NA24.no

Her er din lønn

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Her er tallene som tall avslører hva den virkelige snittlønnen er i ditt yrke. Sjekk hva du bør tjene.

SSBs ferske ferske tall publisert onsdag 20. mars: "Lønn, alle ansatte 2012" avslører hva nordmenn tjente gjennomsnittlig i ulike yrker i året som gikk.

(finn din årslønn i tabellen under)

I tillegg til gjennomsnittet, et tall som kan trekkes opp av noen få med svært høye lønninger, presenter vi median og øvre og nedre kvartiler.

En median er verdien til tallet som deler et utvalg i to deler slik at hver del har like mange elementer. En annen fordel ved å bruke median er at den tilgir målefeil. Hvis man for eksempel har målt høyder i meter, men har glemt å sette komma i noen av målingene, vil det påvirke gjennomsnittet mye, mens medianen ikke blir påvirket i samme grad. Har man målingene 1,73 – 180 – 1,86, vil gjennomsnittet bli 63,59, mens medianen er 1,86. Her er medianen tett på det som ville vært medianverdien uten den ene feilmålingen (1,80).

(les mer om de ulike snitttallene i en kommentar fra lønnsekspert i SSB Harald Lunde nederst i artikkelen)

Disse tjener mest
Som tabellen under viser er det ikke overraskende at ansatte innen bergverksdrift og utvinning, herunder oljeindustrien, troner på topp av lønnstatistikken målt etter mediantall.

Nevnte gruppe hadde en medianlønn i 2012 på 642.000 kroner (heltidsansatt), en lønn vesentlig høyere enn nummer to på listen: Ansatte innen informasjon og kommunikasjon. Her var medianlønnen på 550.800 kroner.

Sistenevnte gruppe tjente noe overraskende mer enn nummer tre på listen: Ansatte innen finans- og forsikringsvirksomhet. Bank- og finansfolkene hadde en medianlønn på 531.600 kroner i 2012. Vi legger merke til at på snitttallene tjener bank- og finansfolk mer enn mediefolkene med en gjennomsnittlig årslånn på 650.400 kroner mot mediefolkenes 608.400 kroner. Dette er en klar indikasjon på at enkelte i finansbransjen har skyhøye lønninger sammenlignet med median elle snittet.

Vi legger også merke til at ansatte i oljebransjen (gruppen bergverksdrift og utvinning) er soleklart på topp også på snittlønn med en årslønn på 722.400 kroner.

Les også: Så mye dyrere er nordmenn i drift

Disse tjener minst
Ikke overraskende er det hotell- og restaurantansatte (gruppen Overnattings- og serveringsvirksomhet) som tjener minst av alle grupper i Norge. Dette noe triste faktum for gruppen gjelder uansett om vi ser på median- eller snittlønn. Medianlønnen til hotell- og restaurantansatte var 333.600 kroner i 2012. Snittlønnen var 366.000 kroner.

Nærmest hotell- og restaurantansatte finner vi butikkansatte i gruppen Forretningsmessig tjenesteyting. Her var medianlønnen 361.200 kroner og snittlønnen 411.600 kroner. Vi legger merke til av tabellen at de hotell- og restaurantansatte er eneste yrkesgruppe i Norge med en snittlønn på under 400.000 kroner.

Forsker og lønnsekspert Harald Lunde i SSB vurderer de ulike statistikktallene slik:

- Vi fokuserer mest på gjennomsnittsverdier i lønnsstatistikken, og det er både tradisjon og mest vanlig i denne typen statistikk. Men samtidig er det jo både nyttig og det gir ekstrainformasjon å betrakte andre mål enn bare gjennomsnitt. Det sier straks mye mer om hele fordelingen når man ser kvartils- eller desilfordelinger for ulike grupper kombinert med gjennomsnitt og median, sier Lunde til Nettavisen NA24.

Han understreker at det kan være en fordel formedia å forholde seg til gjennomsnitt dersom man bare fokuserer på ett tall.

- Hovedårsaken til det er at 99 prosent av alle tallene vi publiserer dreier seg om snitt, samt at lønnsstatistikken ikke har de lange "halene" på fordelingen som inntekts- og formuesstatistikken har, sier Lunde.

I inntekts- og formuesstatistikken er det vanligere å benytte mer median.

- I denne typen statistikk er det et større "problem" at enkeltobservasjoner med ekstremt høye verdier "ødelegger" gjennsomsnittsbetrakningene, sier Lunde.

Om bruken av kvartiler sier Lunde følgende:

- Kvartil i denne sammenhengen er grenseverdien mellom de ulike kvartilene. Når vi skriver nedre kvartil betyr dette grenseverdien mellom kvartil én og to i materialet. Median blir grensen mellom kvartil to og tre, og øvre kvartil er grensen mellom trefje og fjerde kvartil.

SSBs definisjoner lønn:
Årslønna tar utgangspunkt i at det utbetales lønn for 12 måneder i året, og omfatter de tre hovedelementene i månedslønnsbegrepet; avtalt månedslønn, bonuser og uregelmessige tillegg. Overtidsgodtgjørelse relaterer seg til arbeid utenfor den ordinære arbeidstiden, og er ikke inkludert i årslønnsbegrepet. Det samme gjelder naturalytelser, feriepengetillegg, sluttvederlag og etterbetalinger.

Årslønn i en næring er lik summen av avtalt månedslønn for hver måned i løpet av året, pluss summen av gjennomsnittlig bonus og uregelmessige tillegg per måned. Utviklingen (profilen) på avtalt lønn i løpet av året bestemmes av lønnsindeksen, mens tillegg og bonus holdes uendret hver måned gjennom hele året.

Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken. Månedslønn omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere