*Nettavisen* Økonomi.

Her åpnes mysterie-containeren

I over ett år har finanstopper og stjerneadvokater kranglet om denne containeren. I går ble den tømt. NA24 var der.

05.10.06 15:43

Kjell Inge Røkkes advokat Ellen Holager Andenæs har villet ransake den. Politiet har ikke villet ta i den. Christer Tromsdal har ikke rørt den. I går ble den lille, grønne containeren på Rud i Bærum i all hemmelighet åpnet av advokat Erling Lyngtveit og privatetterforsker Leif A. Lier.

NA24 - din næringslivsavis

Den mystiske containeren er sentral i den omstridte finansmannen Christer Tromsdals anmeldelse av blant andre, nettopp, Kjell Inge Røkkes advokat Ellen Holager Andenæs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet i villrede
I halvannet år har containeren inneholdt Tromsdals private eiendeler og stått på en lagerplass i Bærum. 37-åringen hevder at advokat Andenæs, hennes assistent og sjefen for sikkerhetsselskapet Norwegian Security Assist (NSA) truet ham - på et møte på et hotellrom i Oslo i mai i fjor - til å gi Røkkes advokat og NSA tilgang til eiendelene hans.

NSA hadde under båtsertifikatsaken mot Kjell Inge Røkke i fjor forbindelse med Advokatkontoret Andenæs.

Siden den gang har Ellen Holager Andenæs' assistent gjentatte ganger bedt Spesialenheten for politisaker ransake containeren. Men uten hell - politiet har ikke maktet å forstå hvorfor Andenæs var så interessert i å få containeren ransaket.

Tror noe var plantet
Christer Tromsdal har på sin side forklart til politiet at han tror noen har plantet noe i containeren - noe som kan skade ham. Det begrunner han med at han har fått tips fra flere kilder om at noe er lagt der. Det er også en slik planting Tromsdal mener er bakgrunnen for at advokatkontoret Andenæs har vært så ivrige på å få politiet til å ransake den.

Dette avvises imidlertid på det sterkeste av mannen som eier containeren, som også er en venn av sjefen for det anmeldte sikkerhetsselskapet NSA.

- Det er bare jeg som har hatt nøkkel, sier bærumsmannen til NA24.

Og:

- Ingen har vært inne i den bortsett fra meg. Jeg har vært inne for å hente noen ting til bilen som jeg også har hatt lagret der, sier han.

Mannen var onsdag morgen inne til avhør hos politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ulovlig beslag
Christer Tromsdal spilte en sentral rolle i båtsertifikatsaken mot Røkke, og det var lenge stor usikkerhet med hensyn til hvordan finansmannen ville forklare seg.

Tirsdag kunne NA24 avsløre at politiet har igangsatt etterforskning mot Ellen Holager Andenæs, hennes assistent og sjefen for sikkerhetsselskapet Norwegian Security Assist (NSA). Etterforskningen har utgangspunkt i en anmeldelse fra Christer Tromsdal som blant annet omhandler frihetsberøvelse, ulovlig ransaking av Tromsdals leilighet - og ulovlig beslag av gods.

Det er dette «godset» som klokken 14.30 onsdag ble hentet ut av en container på Rud i Bærum.

Sikkerhetsselskapet betalte
Tilstede ved tømmingen var blant andre privatetterforsker Leif A. Lier, Christer Tromsdals advokat Erling Lyngtveit og eieren av containeren, innehaveren av et mindre transportbyrå i Bærum.

Mennene hentet blant annet ut et tørkestativ, noen esker, en stige og noe som lignet på et arkivskap.

Container-eieren har tidligere forklart til NA24 at han har fakturert sikkerhetsselskapet NSA for leie av containeren.

Mistenkte avlytting
En kjerne i anmeldelsen mot Andenæs er et angivelig møte på rom 507 på Hotel Continental i Oslo 26. mai i fjor, hvor kjendisadvokaten og flere representanter for NSA skal ha vært til stede.

Andenæs mistenkte Tromsdal for å ha avlyttet kontoret hennes - noe Tromasdal benekter på det sterkeste - og ønsket å sikre seg bevis for dette. Dessuten skal finansmannen ha kjent svært mange detaljer i båtsertifikatsaken, som også var interessante for Kjell Inge Røkkes forsvarere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tromsdal hevder sin i anmeldelsen, som ble overlevert Oslo politidistrikt 31. august i år, at Ellen Holager Andenæs og hennes assistent, sammen med sjefen for sikkerhetsselskapet NSA, skremte ham til å overlevere innholdet i et kjellerlager han hadde i Waldemar Thranes gate I Oslo.

Tromsdal skal ha blitt medgjørlig etter det omtalte møtet på rom 507 på Hotel Continental om kvelden den 26. mai 2005.

Den nevnte transportbyråeieren fra Bærum har tidligere, overfor NA24, bekreftet at tingene ble hentet fra Tromsdals lager den 27. mai i fjor og kjørt ut til Rud hvor det ble plassert i en grønn container.

Var selv tilstede
Tromsdal var selv tilstede både under ransakingen av leiligheten hans på Gimle og under tømmingen av kjellerlageret hans i Waldemar Thranes gate. Det var også sikkerhetsselskapet Norwegian Security Assist (NSA) og, ifølge anmeldelsen, Ellen Holager Andenæs' assistent.

Først over ett år senere - 31. august i år - anmeldte altså Christer Tromsdal forholdet til politiet.

Advokat Ellen Holager Andenæs sier til NA24 at hun ser frem til å bli avhørt i saken. Det skal etter planen skje neste uke.

- Jeg har blitt anmeldt av Christer Tromsdal for forhold som har en strafferamme på 20 år. Jeg er innkalt til avhør hos politiet, og der har jeg tenkt å forklare meg. Jeg gleder meg som en unge, sa Ellen Holager Andenæs til NA24 tdligere denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjørt på nytt lager
Innholdet i den omdiskuterte containeren ble i går fraktet vekk fra lagringsplassen i Bærum, og skal nå være plassert i et lager på Kaldbakken i Oslo. I går så Christer Tromsdal raskt over tingene sine - for første gang på halvannet år.

Finansmannen skal imidlertid også ha hatt mulighet til det i sommer. Men avslo.

I midten av august i år hevder han nemlig å ha blitt oppringt av Ellen Holager Andenæs' assistent og tilbudt få tilbake tingene sine. Dette skal Tromsdal ha avslått, ettersom han, etter råd fra sin advokat, nå hadde bestemt seg for å forsøke å få politiet til å rydde opp. 14 dager senere anmelder Tromsdal assistenten, Holager Andenæs og sikkerhetssjefen.

Men heller ikke settepolitidistriktet som nå etterforsker saken mot de tre, har ville «ta i» den grønne, lille containeren på Rud i Bærum.

- Tromsdal har hatt et ønske om å få hentet ut tingene sine, og det har han nå fått. Når jeg og Leif A. Lier var til stede, var det får å dokumentere tingene som var der, sier Tromsdals advokat, Erling Lyngtveit til NA24.

- Skremt til å lyve
Kjell Inge Røkke ble i juli 2005 dømt til 120 dagers fengsel for korrupsjon og falsk forklaring i båtsertifikatsaken. Av straffen ble 30 dager gjort ubetinget.

Christer Tromsdal har innrømmet at han løy i avhør til fordel for Røkke, angivelig etter å ha blitt skremt av Aker-eierens forsvarerteam.

Tromsdal behøvde aldri å innta vitneboksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag