NA24.no

Her er én som er fornøyd med landbruksoppgjøret

AKSEPTABELT: Leder Leif Egil Amundsen i Nord-Rana Bondelag mener resultatet av årets jordbruksoppgjør, som i gjennomsnitt hever inntjeningen for et årsverk med 25.000 kroner er akseptabelt. Vi kan ikke klage, sier han og koser med den vel måned gamle Herefordkalven inne i fjøset.
AKSEPTABELT: Leder Leif Egil Amundsen i Nord-Rana Bondelag mener resultatet av årets jordbruksoppgjør, som i gjennomsnitt hever inntjeningen for et årsverk med 25.000 kroner er akseptabelt. Vi kan ikke klage, sier han og koser med den vel måned gamle Herefordkalven inne i fjøset. Foto: Arne Forbord (RANA BLAD)
Sist oppdatert:
- En skal ha ganske god råd hvis man kan fyre på en traktor i protest, sier bonde Leif Egil Amundsen.

På Jæren har bønder aksjonert mot resultatet av jordbruksoppgjøret med å brenne traktorer og melde seg ut av Norges Bondelag. Den lokale bondehøvdingen i Nord-Rana synes ikke noe om den formen for aksjoner, skriver Rana Blad.

- En skal ha ganske god råd hvis man kan fyre på en traktor i protest, sier Leif Egil Amundsen.

Derfor akter han slett ikke å gjøre noe slikt.

- Jeg vil si slike aksjoner ikke bidrar til en positiv omtale for yrket og det bidrar slett ikke til å rekruttere inn unge brukere, sier Amundsen.

Bra kronemessig
Resultatet tilsier at inntjeningen for hvert enkelt årsverk i landbruket øker med 25.000 kroner.

- En kan ikke male fanden på veggen. Dette er et av de bedre oppgjørene vi bønder har hatt, hvis man ser kronemessig på helheten, sier bondelagslederen.

Amundsen mener man må være realister og ikke bare tenke på hva man ønsket å få i inntektsøkning.

Holder stillingen
Lederen i Nord-Rana Bondelag mener dette oppgjøret bidrar til at bøndene holder stillingen i forhold til sin kjøpekraftevne.

- Sågar blir det kanskje en liten økning, men selvsagt er ikke oppgjøret godt nok til å ta igjen gapet opp til gjennomsnittet for en industriarbeider, sier han.

Amundsen poengterer at det haster å få tatt igjen industriarbeiderne.

- Nå er det to jordbruksoppgjør igjen med en rødgrønn plattform i regjeringskvartalet. Får vi ikke da hevet lønnsnivået ytterligere, må vi bare glemme å ta igjen det tapte, sier han.

Positive reaksjoner
Lokallaget av Norges Bondelag han leder teller 160 medlemmer. Etter at forhandlingsresultatet ble kjent har han ikke mottatt noen negative tilbakemeldinger.

- Derimot har jeg fått telefoner fra folk som er fornøyde. Jeg forventer ikke at resultatet skal føre til et frafall av medlemmer, sier Leif Egil Amundsen.

Les flere saker fra Rana Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere