*Nettavisen* Økonomi.

Her er den nye superdollaren

Oppfinneren Benjamin Franklin pryder fortsatt amerikanernes 100-dollarseddel, men ser du nærmere etter, vil du oppdage noe rart.

22.04.10 14:00

Onsdag kunne den amerikanske sentralbanken og skattemyndigheter stolt vise fram «superdollaren», den nye 100-dollarseddelen. Med ny design og avansert teknologi er håpet at den skal være mer svindelsikker enn noensinne.

Den gamle fortsatt gyldig
Sentralbanksjef Ben S. Bernanke kan berolige amerikanerne og andre som sitter med dollarsedler med at den gamle 100-dollarseddelen fortsatt er gyldig. Den skal være 6,5 milliarder av dem i omløp, så det er kjekt å vite.

LES OGSÅ: Verden har glemt norske kroner

Klokka som forandrer farge
Men amerikanernes nye 100-seddel har mye mer å skilte med enn det gamle bildet av Benjamin Franklin, oppfinneren, diplomaten og statsmannen, som også er kjent for uttrykket «Tid er penger».

Den nye seddelen er nemlig utstyrt med flere særtrekk myntet på å gjøre livet surt for svindlere:

* Bildet på fronten av seddelen endrer seg etter hvert som du snur seddelen!
* Motivet av en bjelle i et blekkhus er laget slik at klokka endrer farge fra kopper til grønn når du snur seddelen. Det samme gjør tallet 100 nederst til høyre på seddelen.
* Fører du fingeren over Franklins høyre skulder, kjenner du en ru overflate.
* Har du forstørrelsesglass, kan du flere steder på seddelen lese mikroskrift - blant annet på Franklins krage og langs bildekanten på seddelen.
* Legg også merke til den blå sikkerhetsstripen - som er i 3D.

595 norske kroner
100 amerikanske dollar er i skrivende stund verdt 595,55 norske kroner, hvis du skal anskaffe en å studere den selv. Og du har god tid til å spare - seddelen er ikke i omløp før 10. februar neste år.

Dollarkursen er for øvrig formidabel sett med norske øyne om dagen. Så sent som i juni 2001 var kursen på hele 9,30 NO. I dag er den altså på under 6 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.