*Nettavisen* Økonomi.

Her er alle boligene som Oslo kommune har kjøpt i år

Boligpriser

Dette er hvor mange leiligheter Oslo kommune har kjøpt opp i forskjellige bydeler til bruk som kommunale boliger hittil i år. I tillegg kommer 99 boliger kjøpt i nybygg som ennå ikke er overtatt.

Kjøper mest der det er dyrest - nekter å si om de kjøper til over takst.

05.09.16 20:01

Tidligere denne uken kunne Side3 melde om hvordan Oslo kommune er med på å presse opp prisnivået i boligmarkedet ved å kjøpe opp leiligheter som leies ut til til subsidierte priser til personer som egentlig ikke har råd til å bo i hovedstaden.

Oppkjøpene skjer i et boligmarked som er helt sprengt fordi etterspørselen er langt høyere enn tilbudet.

Les også: Oslo kommune bruker hundrevis av millioner på å presse opp boligprisene

Hamstrer i de dyreste bydelene

Så langt i år har det kommunale selskapet Boligbygg Oslo på vegne av Oslo kommune kjøpt 147 brukte leiligheter på det åpne markedet. Den store majoriteten av disse befinner seg i de dyre bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Nordre Aker.

Den klart største enkeltinvestering var en hel bygård rett ved Majorstue-krysset i Oslo, med en snittpris per kvadratmeter på over 77.000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne bygården, Neuberggata 24 på Majorstuen, er den største enkeltinvesteringen til kommunale boliger så langt i år. Foto: (Google Street View)

Til sammenligning betaler kommunen i snitt 44.404 kroner når de kjøper leiligheter på Stovner - og nesten det samme på Nordstrand.

Kjøper også store mengder nye boliger

I tillegg til 147 brukte leiligheter, har også kommunen kjøpt 99 nye leiligheter som de overtar i løpet av de tre neste årene.

Nøyaktig hvor disse leilighetene er, er ikke kjent - men det er snakk om leiligheter til en snittpris på 3,55 millioner kroner. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen er ca 63.000 kroner.

Vil ikke si om de kjøper til over takst

Side3 har bedt om å få en oversikt fra Boligbygg over hvor mange av leilighetene som kjøpes, som kjøpes over og under takst/prisantydning.

Dette vil ikke det kommunale selskapet gi noen oversikt over.

Selskapet har heller ingen oversikt over hvor mange budrunder de har vært med i, men som de ikke har fått tilslaget på.

- Men Boligbyggs kjøpsteam har vært på ca. 550 visninger i 2015 og 2016 og kjøpt ca. 42 % av boligene de har sett på. Kommunen har en del medlemskap i OBOS, og vi benytter forkjøpsretten i en del tilfeller, og deltar da ikke i budrunden, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Boligbygg Oslo KF.

Les også: Har du elbil? Fra nyttår mister du retten til gratis parkering

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.