NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
- Hvis jeg var ung, ville jeg ikke være redd for en boligboble. Du skal jo trolig flytte til noe som er større etter hvert, så da har det ikke så mye å si. Du må bare kunne takle nye sikkerhetskrav til egenkapitalen fra bankene, sier Jan Petter Sissener.
- Hvis jeg var ung, ville jeg ikke være redd for en boligboble. Du skal jo trolig flytte til noe som er større etter hvert, så da har det ikke så mye å si. Du må bare kunne takle nye sikkerhetskrav til egenkapitalen fra bankene, sier Jan Petter Sissener. Foto: Paul Weaver (Side2)

Her er finanselitens beste investeringsråd

Sist oppdatert:
- Vi lever i en meget usikker verden. Tiden med tosifret avkastning er borte og det er bare snakk om tid før renten stiger.

THIISGÅRDEN/OSLO (NETTAVISEN): Rentenivået er rekordlavt i hele den industrialiserte verden. Visse steder har man sågar minusrenter, som i Sverige og Danmark.

Det skaper store utfordringer med tanke på hva vi nordmenn skal gjøre med overskuddslikviditeten. 

- Med en konsumprisindeks på i overkant av to prosent, en formuesskatt på i underkant av en prosent, samt kapitalskatt, så trenger du fire prosent for å opprettholde kjøpekraften . Det nivået er vi fjernt unna akkurat nå, sier investor og finansnestor, Jan Petter Sissener, til Nettavisen.

Skru ned forventningene
- Det første du må gjøre er å skru ned forventningene. Tiden med tosifret avkastning er borte. Du kan selvfølgelig få det i enkelte år, men ikke over tid. Og du må tørre å ta litt risiko. Ser du på Europa, så har du hatt seks år med aksjeoppgang og den nærmer seg snart 70 prosent avkastning. I samme periode har inntjeningen falt. Det skal man ta med seg, sier Sissener.

- Det skyldes vel at man får så dårlig avkastning andre steder, at man kjøper aksjer?

- Jo, det er helt korrekt. I Norge er vi i hvert fall heldige at vi fortsatt har en positiv rente, mens den både i Sverige og Danmark er negativ, sier Sissener.

- Vi lever i en meget usikker verden, men jeg ville kjøpt en blandingsportefølje bestående av avkastningspapirer. Type industriobligasjoner som gir en avkastning på rundt fire prosent og så ville jeg kjøpe «high yielding» aksjer med solid utbytte og med potensiale til å øke disse, fortsetter han.

- Og da tenker du på hvilke aksjer?

Fakta: Andre saker med Sissener:

Klikk for å åpne faktaboksen

- Mange av sparebankene gir veldig god avkastning, men likviditeten er dårlig. Kanskje den lokale sparebanken din, da du kjenner godt til når det begynner å gå surt i bygda og det er på tide å selge. Ellers gir Telenor et utbytte på rundt 4,5 prosent, Yara på tre prosent og selv Statoil gir nesten fem prosent. Når det gjelder Statoil, så avhenger jo en slik investering av hvilket syn du har på oljeprisen. DnB er også bra, og der blir jo bare utbyttet bedre og bedre de neste årene ettersom de nærmer seg slutten av å bygge opp den bufferkapitalen de er pålagt til å gjøre. DnB har vært veldig flinke, sier Sissener.

(Saken fortsetter under bildet)

DNB-sjef Rune Bjerke betaler et ok utbytte i år, men det vil øke kraftig de neste årene og er en av favorittaksjene til Jan Petter Sissener.


Også bilimportør og investor Egil Stenshagen trekker frem utfordringen med dagens lave renter.

- Med den lave renten spises bankinnskudd opp av inflasjonen og skatt, sier Stenshagen til Nettavisen.

Kjøp Kjos
En god og sikker investering for Stenshagen er å kjøpe bolig på en kurant adresse til eget bruk, samt å betale ned egen gjeld.

