*Nettavisen* Økonomi.

Her er Europas beste restauranter

Den spanske kokken, David Munoz, poserer i son restaurant DiverXO i Madrid, som nå kan smykke seg med tre Michelin-stjerner. Foto: Pierre-philippe Marcou (Scanpix)

Ifølge Michelin-guiden.

Onsdag ble det klart atfem restauranter i Oslo, til sammen, kan smykke seg med seks Michelin-stjerner.

Det å få slike stjerner gir ikke bare enorm prestisje, men også betydelige muligheter for økte inntekter.

Maeemo, rett ved Oslo S, er den restauranten i Oslo som har flest stjerner - nemlig to. Bagatelle og Statholdergaarden har en hver, og det samme har årets nykommer på listen - Yliajali og Fauna.

Ingen norske restauranter har tre Michelin-stjerner, men i Europa finnes det et utvalg - de fleste av dem ligger i Paris.

Her er restaurantene i Europa med tre Michelin-stjerner:

Paul Bocuse

Paul Bocuse er et kjent navn i den kulinariske verdenen.

88-åringen har også en egen restaurant, L'Auberge du Pont de Collonges, i Lyon som kan skilte seg med tre Michelin-stjerner.

Bocuse er kjent som en av de mest prominente kokkene innenfor nouvelle cuisine, hvor fokus er på friske råvarer av den høyeste kvalitet.

Foruten luksusrestauranten i Lyon, eier Bocuse blant annet en brasserikjede i Lyon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Paul Bocuses restaurant, med samme navn, har tre Michelin-stjerner. Foto: Philippe Desmazes (Scanpix)


Diverxo

Doverxo, som ligger i Madrid i Spania, er nykommer på Michelins trestjerners-liste.

Maten som serveres er spansk fusion og det er den unge kjøkkensjefen, David Munoz, som leder showet her.

Klikk på bildet for å forstørre.

David Munoz er kjøkkensjef på Diverxo. Foto: Pierre-philippe Marcou (Scanpix)


Guy Savoy

Guy Savoy er mannen bak restauranten i Paris med samme navn.

Denne restauranten er smykket med tre stjerner. Savoy har også en Guy Savoy i Las Vegas, men denne har «kun» to stjerner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Guy Savoys restaurant har også tre Michelin-stjerner. Foto: Bob Brye (Scanpix)


Le Pré Catelan

Det er den franske kokken Frédéric Anton som er kjøkkensjef på Paris-restauranten Le Pré Catelan, som også er smykket med tre stjerner.

Anton var en tid kjøkkensjef for Meilleur Ouvrier de France, som har hatt tre stjerner i Michelin-guiden siden 2007.

Klikk på bildet for å forstørre.

Le Pré Catelan i Paris. Foto: (Faksimile)


Pierre Gagnaire

Det er den franske stjernekokken Pierre Gagnare, som eier den stjerne-restauranten med samme navn.

Gagnare er kjent som en foregangdriver av fusion-matlagning, og restauranten spesialisere seg på det moderne, franske kjøkken.

Det kan også nevne at Gagnaire er kjøkkensjef for Sketch i London, og har åpnet en restaurant på Mandarin Oriental i Las Vegas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pierre Gagnare har også maktet å få tre Michelin-stjerner. Foto: Mike Clarke (Scanpix)


Astrance

Det er Pascal Barbot som er kjøkkensjef, og eier, av Astrance i Paris.

Allerede ett år etter åpning fikk restauranten sin første Michelin-stjerne, og nå kan den altså smykke seg med tre stjerner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Astrance er også verdt et besøk, mener Michelin-sjefen. Foto: (Faksimile)


Épicure

Epicure ligger også i Paris, i hotellet Le Bristol.

Det er Eric Frexhon som er kjøkkensjef, og maten nytes i omgivelser designet av arkitekten Pierre-Yves Rochon, i samarbeid med Oetker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Epicure har også mat i verdensklasse. Foto: (Faksimile)


Le Meurice Alain Ducasse

Som navner sier er det stjernekokken Alaia Ducasse som står bak denne restauranten.

Dekorert med Phillippe Starck-design serveres det eksklusiv mat, verdig tre Michelin-stjerner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alain Ducasses, Le Meurice, har også tre Michelin-stjerner. Foto: Valery Hache (Scanpix)


Ledoyen

Ledoyen er en av Paris’ eldste restauranter, og ligger i østre delen av Champs-Élysées i det åttende arrondissement.

Leydon omtales som en av Paris beste gourmetrestauranter.

Arpège

Det er Alain Passard som er Arpèges kjøkkensjef.

Restauranten ligger i Paris, og har kunnet skilte seg med tre stjerner siden 1996.

Arpège ble rangert som verdens 19. beste restauranten i verden av The S. Pellegrino Worlds 50 best restaurants i 2011.

Det skrives på Wikipedia at denne restauranten passer bra også for vegetarianere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arpèges er en av verdens beste restauranter. Foto: (Faksimile)


Gordon Ramsey

TV-kokken Gordon Ramsey har totalt mottatt tolv Michelin-stjerner i sin karriere.

Han eier 25 restauranter i Storbritannia, USA, Japan, Irland, Tsjekkiske republikk, Frankrike, Australia, Sør Afrika, Singapore og Dubai, men Gordon Ramsey er Ramseys første restaurant, som han i sin tid åpnet med sin svigerfar.

Det er Clare Smyth som er kjøkkensjef på restauranten, som spesialiserer seg på det moderne, franske kjøkken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gordon Ramsey har åpnet 25 restauranter. Foto: (Getty Images)


L`Ambroisie

Restauranten L'Ambroisie serverer såkalt haute cusine, og ligger i hjerte av Marais i Paris.

Klikk på bildet for å forstørre.

L'Ambroisie ligger i Marias, i Paris. Foto: Faksimile


Enoteca Pinchiorri

Enoteca Pinchiorri ligger i Florence, i Italia og er eid av Giorgio Pinchiorri og franske Annie Féolde.

Kjøkkensjefene her er Féolde, Italo Bassi og Riccardo Monco.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Faksimile)


Le Pergola

Le Pergola er den eneste restauranten i Roma med tre Michelin-stjerner.

Foruten velsmakende mat kan restauranten skilte med en vinkjeller med over 60.000 flasker, samt en vannmeny med over 29 slag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Faksimile)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.