Hentet seg inn etter svak start

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Børsen i pluss tross fallende oljepris.

13.01.10 17:53

Oslo Børs begynte svakt onsdag, men hentet seg inn og endte marginalt i pluss. Hovedindeksen steg 0,10 prosent til 376,79 poeng.

Blant tungvekterne var bildet blandet, men dog med en overvekt av positive tall. Storebrand steg mest av de store, med 4,8 prosent til 44,13 kroner. Tankrederiet Frontline steg 3,2 prosent til 189,70 kroner. Selskapet har vært gjenstand for stadige oppdateringer og har i tillegg blitt løftet av en klar bedring innen fraktratene.

I negativ retning pekte REC seg ut med et fall på 1,8 prosent til 38,80 kroner. Etter en sterk desember har begynnelsen på januar var sørgelig for REC-aksjen, som har falt 13 prosent siden nyttår.

Statoil falt 0,6 prosent til 145,60 kroner.

Fulle lagre
Oljeprisen har falt onsdag. Et fat Brent-olje koster 77,63 dollar, et nedgang på 1,57 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI har falt 1,67 dollar til 79,12 dollar fatet.

Ukentelige tall viste at amerikanske lagre av både råolje, destillater og bensin var større enn markedet hadde ventet.

Les mer: Langt mer olje på lager

Kina strammer inn
Aksjemarkedene reagerte negativt på trekket fra de kinesiske myndighetene. Bankene i Kina får nå et skjerpet krav knyttet til utlånspraksisen. Kravene innebærer at bankene må ha en større andel innskudd av den totale kapitalen, og må dermed stramme inn på utlånene. Dette gjøres for å dempe den sterke veksten i forbruket og for å redusere faren for at det bygger seg opp bobler i økonomien.

Les mer: Kinesiske krav senker børsene

Kina har vært selve motoren i den økonomiske opphentingen og sørget for en bedring i den globale etterspørselen. Det har vært med på å dra opp råvarer og råvareprisene.

Korn i siden på Yara
Kunstgjødselprodusenten Yara falt 0,8 prosent til 262,40 kroner.

DnB Nor Markets peker på at det er mer korn på de amerikanske lagrene enn hva som tidligere har vært antatt, og det kan medføre mindre behov for kunstgjødsel.

- Det amerikanske landbruksdepartementet la frem tall i går som ikke gikk i favør av markedsutsiktene for Yara. Samlede beholdninger av korn ble estimert opp fra desember til januar. Høyere lagerbeholdninger innebærer lavere priser og dermed antatt lavere kjøpekraft og mindre interesse for å øke produksjonen ute hos selskapets kunder, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Departementet oppjusterte også anslagene for produksjonen per arealenhet, og samlet mener meglerhuset at det blir et lavere behov for kunstgjødsel for å gi bedre avlinger. De kaller prisingen i Yara som svært utfordrende og viser til at pris over inntjening (P/E) basert på meglerhusets egne estimater for 2011 ligger på 21. De gjentar salgsanbefalingen på Yara og har et kursmål på 170 kroner per aksje.

Ikke alle deler dette synet. JP Morgan har oppdatert kursmålet i Yara til 300 kroner fra 240 kroner, og gjentar sin overvektanbefaling.

Les mer: Jekker opp Yara

Nådde milepæl
Photocure melder at det diagnostiske hjelpemiddelet Hexvix er godkjent for refusjon i Tyskland. Dette utløser en milepælsbetaling 500.000 euro fra lisensepartneren GE Healtchcare. Photocure steg 3 prosent til 48 kroner.

Les mer: Nok en milepæl for Photocure

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.