*Nettavisen* Økonomi.

Her er Bjerkes gylne fallskjerm

Konsernsjef Rune Bjerke blir ikke blakk om han må gå av.

25.10.08 12:40

48-åringen, som i fjor står med en ligningsinntekt på vel 5,3 millioner, er langt fra sikret et videre liv som DnB Nor-sjef.

NA24 - din næringslivsavis

- Slipper å bli båret ut
Det avhenger både av den politiske stemningen og hva innsideetterforskningen til Økokrim avdekker.

- Vi har en lang tradisjon i Norge, i norsk næringsliv, at når det er en skandale i en virksomhet, da går toppsjefen av, sa professor ved Handelshøyskolen BI Petter Gottschalk til NRK torsdag kveld.

Og la til:

- Du går selv, så slipper du bli båret ut.

Fjell og Iran-skandalen
Etikkprofessor Alexander Cappelen ved NHH sier til NA24 Bergen at Bjerke kan måtte gå dersom de to DnB Nor-siktede blir dømt for innsidehandel.

- I denne type situasjoner er det ofte slik at topplederen må gå, selv om han ikke har vært involvert i de kriminelle forholdene som måtte være begått. Slik var det for eksempel da Olav Fjell måtte ta ansvaret for Iran-skandalen, og gikk av som konsernsjef i Statoil, sier Cappelen.

Les også:Legger lokk på DnB Nor-skandalen

Fikk millionbonus
Av 2007-regnskapet fremgår det at konsernsjef Rune Bjerke fikk 4,20 millioner i fastlønn. I tillegg fikk han 258.000 kroner i naturalytelser, og 2,91 millioner kom inn på 48-åringens pensjonskonto.

Og på toppen tjente den tidligere Ap-mannen 1,26 millioner i bonus i 2007 som utbetales i år.

- Konsernsjefens lønn og bonus skal fastsettes på bakgrunn av en helhetlig vurdering hvor hovedvekten legges på følgende forhold: finansielt resultat, kundetilfredshet, medarbeidertilfredshet og DnB Nor Bank-konsernets omdømme, heter det i årsrapporten.

Les også:Dramatisk omdømmekrise for DnB Nor

DnB Nors kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen besvarte fredag verken NA24s telefoner eller skriftlige spørsmål om Bjerkes lønnspakke.

Får rikelig i pensjon
I årsrapporten heter det at Rune Bjerkes bonus er begrenset oppad til halvparten av fastlønnen på 4,2 millioner. Banksjefen kan gå av når han fyller 60 år, og er da sikret 70 prosent av fastlønnen.

- Etter avtalen skal konsernsjef gis etterlønn i to år hvis ansettelsesforholdet avsluttes før fylte 60 år, heter det i note 49 i bankens årsrapport.

Og:

- Tilleggsytelser beholdes i en periode på tre måneder.

Om sluttavtalen kun gjelder fastlønnen, er Bjerke sikret minst 8,4 millioner i sluttpakke. Dersom bonusen på 1,26 millioner legges til, er han oppe i 10,9 millioner.

Les også:Bjerke: - Jeg går ikke

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag