*Nettavisen* Økonomi.

Her er arbeidsplassene så populære at de trekker lodd om å få jobbe

Marco Ponce (29) er ofte på jobb på Dagsverket. – Det hender jeg selger Megafon også, men jeg liker meg best her, sier han til BA. Når det er flere enn ti som møter opp for å jobbe, trekkes det lodd om de ti arbeidsplassene. De som ikke får plass, får da muligheten til å jobbe på Dagsverket ved et av MO-sentrene de dagene det er åpent. Flere av arbeidstakerne BA snakket med sa de ønsket seg flere plasser i Øvregaten. Foto: Magne Turøy

– Jeg er hjemløs, og om morgenen må jeg ut av stedene jeg overnatter. Da kommer jeg hit for å jobbe.

08.02.15 11:41

(BA.NO): Marco Ponce (29) er fast arbeidstaker på Dagsverket i Øvregaten, som drives i regi av Alf (se faktaboks).

Her møter han opp i åttetiden hver dag, for å sikre seg én av ti arbeidsplasser. Det er både innendørs og utendørs arbeid som tilbys, men 29-åringen trives best utendørs.

– Det er morsommere. Tiden går fortere, og det er mer spennende arbeidsoppgaver, sier han til Bergensavisen.

Ponce sier at pengene han tjener, 50 kroner timen i maks fire timer, går med til å kjøpe mat.

– Det er kjekt å ha et sted å være, en arbeidsplass og kollegaer. Jeg trives veldig godt, og har jobbet her i ti år nå, sier han.

Stilles krav

Ponce er ikke den eneste som setter pris på fellesskapet og det å ha arbeid.

– Det er nok ingen som ville jobbet dugnad, men de fleste oppgir at det å ha noe å gå til, et fast holdepunkt i livet, er vel så viktig som lønnen, sier driftsleder i Alf Jostein Hansen til BA.

LES OGSÅ: Fire menneskers ønsker for året som kommer

Han har blant annet ansvar for tiltaket Dagsverket, som i tillegg til 10 arbeidsplasser i Øvregaten hver ukedag også har ti plasser på MO-sentrene på Nesttun og Strax-huset, to dager i uken.

– Det stilles krav til arbeidet som gjøres, og det tror jeg er bra for mange av dem som jobber her.

I lokalene i Øvregaten kan arbeidstakerne enten jobbe innendørs eller utendørs. Inne er de blant annet med på å jobbe i vaskeriet som tar seg av sengetøy og håndklær fra Klosterhagen Hotell. Utendørs jobber de med ulike oppdrag fra forskjellige arbeidsgivere.

– Det er ikke sysselsetting, men reelt arbeid som skal utføres, understreker Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tiltaksleder Jostein Hansen forteller at de hadde 15 plasser på Dagsverket tidligere. – Vi tar gjerne imot fem nye plasser igjen, det er det bruk for, sier han. Foto: Magne Turøy

Arbeidsplassene er populære, og tidligere sto de som ville jobbe ofte i kø utenfor flere timer før arbeidsdagen begynner klokken 0900.

– Vi så at det systemet ikke var optimalt, så i høst begynte vi med loddtrekning, sier Hansen til BA.

Dersom det er mer enn ti som vil jobbe, trekkes det lodd om de ti plassene. De som får avslag får da mulighet til å bli med til Nesttun eller Strax-huset for å se om det er ledig arbeid der.

Der består arbeidsoppgavene i stor grad av å rydde i områdene rundt sentrene.

Kan sendes hjem

Dagsverker til Alf er forbeholdt mennesker som sliter med rusproblemer. Det er ikke et krav å være rusfri på jobb, men de skal være i form til å utføre arbeidsoppgavene.

– Det hender vi sender folk hjem med beskjed om å hvile seg, og heller komme tilbake dagen etter, sier Hansen.

– Men stort sett aksepterer og respekterer de reglene.

Steinar Soldal er blant annet arbeidsleder for utegruppen. Han sier at arbeidsoppgavene er både fleksible og varierende.

– De som kommer hit er en gruppe som ofte faller utenfor vanlig arbeidsliv. De er selvsagt interessert i å tjene penger, men for mange er det viktigste å ha noen å prate med og kjenne tilhørighet med en arbeidsplass.

Han forteller at innimellom kan en jobb hos Dagsverket fungere som er springbrett til andre jobber, dersom de ser at de ansatte har kapasitet til det.

– I slike tilfeller hjelper vi de videre til noe mer varig, men det er ikke det som er hovedformålet vårt. Vi skal være et sted der folk kan komme en gang i året om det så er det de ønsker, sier han.

– Det er også en god trening i å opparbeide rutiner, som å stå opp tidlig for å gå på arbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Steinar Soldal er arbeidsleder for blant annet utegruppen på Dagsverket. Han sier at de har noen som kommer igjen ofte, mens andre dukker opp innimellom. Foto: Magne Turøy


200 dager i året

– Jeg synes det er kjempekjekt å være her. Jeg har rekorden for flest arbeidsdager fire år på rad, forteller Kjersti (51).

Av hensyn til sin familie ønsker hun ikke å ha etternavn eller bilde i avisen. Hun forteller at hun som eneste kvinne trives best på utelaget.

– Jeg liker å være ute og jobbe, snakke med kollegaene og ha det kjekt, sier hun.

Hun er full av lovord, både om kollegaens og om arbeidslederne på Dagsverket.

– Jostein her er en sånn som passer på oss, og ser at vi har det bra. Han kaller meg inn på kontoret og spør hvordan det går hvis han ser at jeg er syk, eller ikke har spist skikkelig, sier hun.

Driftsleder Jostein Hansen er også ansvarlig for Megafonutsalgene, både i Sverres gate og ved MO-sentrene. Han sier at rundt 770 mennesker er tilknyttet Dagsverket og rundt 650 er tilknyttet Megafon.

– Rundt 100 til 150 personer er tilknyttet begge steder, sier Hansen.

– 50 kroner i timen som man får på Dagsverket, det er ikke særlig mye?

– Nei, men det er skattefrie penger som ikke går utover de andre økonomiske ytelsene de får, sier Hansen.

Timesatsene har vært de samme siden oppstart i 2004.

Lovet fem nye plasser

– Det er absolutt behov for flere plasser her, sier tiltaksleder Jostein Hansen.

Frem til 2012 fikk Dagsverket også støtte fra Nav. Det gjorde at de kunne tilby 15 plasser på Dagsverket. Etter at Nav kuttet støtten, ble antallet redusert til ti plasser.

I statusrapport for handlingsplan mot åpne russcener som ble lagt frem i november i fjor ble det slått fast at Alf har for få plasser i forhold til behovet.

«Byrådet har derfor besluttet å utvide Dagsverket med fem nye plasser som særlig skal gi tilbud til brukerne som oppholder seg i sentrum/Vågsbunnen», står det i rapporten.

– Jeg tror ønsket er at vi skal drive rekrutteringsvirksomhet i disse områdene. Det gjør vi jo gjerne hvis vi får midlene, sier Hansen.

Sosialbyråd Eiler Macody Lund sier til BA at kommunen ble litt forsinket med tildelingen av de ekstra plassene på grunn av sykdom.

– Men nå har vi fått gitt beskjed til Alf om at de allerede fra neste uke kan tilby fem plasser ekstra, sier han.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.