*Nettavisen* Økonomi.

Her er børsene stengt

Investorene i USA har fri fra det dramatiske børsfallet.

21.01.08 15:11

Aksjemarkedet i USA holder stengt mandag. I forbindelse med feiringen av Martin Luther King jr-dagen har finansmarkedene tatt fri.

NA24 - din næringslivsavis

Dagen er tilegnet minnet om Martin Luther King jr. og faller på den tredje mandagen i januar.

Mens Wall Street har fri er det kraftige børsfall ellers i verden. Det hele startet i Asia der blant annet Nikkei 225-indeksen ble sendt ned 3,86 prosent. Nå har den kjente indeksen vei mot under 13.000-poeng. Så lav har ikke den japanske indeksen vært siden høsten 2005.

Videre endte Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 5,49 prosent til 23.818,86 poeng. Så langt i år er aksjemarkedet i Hongkong ned nesten 13 prosent.

Les mer: Blodige Asia-børser

Drama i Europa
Frykt for at europeiske banker også kommer til å måtte ta enorme milliardtap på sine investeringsporteføljer sender de europeiske aksjene rett ned. Den tyske DAX-indeksen var på det meste ned 7,5 prosent og så mye har ikke indeksen falt siden 2003. Rykter om giganttap i franske banker bidrar sammen med dalende oljepris til at CAC 40-indeksen faller 5,30 prosent, men også den franske indeksen var ned over 7 prosent på det meste.

Det er ikke stort bedre på Oslo Børs. Hovedindeksen raste ned 6,37 prosent på det laveste. Tendensen er at investorene nå skyr alt som lukter risiko og meklerne melder om et stort salgspress.

Oljeprisen har falt til godt under 88 dollar fatet på råvarebørsen i London. Faren for at forbruket i USA vil rammes av en varig økonomisk nedgang gjør at markedet frykter at etterspørselen etter olje kommer til å falle. Marskontrakten til nordsjøoljen faller 1,48 prosent til 87,91 poeng.

Bedre i USA
Fredag endte de amerikanske nøkkelindeksene ned mellom 0,3 og 0,6 prosent og avsluttet da den verste børsuken på fem år.

Les mer: Verste børsuke på fem år

Så langt i 2008 har den brede S&P 500-indeksen falt like over 10 prosent, mens industriindeksen Dow Jones er ned 9,5 prosent. I samme periode har teknologitunge Nasdaq falt 12,50 prosent.

Til sammenligning er hovedindeksen på Oslo Børs ned 22 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.