*Nettavisen* Økonomi.

Her bor de gode og dårlige betalerne

Foto: Montasje (Nettavisen)

Hvor i landet regningen skal, kan avgjøre om den betales eller ikke

12.02.10 09:11

Folk i Alta og Kongsvinger er de dårligst til å betale for seg, mens innbyggerne i Sola og Bærum er de beste. De viser en analyse av betalingsanmerkninger i 50 av landets største byer og kommuner som kredittopplysningsselskapet Experian gjennomførte i januar.

- Betalingsevne og betalingsvilje henger sammen med inntekt. Det er store geografiske forskjeller i hvem som ikke betaler regninger og pådrar seg betalingsanmerkninger, skriver direktør Gabor Molnar i Experian i meldingen

De rikeste betaler
Innbyggerne i Sola ved Stavanger og i Bærum utenfor Oslo har det høyeste inntektsnivået i landet. De er også de beste betalerne. Bare 3,4 prosent av innbyggerne i Sola og Bærum har betalingsanmerkning. I den andre enden av skalaen finner vi Alta og Kongsvinger, der inntekstnivået er mye lavere. 7,3 prosent av innbyggerne i Alta har betalingsanmerkning, tett fulgt av Kongsvinger med 7 prosent.

Av de syv største byene i Norge kommer Stavanger best ut, fulgt av Kristiansand, Trondheim, Bergen, Oslo, Tromsø og Drammen.

Flaut å ikke gjøre opp for seg
Den samme trenden som gjelder for inkassosaker, og direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital mener det er flere årsaker.

- Romslig økonomi fører selvsagt til at det er lettere å gjøre opp for seg. Men jeg tror også det i en del miljøer er veldig flaut å få inkassovarsler og betalingsanmerkninger. Det er mer stigmatiserende for en direktør i Bærum enn en trygdemottaker i Alta, skriver han i meldingen

Samtidig opplever Aktiv Kapital at de må sende ut mange purringer til velstående mennesker.

- Det er ofte stor forskjell på hva slags regninger som går til inkasso ulike steder i landet. Mens mange med lav inntekt kan ha problemer med postordrekjøp og strømregninger, kan dyre forbruksvarer kjøpt på kreditt skape problemer for de som tjener godt.

Dermed er det ofte mindre beløp som fører til inkassokrav og betalingsanmerkninger blant lavinntektsgruppene, mens det i rike kommuner kan være større beløp og mer alvorlige saker. I januar var 126 835 menn registrert med betalingsanmerkning, mens 69 901 kvinner hadde anmerkning. Til sammen skylder mennene 19,8 milliarder kroner, mens kvinnene skylder 4,8 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.