Henges ut som husfrue på toppmøte

Foto: (Montasje)

Nå klager Australia på gigatabben.

12.11.10 15:31

Det begynte med en liten feil som kunne vært unnskyldt og tilgitt, men desverre ble det ikke slik.

Det sør-koreanske vertskapet for G-20-toppmøtet som pågår 11-12 november ha begått en aldri så liten bommert. De har blandet Australia og Austria (Østerrike).

Ikke nok med det, men de har greid å lage matriell der den australske statsministeren Julia Gillard er i en østerriksk folkedrakt, en dirndl, ikke helt ulik den norske bunaden.

Det er blitt laget pappfigurer av alle delegatene som er satt opp i Seouls hovedgate som en velkomst hilsen fra bystyret i Seoul til verdens 20 største økonomier. Den australske figuren har riktig flagg, men antrekket stammer fra fjellområdene i sentraleuropa.

Australia har levert en formell klage på forvekslingen.

Australske medier morer seg stort over at deres statsminister blir presentert som en østerriksk husfrue og har døpt henne om til Julia von Gillard, med henvisning til hovedpersonen i Maria von Trapp i musikalen, Sound of Music.

Ikke de første
Dessverre eller heldigvis, alt ettersom hvilken vinkel du ser det fra, så er ikke sør-koreanerne de første som bommer litt på akkurat dette. De er i godt selskap med den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush. Da han ankom Sydney i 2007 og trodde den tidligere presidenten at han befant seg i «Austria».

Austria eller Østerrike er ikke medlem av G-20 landene, men det er Tyskland, hvis kansler, Angela Merkel og så er blitt ikledd en dirndl på pappfiguren.

Ikke nok med det
Og som om ikke blemmen var blitt stor nok allerede så har koreanerene gjort enda litt for å «imponere» de tilreisende statslederne. Den største byen i Australia, Sydney, er blitt omtalt som New South Wales. Dette er delstaten byen ligger i og er slettes ingen by.

For å sette prikken på i'en, så kan det opplyses om at Sydney og Seoul er søsterbyer.

Toppmøte
Verdens 20 mektigste økonomier, inkludert EU, er samlet i Seoul i Sør-Korea torsdag og fredag.

Hensikten er å finne en felles løsning som kan styrke veksten i verdensøkonomien. Men flere politiske analytikere har allerede varslet at møtet vil preges av den såkalte valutakrigen.

Kina har blitt beskyldt for å holde valutakursen sin kunstig lav med hensikt å styrke egen eksport. USA har på sin side blitt beskyldt for å ha svekket dollaren etter at Obama nylig spyttet inn 600 millioner dollar i den amerikanske økonomien.

- Jeg mener ikke at det er valutakrigen som er mest interessant. Det som er interessant er at det er mange land som er uenige om hvordan man skal føre den økonomiske politikken framover, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB til Nettavisen.

Allerede før møtet startet, var det flere tegn på splittelse blant G20-landene.

- I det forrige G20-møtet med finansministerne i oktober, var det allerede en splittelse. Situasjonen har ikke blitt bedre, snarere tvert imot. Det er mange som venter på et kommuniké. Men den kommer ikke til å inneholde så mange saker. Det er først og fremst et forsøk på å vise enighet, sier han.

Handelsavtalen lagt på vent
Handelsavtalen mellom USA og Sør-Korea ble påbegynt for tre år siden. Bergqvist mener utsettelsen er nok et eksempel på manglende samarbeidsvilje blant G20-landene.

- Det jeg merker, dessverre, er at denne handelsavtalen mellom USA og Sør-Korea har kollapset, og det bekrefter at landene i G20 faktisk preges av uenighet, og er uenige om mange spørsmål, sier han.

G20-landene fremsto som handlingssterke da de var samlet i London etter finanskrisen for to år siden. Da ble det iverksatt en rekke tiltak som fikk fart på økonomien.

Les mer: - Denne utviklingen må stanses

Les flere saker på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag