*Nettavisen* Økonomi.

Her er børsbremsen

Punktene fra Det internasjonale pengefondet bør du få med deg før du kaster deg inn i børsfesten.

20.04.09 14:09

Det har vært en kjempeopptur i aksjemarkedet siden mars i år. Investorene har sett tegn til bedring i økonomien, etter gode tall i finanssektoren og enkelte andre sektorer. Det internasjonale pengefondet er ikke sikker på at oppturen vil komme raskt.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag kom lekkasjene om vekstanslagene som fungerte som en festbrems for børsfesten. Les om de her:

Advarer
Det internasjonale pengefondet, IMF, var i helgen ute med sin rapport om de økonomiske utsiktene for april. Her kommer det frem at økonomiske nedturer som følge av problemer i finanssektoren, vanligvis er verre enn andre. Disse nedturene er også dypere. Dessuten er det en tendens til at en synkronisert nedtur, slik vi ser nå, varer lengre. Og, at oppturen etter denne blir svakere.

Advarselen fra IMF indikerer at den økonomiske nedturen kan bli uvanlig lang og tung, og at den ventede oppturen blir langt mindre positiv enn flere forventer. IMF skriver imidlertid at motkonjunktur-politikk, slik vi ser en rekke land bedriver om dagen med å lempe store penger inn i en rekke bransjer, vil ha positiv effekt.

- Ekskludert den nåværende krisen, har det vært tre episoder siden 1960, hvor 10 av de flere 21 avanserte økonomiene i utvalget var i resesjon samtidig, 1975,1980 og 1992. Varigheten av en synkronisert resesjon er i snitt 1,5 ganger lengere enn en typisk resesjon. Oppturen er vanligvis svakere, på grunn av svak ekstert etterspørsel, og da særlig i USA, hvor det i 1975 og 1980 var et fall i USAs import som igjen bidro til et betydelig fall i verdenshandelen, heter det i rapporten.

Kutter i prognosen
IMF vil kutter i sin prognose for verdensøkonomien. NA24 skrev tidlig mandag om at Det internasjonale pengefondet ser bedring i verdensøkonomien fra første halvår 2010. Les saken her:

Børsene reagerte umiddelbart på meldingen, og ble sendt ned.

Ifølge Dow Jones Newswire skal kilder ha hevdet overfor den sørkoreanske avisen at IMF kutter sitt vekstanslag for verdensøkonomien fra 3 prosent til mellom 1,7-1,9 prosent for 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.