- For de litt risikovillige vil jeg si aksjer. Vanskelig å gi råd. Nevner likevel et par av selskapene vi følger tett og har tro på. Protector forsikring og AF Gruppen. Mange av sparebankene ser også bra ut. For de mer risikovillige kan Norwegian være en spennende investering. Dårlige 2014-resultater, men synes godt rustet til fremtiden, sier Stenshagen.

Gunnar Hvammen, som investerer mye sammen med den kjente investoren Øystein Stray Spetalen, mener det er vanskelig å gi investerings råd uten å kjenne hver enkelts økonomi. Fordi råd må tilpasses hva hver enkelt har råd til, risiko profil og andre forhold.

- Har man økonomi til å investere – så ville jeg brukt pengene i eiendom for de som ønsker lav risiko eller i aksjer for de som ønsker litt mere risiko, sier Hvammen.

For de som har lån, som de fleste av oss har, anbefaler Hvammen å sikre renten på lånet.

- Riktignok tror jeg det tar en stund før vi er oppe igjen av den grøten som politikerne skapte gjennom å trykke penger istedenfor å la eierne og bankene ta tapene . De lot skattebetalerne betale for spekulantenes håpløse prosjekter. Dette gjelder særlig for Europa og EU. Med andre ord jeg tror ikke man har dårlig tid. Sikre lånet for meg, betyr å sikre i 10 år. Tre eller fem år, er trolig for kort – da blir flytende rente trolig minst like bra, sier Hvammen. 

(Saken fortsetter under bildet)

For de litt spesielt interesserte fin det mange gode kjøpesmuligheter innen eiendom i Sør-Europa. Her fra innsiden av Idar Vollviks lille krypinn i Marbella Spania.


Hvammen anbefaler også å investere ledig kapital i leiligheter til utleie.

- En leilighet sentralt i for eksempel Oslo, med sikret lån og utleie – tipper jeg går fint rundt, uten behov for tilførsel av penger, sier han.

Her får Hvammen støtte av Jan Petter Sissener.

- Skal du kjøpe en leilighet til utleie bør du legge deg på rundt tre millioner. Det gir rundt 15.000 kroner i leie og fratrukket renteutgifter og felleskostnader som kan gi fem prosent på totalkapitalen og girer du opp litt så blir jo egenkapitalavkastningen mye bedre, sier Sissener.

- Det er stort press på Oslo, det er dyrt å bygge, samt at det fins nesten ingen ledige tomter lenger, sier Sissener videre.

Ikke redd for boligboble
- Er du redd for en boligboble?

- Hvis jeg var ung, ville jeg ikke være redd for en boligboble. Du skal jo trolig flytte til noe som er større etter hvert, så da har det ikke så mye å si. Du må bare kunne takle nye sikkerhetskrav til egenkapitalen fra bankene, sier Sissener.

- Men det er så stort press på Oslo. Det er dyrt å bygge, samt at det fins nesten ingen ledige tomter lenger, at jeg ikke kan se at det blir et problem. Mulig at disse husene som koster mellom 15 og 30 millioner vil kanskje slite litt, men det er jo ikke for folk flest, sier Sissener.

For de litt mer spesielt interesserte, trekker Hvammen også frem at det er en god del kjøpsmuligheter i Sør-Europa.

- I Sør-Europa er det et enormt utbud av eiendommer – og prutingsmonnet er svært stort. Har man dragning den veien, eller kan tenke seg varmere strøk på et eller annet tidspunkt - tror jeg tiden er gunstig for å kjøpe i Frankrike, Spania eller Italia, sier Hvammen.

- Riktignok har euroen mot norske kroner økt en del og gjort salgsprisene høyere, men som sagt, et marked som preges av stort tilbud og få kjøpere, da er du kjøper i basaren og kan prute som en kineser eller en perser på vei hjem igjen på Silkeveien, fortsetter han. Lån i euro må jo være gunstig – særlig et 10 års lån, fortsetter han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere