Her er bolig-Norges eneste taper

Foto: Jarl FR. Erichsen (Scanpix)

Det siste året har alle andre vært med på festen.

21.08.13 08:56

Agder-fylkene, med Kristiansand i spissen, er de eneste områdene i Norge som har opplevd en negativ boligprisvekst de siste tolv månedene. Dette viser tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Prisene på boliger i Vest-Agders fylkeshovedstad har hatt en negativ vekst på 1,8 prosent det siste året, og høy byggeaktivitet får skylden for dette.

- Kristiansand er det eneste området i Norge der nybyggaktivitetene har vært høy etter finanskrisen. Det har resultert i at det har vært svært stor tilbudsside, og det presser prisene nedover. Ikke noe unormalt i dette, det er normale konsekvenser av noe skjevhet mellom tilbud og etterspørsel, sier EFF-direktør, Christian V. Dreyer, til Nettavisen NA24.

Økonomen har imidlertid tro på lysere tider i sørlandsbyen.

- Kristiansand vil nok ta unna tilbudsoverskuddet, da utbyggerne naturlig vil dempe aktiviteten når salget går tregere. Da vil markedet sakte, men sikkert bedre seg også prismessig, sier Dreyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tar i hvert fall to måneder å selge bolig
Lise Kjelle, leder av Sørlandets Eiendosforening i Kristiansand, er av samme oppfatning som Dreyer.

- Boligsalget i Kristiansand går nokså tregt om dagen. Dette skyldes at flere boligprosjekter starter opp med boligbyggingen samtidig, og at prosjektene har blitt ferdigsilt på likt. Dette har ført til en opphopning i markedet, når mange liker objekter har blitt lagt ut på samtidig, sier hun til, Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eiendomsmegleren opplyser videre om at man må belage seg på god tid om man vil kvitte seg med en bolig i Vest-Agder.

- Det tar i hvert fall et par måneder å selge bolig på Sørlandet akkurat nå. Noen objekter går dagen etter visning, men det handler om å ha riktig pris og riktig beliggenhet, sier Kjelle, som håper den negative trenden snart vil snu.

- Vi håper det er en flaskehals som vi nå snart har kommet oss gjennom, men vi får nok en negativ utvikling ut året.

- Det siste året har markedet vært veldig hett
Størst boligprisvekst de siste tolv månedene har det vært i Tromsø, som har opplevd en vekst på 9,4 prosent.

- Tromsø hadde det veldig tøft i mange år etter finanskrisen. Da finanskrisen slo inn hadde det vært ekstrem byggeaktivitet i byen i flere år, og det var mange prosjekter som sto usolgt. Tromsø brukte mange år på å selge unna disse prosjektene, og i samme periode har det nærmest vært null byggeaktivitet på nye prosjekter, sier Dreyer, som tror at boligprisene i Nordens Paris vil flate ut i tiden fremover.

- Det siste året har markedet vært veldig hett, med stort tilbudsunderskudd. Flere prosjekter er i gang nå, og markedet i Tromsø vil nok roe seg fremover, til å være mer lik resten av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Behov for betydelig flere boliger i Osloområdet
Av grafen kommer det frem at, etter Tromsø, er det Trøndelag, Drammen og Oslo som har opplevd den høyeste prisveksten de siste tolv måneder.

Etter noen labre sommermåneder er det knyttet store forventninger til hvordan temperaturen i boligmarkedet vil utvikle seg i tiden fremover. Med en boligprisvekst på 3,9 prosent de siste tolv måneder, er man vitne til den svakeste tolvmånedersutviklingen siden 2003, om man ser bort fra finanskriseårene 2008 og 2009 - da markedet var offer for voldsomme svingninger.

Mye tyder alikevel på at boligprisene vil fortsette å stige, om dog ikke i samme tempo som det vi har sett tidligere.

- Hvor lønner det seg å kjøpe og selge bolig akkurat nå?

- Det er alltid vanskelig å svare på. Vi vil i uoverskuelig fremtid ha behov for betydelig flere boliger i Osloområdet, og det vil nok være en god investering å kjøpe sentrumsnær boliger i hovedstaden. Det samme gjelder også øvrige av de største byene, selv om ubalansen i markedet ikke er like stor der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.