NA24.no

Her er det flest konkurser

Foto: NyAnalyse
Syv av ti bedrifter dør etter fem år.

Statistisk sentralbyrå har gjennomført en undersøkelse som går ut på nyetablerte foretaks overlevelse og vekst mellom 2006 og 2011.

Undersøkelsen viser blant annet at kun tre av ti etablerte bedrifter fra 2006 har overlevd.

- Rundt halvparten klarer seg gjennom det første året, men det ligger på 70 prosent for AS’er. Mer stabilitet for aksjeselskaper enn enkeltmannsforetak er naturlig. Etter fem år er det kun tilbake tre av ti opprinnelige bedrifter som betyr at mange faller fra underveis. Både markedsutvikling, kostnadsnivå og konkurransetrykk vil ha betydning, sier Terje Strøm, sjeføkonom og partner i Nyanalyse, til Nettavisen NA24.

Hele syv av ti bedrifter dør etter fem år på markedet.

Oljeklyngen best
Samtidig som flere og flere nyetableringer faller fra i løpet av de fem valgte årene, kan vi se store forskjeller mellom næringene.

Hele 40 prosent av bedriftene innen bransjene oljeutvinning, bergverk, kraftforsyning og vann- og avløp har overlevd 5-årsperioden

Ifølge Strøm har markedet for oljevirksomhet, utbygging og energi vært lukrativt og dermed har flere bedrifter overlevd i disse næringene. Lønnsomheten er høyere, markedet har vokst med oljeprisen og økte investeringer.

- I disse bransjene er kravet til kapital, maskiner og utstyr en stor motbakke for nyetableringer, og dermed færre som starter opp i forhold til IKT, konsulentbransje samt servering og andre tjenester, sier Strøm.

Mange søker lykken, mange feiler
Kraftforsyning er den næringen der flest nyetableringer overlever de fem valgte årene, der 43,5 prosent av foretakene overlever.

For IKT-bransjen ligger overlevelsen i nedre del med én av fire.

- Denne næringen omfatter mange ulike delbransjer som telekom og IT-tjenester, men jeg tror nok at dot.com og modningen av denne bransjen gjennom 2000-tallet har gitt en teknobølge hvor mange ser muligheter. Der hvor mange søker lykken, vil mange falle fra underveis, sier Strøm.

Strøm påpeker at det er viktig å huske på at denne bransjen har langt mindre næringspolitisk fokus og glemmes av politikerne våre.

IKT som andre næringer har opplevd økende konkurranse fra utlandet, ved outsourcing og billigere import, svakere markedsutvikling gjennom finanskrisen og høyere lønnskostnader enn landene rundt oss. Heldigvis blir bedriftene i Norge stadig mer teknologibaserte og mange lykkes på tross av rammevilkår.

- Vi må jobbe smartere
Tallene fra undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom næringene. Det er et stort fall fra kraftforsyning med 43,5 prosent til lønnet arbeid i privat hjem som ligger på bunn med 7,7 prosent.

- Det er helt naturlig med forskjeller innen ulike næringer, hvor AS Norge har ulike naturlige fortrinn og markedet er forskjellig påvirket av konjunkturer ute. Vår kostnadsulempe og avstanden til markedet gjør at vi stadig må jobbe smartere, sier Strøm.

- Teknologiutvikling er ekstremt viktig fortrinn, tenk hvordan nettbanken har overtatt jobbene til skranken. Og tenk hvordan lagerstyring sparer lønnsutgifter i logistikk og transport.

Der man ser mest konkurser er i varehandelen. Strøm mener vi nå må bli enda mer produktive for å lykkes.

- En periode med svakere krone hjelper ikke på lengre sikt for industrien. Markedet må bli bedre i Europa, fordi ellers blir næringslivet mer oljeavhengig. Det blir stadig tøffere å konkurrere for arbeidsintensiv produksjon, så da må vi være mest produktive. Varehandelen ser ut til å være mer utsatt på grunn av mer netthandel, grensehandel og nordmenns reisevaner. Der ser man mest konkurser, sier Strøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere