NA24.no

Her er de råeste hyttene alle kan besøke

(Den Norske Turistforening)
Sist oppdatert:
Turistforeningen har selv funnet frem sine favoritter.

Påsken er en tid der mange nordmenn drar til fjells.

- Vi har den beste påsken på fem år, nærmere 5.000 overnattinger til nå i påsken. Ferske tall fra i dag viser at vi har en økning på 38 prosent på overnattinger til betjente hytter til nå i påsken. Trenden er klar, stadig flere ønsker en aktiv ferie, sier Ida Amelie Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening (DNT), til Nettavisen.

DNT har selv plukket ut det de mener er det fem beste hyttene som de kan tilby.

- Påskeferie på en betjent hytte er en klassisk drømmeferie på fjellet. God lokalmat servert på påskedekket langbord, nydelige skiforhold og andre glade påsketurister, sier Helgesen.

- Etter to snøfattige påsker er det norske folk utsultet på den gode gamle påskeferien med solbrilleskille og endeløse fjellvidder. På våre betjente hytter har vi opplevd en økning på 35 prosent fra i fjor, og flere av hyttene opplever en «all time high».

Skal du på påsketur? Sjekk påskeværet der du skal her!

De fem hyttene som er valgt ut er:
Haukeliseter Fjellstue som ligger på Hardangervidda 1.000 meter over havet moh.

- Haukeliseter Fjellstue er åpen året rundt og ligger ved helårsveien (E134) over Haukeli. Selv om du kan komme deg rett til hyttedøra med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet. Haukeliseter er det største fjellanlegget tilknyttet DNT, med over 150 senger. Her kan du få overnatting i forskjellige prisklasser, fra rom med dusj, toalett og oppredde senger til enkel og rimelig losji. Turmulighetene fra Haukeliseter er uendelige både sommer og vinter. Nordover ligger mektige Hardangervidda og sørover finner du frodige Ryfylke- og Setesdalsheiane. Hytta satser knallhardt på lokal mat av høy kvalitet. Du vil garantert sette pris på Haukeliseters villmarkspa. Her har du muligheten til å nyte utendørs, vedfyrt badestamp og vedfyrt badstue med panoramautsikt mot fjellene - bare avbrutt av snørulling på vinteren eller en dukkert i fjellvannet på sommeren. På Haukeliseter kan du gjennom et år delta på alt fra kitekurs og hundespannkjøring til barneaktiviteter og musikkfestivaler.

Finsehytta
Ligger på Skarvheimen/Hardangervidda 1.223 meter over havet.

- Tog nesten til døra sørger for uendelige muligheter for rutevalg ut fra Finse. Du kan ende opp både i Hardanger, på Filefjell, ved Haukeliseter eller på Geilo etter noen dagers tur fra Finsehytta. Her ligger og snøen til slutten av mai, så mange velger å avslutte skisesongen med noen dager i området. To av landets mest populære fjellturer, sykkelturen langs Rallarvegen og vandringen ned Aurlandsdalen kan begge startes fra Finsehytta. I tillegg til Lokal mat, serverer de på Finsehytta også øl fra sitt helt egne mikrobryggeri. «Finse 1223 Lager» eller «Finse 1223 Bayer» er en kortreist og eksklusiv avslutning på dagen i fjellet. Finsehytta ble overtatt fra «Direktoratet for Fiendtlig Eiendom» i 1947 av Den Norske Turistforening (DNT) og har vært drevet som betjent turisthytte siden 1949. I dag fremstår den som en av de viktigste turisthyttene i landet.

Fondsbu
Hytta ligger 1.065 meter over havet på Jotunheimen.

- Fondsbu ligger idyllisk plassert på Eidsbugarden i vestenden av fjellvannet Bygdin. Hytta holder høy standard, har et levende miljø og er et populært sted for turglade turister. Her er det også utfordringer å finne for de topp- og brekyndige. Anbefalt for alle er turen opp til Utsikten, et favorittmål for Aasmund Olavsson Vinje som selv døpte dette fantastiske panoramapunktet. Vinje gav også navnet til selveste Jotunheimen. Fondsbu ligger fint til langs mange hytte-til-hytte ruter, og er et godt utgangspunkt for ekspedisjoner til populære topper som Falketind, Stølsnostind og Uranostind.

Krækkja
Ligger 1.161 meter over havet på Hardangervidda.

- Krækkja ligger vakkert til ved vannet Storkrækkja, med utsyn mot Hallingskarvet. Her er det et åpent og lyst landskap med følelse av vidde. Bli noen dager for å bli kjent i dalene og på nutene i nordvest - eller nyt vidda mot sør. Krækkja var DNTs første hytte på Hardangervidda, og det første bygget er fra 1878. Det gikk ikke lang tid før DNTs styre lurte på om dette var et fornuftig prosjekt. Den første sommeren kom det nemlig ingen gjester. Noen få dukket opp året etter, men det var ikke før Bergensbanen åpnet i 1909 at det ble mer fart i sakene. På 134 år har det kun vært fire bestyrere på hytta. I alle disse årene har gjestene fått servert selvfisket ørret fra Storekrækkja. Nåværende bestyrer, Kjell Slåtten, har vært på Krækkja siden 1942, først da tanten drev hytta, deretter som bestyrer. Det har bodd folk her i flere tusen år og rester etter boplasser ligger nesten rett utenfor hyttedøra. Bare 200 meter fra hytta ligger det et flott fangstanlegg fra vikingtiden, og knappe ti minutters vandring mot Halne ligger det en minst like gammel dyregrav.

Glitterheim

Ligger også på Jotunheimen, men her er det 1.390 meter ned til havet.

- Glitterheim ligger på 1400-meters høyde med noen av de flotteste omgivelsene i Jotunheimen utenfor hyttedøra. Topper som Glittertinden (2465 moh.), Nautgardstinden (2258 moh.), Store Memurutinden (2364 moh.), og Trollsteineggje er noen mål for de som samler på 2000-meters topper. Selv om Glitterheim ligger både høyt og alpint til, er området rundt hytta grønt og frodig. Ved hytta er det to båter, seks kanoer og kajakk, pluss fiskestenger, natursti og flere andre aktiviseringsmuligheter. Hytta har tilbud om selvbetjent overnatting utenom sesong.

Flere hytter
Noen av disse hyttene kan være fulle, men det finnes også hytter som man kan reise til med en gang.

- Jeg anbefaler alle som har muligheten til å hive seg rundt, våre hytter tar i mot alle som ønsker seg til fjells i påsken. I Rondane er det for eksempel eksepsjonelt gode forhold og ledige senger på våre betjente hytter, sier Sverre Larssen, daglig leder, Oslo og Omegn Turistforening.

Alle hyttene her har god kapasitet, så der får du sove på eget rom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere