NA24.no

Her er bolig-marerittet

Sist oppdatert:
Når boligprisene synker, kan nedturen bli langvarig, hevder sjeføkonom.

Det ser ut til å være virkeligheten i dagens boligmarked i USA. Det kan også bli realitet i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Det finnes faktisk et krisescenarium. Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets skisserer følgende norske krise:

- Overopphetingen i norsk økonomi fortsetter, samtidig som veksten dabber av. Hvis vi likevel får et ekspansivt lønnsoppgjør, og rentene kjøres opp som reaksjon, blir det dyrere å låne. Det gjør at nykommerne ikke kommer inn på boligmarkedet, samtidig som spekulantene ser at ti prosents profittmargin ikke leveres og søker seg over til andre objekter, forklarer Øystein Dørum til NA24.

- Da vil bunnen falle ut av boligmarkedet, sier Dørum.

Slutt på raske gevinster
Da skjer i så fall det samme i Norge som er i ferd med å skje i USA. Der er selgers marked forbi, og dagene med raske, fete boliginvesteringer over.

Mange selgere sitter på boliger de ikke får solgt, fordi de ikke er villige til å kutte prisene. I USA er 3,9 millioner fortsatt tilgjengelige, ifølge Forbes.com. Så mange ledige boliger har det ikke vært på 13 år. Og det vil ta over syv måneder å selge alle, med dagens fart. Det samme kan skje her.

- Hvis det samtidig sitter mange med forventninger om å selge til samme pris som naboen, vil omsetningshastigheten gå ned, så må de krype til korset for å få solgt. Det vil farge resten av boligmarkedet. Det vil ikke gi oss et krakk, men vi kan få et prisfall på ti til tjue prosent. Dette kan være sannsynlig, forklarer Dørum.

- Varseltrekanter
Selv om dette altså absolutt kan skje, spår ikke Øystein Dørum noen norsk boligkrise.

- Dersom man sitter med en bolig som har falt i pris, med et lån til over pipa, vil man ikke selge, men blir sittende med den. Vi snakker om en seigpining, ikke et krakk. Det kan bli en lengre periode med svak eller negativ utvikling på eiendom, forklarer Dørum.

En krise forutsetter for høye priser.

- Det er jeg ennå ikke overbevist om at de er, men det er varseltrekanter i markedet. Jeg er ikke hundre prosent overbevist om at vi ikke får lavere priser, men jeg klarer ikke å identifisere noen boble, sier Dørum.

- Amerikansk boom over
Imens er det ingen tvil om at den amerikanske boligboomen er over. Spørsmålet handler om hvor røff landingen blir. Amerikanske økonomer tror på svakt, men langvarig fall i eiendomsmarkedet.

Rapporten som National Association of Realtors (NAR) publiserte om bolig- og eiendomsmarkedet for et par uker siden, har lagt en solid demper på den amerikanske optimismen.

Ifølge rapporten er den årlige omsetningen på amerikanske boliger den laveste siden januar 2004. Samtidig har snittprisen for bolig i hele USA kun økt med 0,9 prosent. Ifjor var de samme tallene tosifrede. I Norge er tallene tosifrede i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere