Her er de rikeste herskerne

Hva har en afrikansk diktator og Monacos playboyprins Prins Albert til felles?

08.05.06 08:23

Oversikten over noen av verdens rikeste herskere viser en variert sammensetning som inkluderer Dronning Elisabeth, en afrikansk diktator og en bukett herskere i Midt-Østen.

Disse formuene er i stor grad arvede midler og maktposisjoner. Og skillet mellom hva som er eid av landet de representerer og hva som er eid privat er i noen tilfeller noe uklare. For eksempel er det trolig at Dubais Mohammed Bin Rashid Al Maktoum får solide rikdommmer fra emiratets andel i banker, aluminium- og eiendomsselskaper. I kontrast så er ikke Dronning Elisabeths Buckingham Palace eller kronjuvelene beregnet som personlige eiendeler, men som nasjonale skatter.

I motsatt ende har ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo vist en noe mer leflete omgang med statsfinansene. Det er funnet beviser på at Obiang og hans familie har dratt personlige fordeler fra nasjonens oljeboom de senere årene. Obiang og hans slektninger eier en rekke private forretningsvirksomheter i landet som har et estimert bruttonasjonalprodukt på 42 milliarder kroner.

Det amerikanske tidsskriftet Forbes har laget en egen liste med statsoverhoder utover den tradisjonelle milliardærlisten fordi det er så komplisert å skille deres personlige formuer fra rikdommene til landet de representerer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kong Abdullah Bin Abdulaziz

Konge/Saudi Arabia

132 milliarder

Alder: 82

Abdullah ble den sjette kongen av Saudi Arabia i august 2005 da halvbroren Kong Fahd døde. Den kongelige familie har mesteparten av sine inntekter fra olje, som representerer 45 prosent av landets bruttonasjonalprodukt på 2,1 billioner. Om Kong Fahd ble det sagt at landets formue og den kongelige formue ble forvaltet under ett. Abdullah er en innbitt hesteinteressert som avler arabiske hester.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sultan Haji Hassanal Bolkiah

Sultan/Brunei

126 milliarder

Alder: 59

Den 29. sultanen av Brunei er arvingen i en 600 år gammel herskerrekke. På sin høyde kontrollerte Bruneis sultaner et herredømme som strakte seg til de sørlige Filippinene. Hassanal ble Sultan i 1967 og 17 år senere oppnådde Brunei sin uavhengighet. Beryktet for ekstravagant livsstil, palasset hans skal visstnok ha 1 788 rom.

Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

President/Forente Arabiske Emirater

120 milliarder

Alder: 58

Tok over som hersker av Abu Dhabi, en av de syv Forente arabiske emirater i november 2004. Mesteparten av familiens rikdom kommer fra emiratenes oljerikdom. 2,5 millioner oljefat blir hver dag eksportert fra emiratene, og Sheikh Khalifa leder Abu Dhabis Supreme Petroleum Council.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Hersker/Dubai

88 milliarder

Alder: 56

Ble Dubais 10. hersker etter brorens død i januar. Er i ferd med å omskape det lille emiratet til en forretnings - og turistgigant. Emiratets bnp har vokst fra 8 mrd dollar i 1994 til en forventet 40 milliarder dollar i 2006. Har også en del inevetseringer i utlandet. Nylig kjøpte Dubai London's Tussauds Group, en aksjepost i DaimlerChrysler og luftfartsselskapet Doncasters. I tillegg eiendommmer i USA. Kjøpet av P&O Group og budet på å håndtere seks amerikanske havner utløsten en nasjonal strid I USA, og tvang Dubai til å trekke seg fra den amerikanske delen av avtalen i mars. Det er beregnet at en god del av sjeikens formue som for øvrig deles av to brødre, kommer fra regejringens eierandeler i banker, aluminium og eiendomsselskaper. Sheikh Mohammed er også en hesteelsker og en dyktig rytter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hans Adam II

Fyrste/Liechtenstein

25 milliarder

Alder: 61

Overhode for en familie som går ni hundre år tilbake. Eier tre 1700-tallss palasser. Fire hus i Wien, en særdeles verdifull kunstsamling som inkluderer verker av Rembrandt og Rubens. 20,000 hektar eiendom I Østerrike, den private LGT Bank, og selskapet Rice Tech Inc.

Fyrst Albert II

Klikk på bildet for å forstørre.

Fyrste/Monaco

6 milliarder

Alder: 48

Sønn av Grace Kelly og Fyrst Rainier III. Tok over styringen av fyrstedømmet i 2005. Har interesser I eiendom. Har frontet en kampanje mot global oppvarming og i april i år var han en tur innom Svalbard for å være med på en mini-ekspedisjon mot Nordpolen. Har utdanning fra Amherst College.

Fidel Castro

President/Cuba

5,4 milliarder

Alder: 79

Overtok makten i 1959. Forbes har estimert hans økonomiske styrke basert på en rekke stateside selskaper som inkluderer El Palacio de Convenciones, som er senter nær hovedstaden Havana, selakpet Cimex,og Medicuba, som selger vaksiner og farmasiprodukter produsert på Cuba. Tidligere høystående Cuvbanere har antydet at Castro har tappet profitter fra selskapene. Castro har insistert på at hans formue er null og niks

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

President/Ekvatorial Guinea

3,6 milliarder

Alder: 63

Obiang har hersket det lille vest-Afrikanske landet suiden 1979, da han overtok fra onkelen. Obiang med familie har eierskap I sju selskaper blant annet innen eiendom.


Klikk på bildet for å forstørre.


Dronning Elizabeth II

Dronning/England

3 milliarder

Alder: 80

Dronning Elizabeth ble dronning som 25-åring og offisielt kronet ett år senere. EIerskap inkluderer eiendommmer i England og Skottland. Dronningen som nylig feiret 80-årsdag opprettholder en travel rojal representasjonskalender.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronning Beatrix Wilhelmina Armgard

Dronning/Nederland

1,7 milliarder

Alder: 68

Dronning Beatrix tilhører grenen Lippe-Biesterfeld av den kjente tyske adelsslekten Lippe. Eier sammen med familien en formue innen eiendom, antikk og investeringer I selskaper som ABN AMRO og Shell. Dronning Beatrix feiret 25-årsjubileum som tronhersker I fjor.

(Kilde: Forbes)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.