*Nettavisen* Økonomi.

Hemmeligholder Pareto-kontakt

Foto: (Scanpix)

Få dager før Sylvia vraket Pareto-rapporten i all offentlighet, ba hun meglerhuset om en tilleggstjeneste.

14.05.09 12:26

Da Sylvia Brustad mandag denne uken slo hånden av meglerhuset Pareto og mente rapporten ikke var vesentlig i det hele tatt, var det bare få dager etter at nærings- og handelsdepartementet (NHD) ville ha Pareto til å utføre et tilleggsoppdrag.

NA24 - din næringslivsavis

Pareto-kontakten fremgår av et brev NHD sendte til Pareto tirsdag 28. april. Her anmoder avdelingsdirektør i eierskapsavdelingen, Morten Strømgren, Pareto om å komme med et tilbud på finansiell rådgivning. Pareto besvarte anmodningen i løpet av dagen.

Benekter hemmelighold
Pareto ble tildelt det opprinnelige Aker-oppdraget 8. april - et oppdrag som var verdt en halv million kroner. Etter det NA24 kjenner til ble rapporten ferdigstilt i løpet av påsken, men departementet skal ha uttrykt at det ikke ville ha rapporten.

Overfor NA24 er dette blitt benektet av departementet, så sent som 24. april. Den endelige rapporten er datert 10. mai, og ble sendt til eierskapsavdelingen i NHD natt til mandag 11. mai.

Les også: Tjener halv mill. på hemmelig rapport

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tilbakeholder dokumenter
Tilleggsoppdraget har NA24 prøvd å få ut fra departementet siden forrige torsdag, men departementet har valgt å tilbakeholde dokumentene - uten å gi noen grunn til det.

Etter offentlighetsloven skal avgjørelsen om innsyn gis «uten ugrunnet opphold», og dersom det tar mer enn fem dager å besvare kravet er dette å regne som et avslag.

Etter det NA24 kjenner til har avdelingsdirektør Strømgren sendt avgjørelsen om godkjenning opp til sin sjef - Mette I. Wikborg i eierskapsavdelingen. Dette gjøres kun unntaksvis, og er med på å bekrefte inntrykket av at dokumentene er sensitive for departementet.

Det er denne eierskapsavdelingen daværende nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen benyttet seg av da han bestemte seg for å kjøpe aksjer i Aker - uten å innhente ekstern finansiell ekspertise.

Les også: Jakten på den forsvunne rapporten

Spilte ned kritisk Pareto-rapport
Dette tilleggsoppdraget står i skarp kontrast til departementets forsøk på å spille ned betydningen av Pareto-rapporten i etterkant.

– Selv om Paretos vurderinger avviker på noen områder, gir summen av de gjennomgangene som er gjort, ikke grunnlag for å anse transaksjonene som urimelige, uttalte Brustad 11. mai - da hun ga etter for Røkke i Aker-transaksjonene.

Pareto-rapportens avvik var at den mente Aker Solutions hadde betalt en overpris på omtrent en halv milliard kroner, og at transaksjonene var brudd på god praksis for eierstyring og selskapsledelse. Meglerhuset advarte nærmest departementet mot transaksjonene.

Les mer: - Betalte overpris for Røkke-aksjer

- Basert på vår verdivurdering kan ikke summen av de avtalte prisene i forbindelse med transaksjonene forsvares, og transaksjonene er således ugunstige for aksjonærene i Aker Solutions etter vår oppfatning. I lys av at avtalene er gjort mellom nærstående parter er dette særlig alvorlig, var ordlyden i rapporten.

Les også: Tviholder på hemmelig rapport

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.