NA24.no

Her er din nye pensjon

SKUFFET: Partene i pensjonsoppgjøret landet på at grunnbeløpet skal økes med 3,67 prosent, mens regulering av den løpende alderspensjonen er satt til 2,89 prosent.Pensjonistforbundet er skuffet over utfallet.
SKUFFET: Partene i pensjonsoppgjøret landet på at grunnbeløpet skal økes med 3,67 prosent, mens regulering av den løpende alderspensjonen er satt til 2,89 prosent.Pensjonistforbundet er skuffet over utfallet. Foto: Scanpix.
Sist oppdatert:
Pensjonsoppgjøret i havn tross protester.

Partene i pensjonsoppgjøret landet på at grunnbeløpet skal økes med 3,67 prosent, mens regulering av den løpende alderspensjonen er satt til 2,89 prosent.

Pensjonistforbundet er skuffet over utfallet.

– Vi har fått mange henvendelser fra pensjonister som har store forventninger til årets trygdeoppgjør, særlig siden Frp i en årrekke har lovet å fjerne underreguleringen om de kom til makten. Derfor er det nok mange som i dag er skuffet med en vekst på 2,89 prosent, sier forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet som har over 210.000 medlemmer.

Reguleringen av grunnbeløpet og pensjonene gjelder fra 1. mai. Tallgrunnlaget har vært drøftet med Pensjonistforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, Landsorganisasjonen i Norge, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Unio og Akademikerne.

– Jeg er glad for at regjeringen og organisasjonene er enige om tallgrunnlaget for årets regulering av folketrygdens grunnbeløp og pensjoner. Med dette oppgjøret får alle pensjonister økt kjøpekraft, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

3.125 kroner mer

Grunnbeløpet øker fra 85.245 kroner til 88.370 kroner. Det utgjør 3.125 kroner, tilsvarende 3,67 prosent. Uførepensjonister og andre som får sine ytelser regulert gjennom grunnbeløpet, får en inntektsøkning på 3,67 prosent.

Alderspensjon under opptjening oppreguleres også med 3,67 prosent, mens løpende alderspensjoner økes med 2,89 prosent. Minste pensjonsnivå for alderspensjonister øker med 3,16 prosent.

Trygdeoppgjøret regulerer grunnbeløpet og pensjonene i folketrygden og angår dermed om lag én million nordmenn, derav over 800.000 alderspensjonister.

Fakta: Fakta om regulering av pensjonene

Klikk for å åpne faktaboksen
 


* Grunnbeløpet økes fra 85.245 kroner til 88.370 kroner. En økning på 3,67 prosent. Ytelser regulert av grunnbeløpet omfatter blant annet uførepensjon og alderspensjon under opptjening.

* Alderspensjonister får en økning i pensjonen på 2,89 prosent.

* Minste pensjonsnivå for alderspensjonister øker med 3,16 prosent. Etter økningen utgjør satsene følgende:

* Lav sats (ektefellen med pensjon): 137.768 kroner.

* Ordinær sats (ektefellen uten pensjon, men med inntekt over to G): 160.285 kroner.

* Høy sats (enslig eller med ektefelle med inntekt under to G og ingen pensjon): 173.274 kroner

* Særskilt sats (forsørger ektefelle over 60 år og fyller vilkårene for rett til ektefelletillegg): 270.240 kroner.

* Alderspensjoner under utbetaling reguleres med lønnsveksten for de yrkesaktive fratrukket 0,75 prosent. Minste pensjonsnivå for alderspensjonister reguleres med lønnsveksten justert for effekten av levealdersjustering for 67-åringer.

* Grunnbeløpet, uførepensjon og alderspensjon under opptjening reguleres fullt ut i samsvar med lønnsveksten for yrkesaktive.

* Minstepensjon for uførepensjonister etter reguleringen utgjør:

* Enslig uførepensjonist: 176.736 kroner

* Gift (med annen minstepensjonist): 163.488 kroner

* Gift (ektefelle har tilleggspensjon høyere enn ordinært særtillegg): 140.508 kroner

* Ung ufør enslig: 218.268 kroner.

(Kilde: Arbeids- og sosialdepartementet) (©NTB)


Protokollprotest

I år som i fjor, valgte Pensjonistforbundet å tilføye en protokolltilførsel. Der står det at forbundet er motstander av at pensjoner skal underreguleres årlig med 0,75 prosent.

– For første gang har vi sittet rundt bordet med en minister vi vet er enig med oss i at avkortingen på 0,75 prosent på løpende pensjon bør fjernes. Robert Eriksson har fram til han ble arbeidsminister vært svært tydelig om at dette er en urettferdighet han ønsker å endre på. Derfor har vi siden valget i 2013 hatt store forhåpninger, sier Rørvik.

Han legger til at protokolltilførselen er en protest mot et vedtak som landets pensjonister opplever som svært urettferdig.

– Vi håper nå at arbeidsministeren vil starte arbeidet med å ta underreguleringen opp til vurdering så raskt som mulig, sier forbundsleder Borge Rørvik. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere