NA24.no

Her er de dummeste skattetabbene

DETTE SKAL DU SJEKKE: - Vil du unngå straffeskatt og også unngå å miste fradrag skal du sjekke disse punktene, sier privatøkonom Endre Jo Reite SpareBank 1 SMN.
DETTE SKAL DU SJEKKE: - Vil du unngå straffeskatt og også unngå å miste fradrag skal du sjekke disse punktene, sier privatøkonom Endre Jo Reite SpareBank 1 SMN.
Sist oppdatert:
- Uten å sjekke dette risikerer du tilleggsskatt i tillegg til å miste fete fradrag.

Et av de beste skattefradragene ble i fjor enda bedre, men for dem som av gammel vane bare leverer selvangivelsen uten å sjekke, risikerer å tape mange kroner.

Se de viktigste fradragstipsene nederst i saken

Kan være en felle

Mange av oss sjekker raskt om vi får noe igjen på skatten, men sier oss fornøyd om vi tilhører de 2/3 som faktisk får igjen penger.

- Å få igjen penger kan være en felle dersom det gjør at man ikke gidder sjekke. Det kan nemlig være svært mye som ikke er fylt ut i selvangivelsen. Ting som skattemyndighetene ikke har noen forutsetninger for å vite, og som faktisk kan være avgjørende for dine fradrag, sier priatøkonom Endre Jo  Reite i Sparebanken 1 SMN.

Allerede nå er det viktig å starte arbeidet med å sikre at du får alle fradragene du har rett på, og at alle inntekter er med. Det er du som får straffeskatt dersom det er mangler i oppgavene fra arbeidsgiver som gir deg for lav skatt.

- For mange tar nok lett på selvangivelsen ettersom det nå både er gjennomgående god kvalitet på data som er innsamlet, og leveringsplikten er bortfalt. Ansvaret sitter du likevel med selv, og eventuelle feil kan koste deg dyrt. Faktisk kan skatten økes med 30 prosent eller mer på beløpene du ikke har sjekket om er oppgitt, sier Reite.

Ifølge advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføeres Forening (NARF), Per-Ole Hegdahl. er selvangivelsen fra Skatteetaten ikke feilfri.

- Sjekk alle opplysninger i selvangivelsen med kritiske øyne, og tenk for deg selv at Skatteetaten og de som leverer såkalte tredjepartsopplysninger som legges til grunn den ferdigutfylte selvangivelsen gjør stadig feil, sier Hegdahl.

- Her er det lett å gjøre feil

  På flere poster som fordeling av fradrag og på grunnlag for skatt på eiendom er det mange avvik, sier Reite. 

Skattegrunnlaget på boligen din kan du kreve nedsatt til 30 prosent av dokumentert omsetningsverdi, og for sekundærbolig til maksimalt 60 proseent av dokumentert omsetningsverdi. Dersom du betaler formueskatt og kan skaffe gratis verdivurdering er dette noe du bør få sjekket opp.

- Det er også en seiglivet myte at rentefradrag og andre fradrag bør settes på den med høyest inntekt. Bare dersom du har så lav inntekt at du ikke kan nyttegjøre deg fradraget. Samboere bør tenke over hvordan de ønsker å fordele rentefradrag og andre fradrag seg i mellom og komme frem til en løsning de føler er rettferdig. Alt for mange lar fradraget følge den det er satt opp på uten å ta stilling til om det er riktig for dem, sier Reite.

Lang vei til jobben - enda mer fradrag

Pendlere har krav på solide fradrag. Mange kan spare opp mot 30.000 kroner i skatt, noe som gjør fradraget til ett av de viktigste. Er du definert som pendler kan du nemlig trekke fra kost-, losji-, og reiseutgifter. Spart skatt fra pendlerfradragene kan lett bli på over 25.000 kroner.

Både i 2013 og i år er det endringer i reglene for pendlerfradrag.

- Det nye i fjor var at flere kan kreve mer i fradrag Det gjelder for personer som samlet reiser mer enn 35.000 km mellom hjem og arbeidssted årlig – eller for en som daglig reiser til jobben og som har mer enn 152 kilometer reiseavstand tur/retur mellom hjem og arbeidssted, opplyser skatteadvokat Arnfinn Sørensen i KPMG Law til Nettavisen NA24.

Men mange skattytere har ikke fått dette med seg.

- Vår erfaring er at skattytterne kopierer forrige års selvangivelse og vedlegg og dermed foretar en beregning av reisefradraget basert på ”den gamle” begrensningen på 35.000 kilometer. Følgelig har mange ikke fått med seg regelendringen, sier Sørensen.

Tidligere kunne en person som reiste 50.000 kilometer årlig mellom hjem og arbeidssted kreve reisefradrag for full sats på kroner 1,50 opp til 35.000 kilometer og deretter redusert sats på 70 øre. Grensen for det reduserte fradraget er nå flyttet opp til 50.000 kilometer årlig kjørelengde. Dette gir et økt fradrag for de som kjører 50.000 km eller lengre på 0,80 øre x 15.000 = 12.000 kroner, eller 3.360 kroner i netto spart skatt.

Vil Skatteetaten oppdage pendlere som begår feil ved å bruke gamle regler?

- Det er det ingen garanti for, sier Sørensen.

Merk at bunnfradraget, som i 2013 var på 13.950 kroner, i år er økt til  15.000 kroner, noe som betyr marginalt mindre fradrag.

La arbeidsgiver dekke mest mulig

Mest utbytte av pendlerfradraget får du dersom arbeidsgiver dekker alle kostnadene. Det er nemlig skattefritt for arbeidstagere.

- Har du pendlerkostnader på 100.000 kroner, vil hele dette beløpet være skattefritt. Et fradrag er verdt 28 prosent av dette, det vil si 28.000 kroner, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen NA24.

(merk at fra 1.januar 2014 er skatt på alminnelig inntekt redusert til 27 prosent - noe som også medfører at fradragsprosenten reduseres til 27 prosent)

Pedersens har utviklet en egen kalkulator som enkelt lar deg beregne ditt eget pendlerfradrag. Pendlerkalkulatoren finner du her .

Her er Endre Jo Reites beste tips for å unngå straffeskatt og å unngå å miste pendlerfradrag:

Her er noen viktige sjekkpunkter hvor du kan finne feil:

§ Jobbreiser er ikke registrert

§ Pendlerreiser mangler

§ Renter på private lån

§ Tap på aksjesalg

§ Fradrag for oppgradering ved salg av eiendom med skattepliktig gevinst

§ Fordeling av formue, gjeld og renter mellom ektefeller og samboere

§ Utgifter til barnehage/barnepass

§ Er verdien på bolig eller annen eiendom fastsatt som maksimalt 30% eller 60% av markedsverdi?

§ Gaver til frivillige organisasjoner og livs- og trossamfunn

Dette må du sjekke at du har mottatt, og at tallene kommer med i selvangivelsen:

Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver

Årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie

Pensjonsoppgave

Årsoppgave fra banker

Årsoppgave fra verdipapirforetak du har plassert penger hos

Årsoppgave fra barnehagen og skolefritidsordningen over hva som er betalt

Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere