NA24.no

Her er beviset på at vi ikke betaler mye skatt

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nesten alle andre i Europa skattes hardere enn oss på lønn.

Trodde du at skattenivået på lønn i Norge er ubehagelig høyt? Da bør du kanskje tro om igjen. I hvert fall hvis vi ser utelukkende på skatt av lønn.

For ifølge ny undersøkelse kommer norske lønnstakere bare på 36 plass av 96 land på skattelisten til KPMG International.

Den globale revisjonsgiganten har studert skatt og sosiale avgifter (trygdeavgift og arbeidsgiveravgift) på lønn i analysen: KPMG´s Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2011 .

35 land har høyere skatt på lønn
Og det er gledelige tall, sett med mange norske lønnstakeres øyne, rapporten presenterer.

Gitt at din lønn ligger på 100.000 US dollar (cirka 600.000 norske kroner) betaler du en effektiv skatt (skatt på lønn, men uten arbeidsgiveravgift) på 22,6 prosent. KPMG legger så til trygdeavgiften på 7,8 prosent slik at det samlede skattetrykket blir 30,40 prosent.

Tallet kvalifiserer til 36 plass på rangeringen. Danmark har det høyeste skattetrykket i Skandinavia. Danskene må ut med 40,4 prosent effektiv skatt på lønn og 12 prosent i trygdeavgift. Det gir et totalt skattetrykk på 52,4 prosent.

I Sverige må ansatte ut med 29,7 prosent i effektiv skatt på lønnen og 4,9 prosent i trygdeavgift. Tilsammen 34,6 prosent i skatt.

Enda hardere blir belgierne skattet - og i Europa er det faktisk hele 20 land med et samlet skattetrykk som slår det vi har i Norge.

Afrikanske land med høyere skattetrykk enn Norge
Som den øverste tabellen viser har ansatte i Belgia det høyeste skattetrykket på lønn. Belgierne må ut med 34,8 prosent i effektiv skatt på lønnen og 13,1 prosent i trygdeavgift. Det totale skattetrykket målt etter skatt på lønn og trygdeavgift er hele 47,9 prosent.

Ser vi på andre land med høyere skattetrykk enn ansatte i Norge noterer vi noe overraskende land som Papua New Guinea, India, Brasi., Fiji, Guatemala, Zimbabwe og Mozambique.

Forklaringen til de overraskende funnene er at KPMGs undersøkelse først og fremst er laget for ansatte i multinasjonale selskaper med vestlig lønn. Det er svært få arbeidstakere i de nevnte landene som hever en lønn på 100.000 dollar i året. Snittlønnen ligger som oftest på en brøkdel av 100.000 dollar, noe som medfører helt andre skattesatser. For eksempel kan det nevnes at arbeidstakere i Thailand som hever gjennomsnittlig lønn på cirka 500 dollar per måned helt er unntatt fra skatt på lønn.

Minimal arbeidsgiveravgift i Danmark
Som den andre tabellen viser (se venstre marg) havner norsk skatterykk på en 22-plass målt etter størrelsen på arbeidsgiveravgift og trygdeavgift.

I Norge er arbeidsgiveravgiften 14,1 prosent. Legger vi til trygdeavgiften på 7,8 prosent får vi summen 21,9 prosent. I Sverige må arbeidsgivere ut med 26,2 prosent av den ansattes lønn i avgift. Trygdeavgiften for den ansatte er 4,9 prosent slik at summen blir 31,1 prosent - nesten 10 prosent høyere enn i Norge.

Danmark utpeker seg som et av landene med minst arbeidsgiveravgift. Avgiften i Danmark er minimale 1,38 prosent. Trygdeavgiften er kun 0,22 prosent noe som gir en sum på 1,60 prosent. Til gjengjeld har Danmark som nevnt vesentlig høyere skatt på lønn enn Norge.

Hele rapporten til KPMG International kan leses her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere