*Nettavisen* Økonomi.

Her er de ti spørsmålene Høie må svare på

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har torsdag mottatt dette brevet fra kontroll- og konstitusjonskomiteen ved Martin Kolberg (Ap). Foto: Scanpix/Faksimile

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite med brev til Bent Høie (H) i tolvte time. Les innholdet her.

18.12.14 20:15

Fredag skal den hardt pressede helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), gi sitt svar på hvor nytt sykehus på Nordvestlandet bør ligge.

Saken har fått massiv oppmerksomhet og skapt et enormt engasjement lokalt.

- Høie har ikke svart godt nok

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har torsdag sendt et brev til Høie.

- Komiteen viser til den offentlige oppmerksomhet knyttet til plassering av nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal. Komiteen viser også til at statsrådens svar til Stortinget så langt ikke har bidratt til å opplyse saken, skriver Aps Martin Kolberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik ser brevet til Høie ut.

Komiteen stiller ti konkrete spørsmål i brevet.

  1. På hvilken måte har Helsedepartementet - formelt eller uformelt - vært involvert i prosessen knyttet til valg av sted for nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal?
  2. Hva slags informasjon - formelt eller uformelt - har statsråden gitt til Helse Midt-Norge og eventuell Helse Møre og Romsdal, om statsrådens og regjeringens syn på lokalisering av nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal?
  3. Hva slags saksbehandling og utredning foretas/er foretatt fra regjeringen mottar innstiling fra Helse Midt-Norge 18. desember d.å., frem til regjeringen eventuelt stadfester sin beslutning i foretaksmøtet som det er innkalt til 19. desember?
  4. Hvilken informasjon og utredning ligger til grunn for at statsråden kunne innkalle til foretaksmøtet før Helse Midt-Norge hadde fattet sin beslutning?
  5. Hvordan mener statsråden at administrasjonen og styre i Helse møre og Romsdal kan ha blitt påvirket av at eiers (Helse Midt-Norge) innstilling til styrevedtak var offentlig før styremøtet i Helse Møre og Romsdal fant sted?
  6. Hva var bakgrunnen for at styreleder i Helse Midt-Norge gikk av tidligere i høst, og hvilken kommunikasjon har det vært mellom henne, Helse Midt-Norge og Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med hennes avgang?
  7. På hvilken måte har Helse- og omsorgsdepartementet - formelt eller uformelt - vært involvert i utvelgelsen av nåværende styremedlemmer i Helse Møre og Romsdal?
  8. Direktør Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk nylig av fra sin stilling. Ved avgang viste direktøren til det hun mente var inngripen fra Helse Midt-Norge: «Eg opplev no i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har gripe inn i prosessen lokalt før mi innstilling til styre er klar.» Har det regionale helseforetakets styring vært i tråd med helseforetaksloven paragraf 16, og har statsråden vært kjent med slik kontakt?
  9. Det ble fremsatt påstander om lovbrudd under styremøtet i Helse Møre og Romsdal 17. desember 2014, inkludert spørsmål knyttet til press rettet mot direktør Eidsvik. Statsråden bes redegjøre rundt innholdet i disse påstandene.
  10. Har statsråden kjennskap til innblanding - utenfor foretaksmøte - fra Helse Midt-Norge i prosessen i Helse Møre og Romsdal?


- Brevet er mottatt

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter overfor Nettavisen at Høie har mottatt brevet og at statsråden ser frem til å besvare spørsmålene.

Fredag klokken 09.30 holder han pressekonferanse i etterkant av foretaksmøtet om nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.