Gå til sidens hovedinnhold

Her er Fredriksens hemmelige kvinne

Sekretæren har blitt styregrossist.

John Fredriksen (69) er verdens rikeste norskfødte person.

I takt med at han har bygget seg opp eierskap i en rekke selskaper har en britisk kvinne, som bor i Frankrike, hatt stadig viktigere verv.

- Alle som har lest de offentlige rapportene fra Fredriksen-selskapene, har lagt merke til navnet Kate Blankenship, sier Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, som sammen med Odd Harald Hauge, har skrevet Storeulv – den uautoriserte biografen om John Fredriksen.

Kate Blankenship (49) er sannsynligvis den desidert minst profilerte personen som innehar så viktige verv i store norske selskaper.

Bare se her.

Styregrossist
Kate Blankenship ble først ansatt av John Fredriksen i tankrederiet Frontline tilbake i 1994, der hun var regnskapssjef og sekretær frem til oktober 2005, i tillegg til at hun ble direktør i 2003. Nå er hun direktør og leder av revisjonskomiteen.

Siden 2003 har hun vært styremedlem i Ship Finance, som er Frontlines skipseiende selskap.

I rederiet Golar som har spesialisert seg på frakt av LNG-gass har hun vært i ledelsen siden 2003.

Markedsverdi 100 milliarder

I Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean har hun vært sentral siden 2004.

Når det gjelder Fredriksens gedigne riggselskap SeaDrill har Blankenship vært i styrerommet siden oppstarten i mai 2005. Nå er selskapet en av de største suksessene på Oslo Børs med en markedsverdi på 97,3 milliarder kroner.

I oljeserviceselskapet Archer har Blankenship vært med i ledelsen siden oppstarten i 2007.

Siden 2008 har hun vært styremedlem i Independent Tankers Corporation, som igjen har Frontline som desidert største eier.

Siden 2011 har hun vært i styret til Fredriksens riggselskap for værharde farvann, North Atlantic Drilling.

I Frontline 2012, som ble skilt ut av Frontline, har hun vært i ledelsen siden 2011.

- Inntrykket er at hun er «overalt». Og da er det godt gjort å ha holdt en så lav profil i det som er blitt et multi milliard dollar-konsern, sier Gunnar Stavrum.

Millioner på deling
For sitt samarbeid med Fredriksen har Blankenship endt opp som en holden kvinne.

Mandag er Frontline ute med sin årsrapport.

Her kommer det frem at de syv personene som inngår i ledelsen fikk utbetalt cirka 2,5 millioner dollar, vel 15 millioner kroner.

Tankselskapet hadde driftsinntekter på 491,436 millioner dollar i fjor. Det er en nedgang på vel 60 millioner dollar fra året før og hele 210 millioner dollar fra 2011.

Frontline som i tillegg til Oslo også er notert i New York må forholde seg til børsregler, som krever at de har en egen revisjonskomite.

I Frontlines revisjonskomite er det Blankenship som er det uavhengige styremedlemmet. I note 16A står det for øvrig at styret har vedtatt at Kate Blankenship er uavhengig.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken