NA24.no

Her er beviset på at Norge sliter

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå er det offisielt.

Bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge viser en nedgang på 1 prosent i første kvartal, det melder Statistisk sentralbyrå.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dermed er det andre kvartal på rad at det er et fall. Det er den tekniske definisjonen av en resesjon.

Tallene er sesongjusterte og det er knyttet usikkerhet til utviklingen på grunn av plasseringen av påsken.

Samtidig ble nedgangen større i fjerde kvartal enn tidligere antall. En revidering viser et fall for fastlandsøkonomien på 0,8 prosent og ikke 0,2 som ble meldt tidligere.

Større fall enn konsensus
Ifølge seniorøkonom Erik Bruce i Nordea var det forventet at BNP ville falle med 1 prosent i første kvartal sammenlignet med det foregående kvartalet. Det var bankens egne anslag. Konsensus tilsa et fall på 0,7 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Industriproduksjonen falt markert gjennom andre halvår 2008, og nedgangen forsterket seg i første. kvartal i år. Aktiviteten gikk ned i store deler av industrien i første kvartal, og metallindustri og trelast- og trevareindustri bidro særlig sterkt til nedgangen, skriver SSB.

Det samlede bruttoproduktet for oljevirksomhet og utenriks sjøfart gikk opp og igjen er det høy aktivitet i letevirksomhet innen olje- og gassutvinning som bidrar til den utviklingen. SSB melder at olje- og gassproduksjonen var imidlertid tilnærmet uendret fra fjerde kvartal. Utenriks sjøfart gikk ned etter å ha falt sterkt også i fjerde kvartal. Samlet BNP gikk ned med 0,4 prosent fra fjerde. til første kvartal.

Bruker mindre
Fallet i varekonsumet til husholdningene fortsetter. For femte måned på bra falt forbruket, og sviktende salg av biler er en viktig bidragsyter til fallet. De norske husholdningene bruker også mindre i utlandet.

Samlet falt konsumet med 0,2 prosent i første kvartal sammenlignet med fjerde kvartal. I de to foregående kvartalene falt konsumet med 0,6 og 1 prosent.

- Konsumet i offentlig forvaltning økte med 1,6 prosent i første kvartal 2009. Det var økning i både stats- og kommuneforvaltningen, mens konsumet i forsvaret var uendret fra fjerde kvartal.

Investeringene stuper
Investeringene i Fastlands-Norge falt med 7,3 prosent fra fjerde kvartal når offentlige investeringer holdes utenom. Det er særlig investeringer for kjemisk industri som bidrar til fallet. I første kvartal falt investeringene i industrien med 28,1 prosent.

Boliginvesteringene falt med 2,6 prosent i løpet av årets tre første måneder, men nedgangen er halvert sammenlignet med fjerde kvartal da boliginvesteringene falt med 5,5 prosent.

SSB skriver i sin pressemelding knyttet til nasjonalregnskapet at de foreløpige tallen for investeringene i offentlig forvaltning viser et fall på 9,1 prosent fra i første kvartal. Hvis investeringene innen oljevirksomhet inkluderes viser det samlet et fall på 6,9 prosent.

Fall i sysselsettingen
Eksporten og importen falt i løpet av årets tre første måneder og gikk ned med henholdsvis 7,3 prosent og 3,6 prosent sammenlignet med den foregående tremånedersperioden.

Sysselsettingen faller videre på starten av året. I første kvartal viser de foreløpige beregningene fra SSB at antall sysselsatte personer lå 0,5 prosent lavere enn i fjerde kvartal, mens fallet i fjerde kvartal var til sammenlign på 0,3 prosent. Når antall utførte timeverk beregnes var nedgangen på 0,8 prosent i første kvartal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere