NA24.no

Her demonstrerer de mot finansfiffen

Sist oppdatert:
- Den reelle verdien av kronen er null.

Torsdag er det sentralbanksjef Øystein Olsens store kveld. Hvert år inviterer Norges Bank 300 utvalgte til festmiddag på Grand Hotel.

Før dette holder Olsen tradisjonen tro ved å holde sentralbanksjefens årstale.

Tradisjon har det også blitt at det står demonstranter utenfor Norges Bank med et overordnet mål. Legge ned hele sentralbanken.

- Jeg har mistet troen på byråkratiet endog på nattvekterstaten. Denne demonstrasjonen er mest en årlig enkeltstående innsats i det jeg mener er den viktigste politiske enkeltsaken i vår tid, sier Thomas Kenworthy, primus motor for demonstrasjonen, til Nettavisen.

Les også: Tror oljekrakket er sunt for Norge

Gullstandard
De siste årene har sentralbanker verden over høstet unormalt mye kritikk, etter at de har funnet nye virkemidler for å få fart på økonomien. 

- Hva skal erstatte sentralbanken?

- Thomas Sowell besvarte dette spørsmålet slik: Hvis du fjerner en kreftsvulst. Hva skal du erstatte den med?

Thomas Kenworthy leder demonstrasjonen mot Norges Bank.

Han mener at det eneste bærekraftige systemet er metallene i vekt og at kronen egentlig er null verdt. Da han mener det ikke kan manipuleres av politikere og banker. 

- Gullstandarden var en form prisregulering der Norges Bank opprettholdt en kunstig høy pris for kronen som var lovfestet til 25/62g fint gull. Når Norges Bank stanset gullinnløsingen i 1914 var gulldekningen kun 1/20 av utestående pengemengde. Det måtte ende galt. Dagens situasjon, med penger som ikke er innløselige overhodet, er enda verre. Den reelle underliggende verdien av kronen er null. På et ikke alt for fjernt tidspunkt vil dette komme til å reflektere seg i kronens verdi, sier han.

Les også: Svensk rente under null

Se sentralbanksjefens tale direkte her:


- Aksepterer å være gjeldsslaver
Han sier at politikerne og makteliten nyter godt av systemet og ikke er interessert i å løse problemene i finansvesenet.

- Nordmenn flest er også utrolig likeglade. De færreste er klar over at pengene de har lånt av banken, og bruker de beste årene av sine liv på å betjene, lages av banken uten innsats overhodet. Det er merkelig at ingen spør seg hvor pengene de låner kommer fra og passivt aksepterer livet som gjeldsslaver.

- Derimot tror jeg pengevesenet kommer til å destruere seg selv på egenhånd. Toppolitikerne og sentralbankene konkurrerer jo nærmest om å ødelegge valutaene om dagen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere