige lønnsmottagere, sier Lysbakken til TV 2.

Sanner reagerer
Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener det interne SV-notatet har et oppsiktsvekkende innhold.

– Hele notatet oser av et SV i knestående som jakter på metoder for å lure folk til å akseptere høyere skatter, sier Sanner til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere