NA24.no

Her bor landets rikeste, og fattigste, ungdom

Foto: Jorunn/Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Ungdom i små vestlandskommuner er landets rikeste. Sjekk din kommune.

Fersk tall Intrum Justitia har innhentet fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn i alderen 17-34 år i gjennomsnitt hadde 87.800 kroner i banken ved inngangen til 2013.

På landsbasis er det Eidfjord kommune innerst i Hardangerfjorden som kommer best ut. Der er gjennomsnittlig bankinnskudd blant de unge på 143.700 kroner. Innlandskommunen Hægebostad i Vest-Agder og Vik kommune i Sogn kommer like etter.

Blant fylkene er det Oslo som utmerker seg. Der er gjennomsnittlig bankinnskudd for personer i aldersgruppen 17-34 år på 112.100 kroner. Men i hovedstaden er også boligprisene svært høye.

Minst penger har unge i Gamvik kommune i Finnmark. Her er gjennomsnittlig bankinnskudd 36.800 kroner.

Som den komplette kommunelisten viser dominerer små vestlandskommuner på toppen, mens kommuner i Finnmark dominerer i bånn.

Finn din kommune på kommunelisten her

Lite å rope hurra for
For unge single boligkjøpere vil en egenkapital på 87.800 kroner være nok til å kjøpe en bolig til 585.000 kroner. Et par med likelydende egenkapital kan kjøpe en bolig til snaut 1,2 millioner kroner.

- Det er selvsagt veldig bra at unge personer har penger i banken, men dessverre er det mange som mangler egenkapital til å kjøpe sin egen bolig. De som ikke har bemidlede og hjelpsomme foreldre, kan bli fristet til å ta opp forbrukslån for å oppfylle egenkapitalkravet, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia til Nettavisen NA24.

Hun legger til at noen av de unge har aksjefond og andre verdier som kan innløses ved kjøp av bolig.

- Men for mange er dessverre drømmen om en egen bolig urealistisk, sier hun.

Klasseskille
Egenkapitalkravet på 15 prosent ble fastsatt av Finanstilsynet i desember 2011. Dette var en skjerping i forhold til det tidligere kravet på 10 prosent. Spørsmålet er hva den nye regjeringen vil gjøre med egenkapitalkravet.

- Dette er ingen enkel problemstilling, for det må tas høyde for at låntakerne kan håndtere en høyere rente. Samtidig er det liten tvil om at egenkapitalkravet skaper et klasseskille i boligmarkedet. De som ikke får hjelp av foreldrene, må enten ta opp forbrukslån for å oppfylle kravet til egenkapital eller leie bolig, sier Korsnes.

Må lære på skolen
Intrum-lederen har ved flere anledninger påpekt at personlig økonomi bør inngå som et fag i grunnskolen. Årsaken er at mange unge sliter med betalingsanmerkninger. Norske ungdommer i alderen 18-26 år har en forfalt inkassogjeld på over 1 milliard kroner.

Tips til første bolig:
Korsnes har følgende råd til unge personer som skal inn i boligmarkedet:

- Din personlige økonomi kommer til å få stor innflytelse på livet ditt, derfor bør du ta dette alvorlig. Det er en god leveregel at du skal ha orden på din personlige økonomi.

- Start sparingen så tidig som mulig, slik at du har mest mulig egenkapital ved kjøp av bolig.

- Betal regningene i tide, slik at du slipper betalingsanmerkninger. Med en betalingsanmerkning får du ikke boliglån.

- Sett opp et budsjett med inntekts- og utgiftsposter for hver måned. Dette er et viktig styringsverktøy som viser hvor mye du har til rådighet.

- Husk å sette av en egen post til sparing i budsjettet.

- Boligsparing for ungdom (BSU) er en svært gunstig spareform for deg som er 33 år eller yngre. Fra nyttår økte beløpsgrensene, slik at du kan spare 25.000 kroner per år og 200.000 kroner totalt innenfor denne ordningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere