NEW YORK (Nettavisen): The Guardians prisvinnende journalist Luke Harding er nå ute med den oppsummerende boka – «Sammensvergelse – Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus».

Her trekker Harding linjene fra den ene oppsiktsvekkende hendelsen rundt Donald Trump etter den andre, finner koblinger til Vladimir Putin og snakker med og om eks-spionen Christopher Steele.

Både Steele og Harding selv har bodd og jobbet i Russland.

Steele er mannen som produserte det mye omtalte dossieret om hvilken informasjon Russland sitter på om Donald Trump, hvor det blant annet hevdes at Putin har kompromitterende sexopptak av USAs nåværende president.

I boka forteller Steele at sammensvergelsen mellom Trump og Russland er større enn folk aner.

- Den er enormt omfattende. Helt enorm, sier Steele.

Ifølge Luke Harding er Steele en troverdig etterretningsekspert som både Kongressen og FBI tar på alvor og har respekt for.

PR-sjef Vidar Kvalshaug i Forlaget Press, som utgir Hardings bok i Norge, sier at det mest oppsiktsvekkende med boka, er helhetsbildet den tegner.

- Det som kommer fram i boka, er sjokkerende, og jeg fikk en skikkelig «Å faen-opplevelse» da jeg leste den. Det er uhyggelig skremmende lesning, sier Kvalshaug til Dagbladet.

Bevisene om en sammensvergelse mellom Putin og Trump glimrer foreløpig med sitt fravær, men indisiene er mange.

Her er de viktigste:

 • Russlands president Vladimir Putin ønsker å bli kvitt USAs sanksjoner etter hans annektering av Krim. Det ønsket ville neppe ha blitt innfridd med Hillary Clinton som president, ergo er det mer gunstig for Putin med Trump som president i USA.
 • Russland har samlet informasjon om Donald Trump i flere tiår, skriver Luke Harding i sin bok. Trolig helt siden 1977. Han ble invitert dit allerede i 1987 og reiste tilbake i 1996. Trump ble helt sikkert overvåket og filmet av russisk etterretning under disse besøkene, mener Harding og Steele.
 • Tidlig på 2000-tallet satte Trump-organisasjonen i gang flere prosjekter utenlands, mange av dem involverte penger fra Russland. Donald Trump Jr. fortalte i et intervju i 2008 at «Russland utgjør en disproporsjonal andel av våre eiendeler. Vi ser mye penger strømme inn fra Russland».
 • Under landsmøtet i Cleveland sommeren 2016, da Trump aksepterte sin nominasjon som republikanernes presidentkandidat, fikk Trump-leiren igjennom en endring i partiprogrammet der det ble foreslått å lette sanksjonene mot Russland.
 • Trump uttalte seg kritisk til NATO og anklaget medlemslandene for å betale for lite. Dersom USA reduserer sitt NATO-engasjement, gir dette Russland og Putin friere spillerom.
 • Luke Harding skriver at kilder forteller ham at etterretningsetater fra land som samarbeider med USA allerede fra 2015 snappet opp russere i samtaler med folk tilknyttet Trump. Én kilde sier til Harding at Tyskland, Estland, Sverige, Polen og Australia var blant disse landene, mens en annen kilde sier at også Nederland og Frankrike bidro med etterretning om møter mellom russere og Trumps medarbeidere.
 • 17 amerikanske etterretningsbyråer er samstemte i sin konklusjon om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget.
 • Russland hacket seg inn på dataservere hos både demokratene og republikanerne, men lekket kun informasjon som var skadelig for demokratene.
 • Som president uttalte Donald Trump i et intervju med Lester Holt fra NBC at Russland-etterforskningen var årsaken til at han sparket James Comey fra stillingen som FBI-direktør.
 • Harding trekker i boka fram at penger ble sporløst borte etter det overraskende salget av 19,5 prosent av det statlige russiske oljeselskapet Rosneft i desember 2016, en måned etter at Trump vant valget.
 • The Guardian-journalisten skriver også at Deutsche Bank var i en rettslig konflikt med Trump for å få tilbakebetalt et lån på 330 millioner dollar, før banken snudde og i stedet ga ham nye lån, noe mange ansatte i banken ifølge Harding stusset voldsomt over. Harding antyder i boka at dette kan henge sammen med at Deutsche Bank var involvert i svært lønnsomme forretninger i Russland.

Både under valgkampen og etter at han inntok Det hvite hus, har Donald Trump dessuten omgitt seg med Russland-vennlige medarbeidere:

 • Utenriksminister Rex Tillerson ble i 2012 tildelt Vennskapsordenen av Putin, en mann han hadde blitt kjent med allerede i 1999.
 • Wilbur Ross ble næringsminister etter at han var største aksjonær og nestformann i styret i Bank of Cyprus, hvor han ifølge Harding satt sammen med Viktor Vekselberg, en russisk oligark med godt forhold til Kreml.
 • Paul Manafort, som nå er siktet for sammensvergelse mot USA, var Trumps valgkampsjef fra april til august 2016.
 • Michael Flynn ble rådgiver og deretter leder for nasjonal sikkerhet, til tross for at han mottok penger fra Russland. Flynn måtte gå av da media oppdaget at han hadde hatt samtaler med Russlands USA-ambassadør om USAs sanksjoner mot Russland til tross for at Flynn hadde nektet for dette.
 • George Papadopoulos var rådgiver for Trump og forsøkte å sette i stand et møte mellom Putin og Trump, uten å lykkes. Han har innrømt straffskyld for å ha løyet til FBI om sine aktiviteter.
 • Carter Page har ifølge Steele vært i Moskva for å møte Putins høyre hånd, Igor Setsjin, med Trump-leirens velsignelse. Temaet skal ha vært USAs sanksjoner mot Russland.
 • Trumps advokat Michael Cohen skal også ha møtt russiske representanter et sted i Europa, muligens Praha. Steeles hevder i sitt dossier at Cohen fungerte som hemmelig mellommann.

Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er skeptisk til påstandene fra Luke Harding og mener at Trump ikke trenger å være kjøpt og betalt av Putin for å ønske å dempe konflikten med Russland.

- Med forbehold om at jeg ikke har lest boken, synes jeg dette høres ut som veldig sterke beskyldninger og insinuasjoner som ikke er så lette å bevise, noe han heller ikke ser ut til å gjøre, sier Wilhelmsen til Aftenposten.