NA24.no

Her er det ingen panikk

Sist oppdatert:
Panikken på børsen har så langt ikke slått rot hos boligmeglerne.

Fredag morgen hadde Oslo Børs falt 18 prosent på 18 dager. Det er panikk på børsen.

- Psykologisk påvirkning har det, sier advokat og boligmegler Torbjørn Ek til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Ek kommenterer om panikken på børsen smitter over på boligmarkedet. Han tror det har en viss psykologisk effekt.

- Men ikke så voldsom. Når kjøperne ser en forutsigbar situasjon, selv om den er nedadgående, er ikke det samme som at de slutter å handle. Viljen kan reduseres noe hvis det er usikkerhet, sier Ek.

Han selger boliger hovedsakelig på Oslo vest og gjerne i 4 til 10 millionersklassen. Her har han ikke merket noen nedjustering i prisene den siste uken.

- Mye nedgang
- Nå har det vært nedgang og mye overskrifter hele 2008. Da ser vi at folk venner seg til det, sier Ek.

Han mener børsen og boligmarkedet spiller på helt forskjellige strenger hos folk.

- Selv om børsen går ned går ikke boligmarkedet ned. Den jevne forbruker vil ikke assosiere børsnedgang med krise i egen økonomi. Folk lurer litt på hva som skjer. Men det er ikke panikk i det hele tatt, det er ikke snev av det hos kjøperne eller selgerne. Det er to vidt forskjellige markeder. Boligmarkedet handler om personlige preferanser og behov. Børsen er styrt av profesjonelle folk, det bør herske rasjonell økonomisk tankegangs, sier Ek.

- Styres mer av banken enn børsen
I Oslo sentrum er det en lignende tone, selv om her tror man de dyrere objektene vil merke børsfallet i større grad.

- Vi er ikke nervøse. Vi er positive. Det har vært bra besøk og mange henvendelser via nett og telefon. Det er flere visninger til helgen og vi har gode vibber på at det blir folk på visningene, sier Ole-Ivar Bjørkamo, daglig leder i Krogsveen Karl Johans gate, til NA24. Krogsveen på Karl Johan har 18 visninger denne helgen.

- Flere snakker om at renten skal ned, og det er et positivt tegn i markedet, spesielt for unge førstegangskjøpere, sier Bjørkamo.

Likevel, folk leser aviser om muligheter for boligkrakk og børskrakk.

- Det er klart det fører til en liten usikkerhet, men det er ingen av kundene som nevner det som et problem. Vi begynner å bli vant til usikkerheten nå. Jeg tror renten spiller en større rolle enn børsen. Jeg tror selv børsfallet kan ha litt å si, spesielt for dem som har litt større dyrere boliger, i 5-6 millionersklassen. Det er gjerne folk som har litt økonomisk innsikt og følger med på verdensøkonomien. Kjøpegruppen som leter etter leiligheter i byen er mer opptatt av lokal rente og styres mer av banken enn av børsen, sier Bjørkamo.

- Avventende
I Oslo nordvest tror man ikke på krakk.

- Jeg er ikke så veldig nervøs for bolighelgen. Men det kommer jo litt an på boligen. På eneboliger og tomannsboliger er det mye interessant og mange på visning. Det har vært litt mindre folk på leilighetsvisninger, men vi hadde visninger i går, og da var det bra. Så vi får se hvordan markedet utvikler seg videre, sier Henning Aslaksen, partner i Aktiv Eiendom til NA24.

Han selger blant annet en leilighet i Nydalen.

- Vi har ikke noe panikk her oppe. Boliger selges hele tiden. Folk justerer seg etter markedet. Jeg har ikke noe tro på krakk. Jeg har ikke noe panikk heller, jeg stiller meg avventende til hvordan børsen påvirker boligmarkedet, sier Aslaksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere