Her er Frp-erne som har brutt loven

Frp-nestleder Per Sandberg gir tommelen opp til Frp-leder Siv Jensen på partiets landsmøte. Sandberg er en av Frp-erne som har brutt loven.

Frp-nestleder Per Sandberg gir tommelen opp til Frp-leder Siv Jensen på partiets landsmøte. Sandberg er en av Frp-erne som har brutt loven. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Selv om man ønsker høyere fartsgrenser, så gir ikke det noen grunn til å bryte fartsgrensen, påpeker valgforsker.

20.05.16 17:35

Fredag ble det kjent at Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har råkjørt og mistet lappen.

Det avslørte Ellingsen selv på Facebook.

Frps Jan Arild Ellingsen mistet for to uker siden førerkortet etter å ha kjørt for fort. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

«Jeg har en tilståelse å komme med. For to uker siden kjørte jeg for fort og mistet førerkortet. Selvfølgelig skulle jeg gjerne sett dette ugjort, men heldigvis går det bare ut over meg selv», skriver Frp-politikeren.

Les også: Frp-topp mistet lappen

Men Ellingsen er ikke den eneste i lov og orden-partiet Frp som har brutt norsk lov.

Sandberg: - Tatt flere ganger

Frps nestleder og fiskeriminister Per Sandberg skriver i sin bok, «Mot min vilje», at også han har mistet førerkortet.

Overfor Nordlys i 2013 fortalte han at det har skjedd mer enn én gang.

- Jeg har blitt tatt flere ganger, sa Sandberg til avisen.

I 2006 mistet Sandberg lappen etter å ha kjørt i 103 km/t i en 60-sone på vei fra en transportkonferanse i Troms.

Fiskeriminister og nestleder i Frp, Per Sandberg, har mistet førerkortet flere ganger. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Sandberg, som da var leder av samferdselskomiteen på Stortinget, mistet førerkortet i ni måneder og fikk en bot på 10.000 kroner.

«Jeg vedtok boten på stedet, en dyrekjøpt erfaring. Motvillig ga jeg fra meg førerkortet. Ni måneder uten førerkort? Jeg ble gal av tanken», skriver Sandberg i boka.

Frp-nestlederen fikk også en bot på 3000 kroner i 1997, for å ha skallet ned en serbisk asylsøker.

Les også: Frp-kollega: - Jan Arild har gjort noe dumt

Bøtelagt for sex-kjøp

I 2011 ble Frps stortingsrepresentant og tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, bøtelagt for å ha brutt sexkjøpsloven.

Telemark politidistrikt ga Hoksrud et forelegg på 25.000 kroner for å ha kjøpt sex av en prostituert i Latvias hovedstad Riga. Han trakk seg den gangen fra alle verv i Frp, men fortsatte som stortingsrepresentant.

Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud ble i 2011 bøtelagt med 25.000 kroner for brudd på sexkjøpsloven. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Det var TV 2 som avslørte saken med skjult kamera i 2011.

- Jeg bekrefter og står inne for det jeg sa på TV 2, og skulle gjort alt jeg kunne for at det aldri hadde skjedd. Jeg tar ansvar for det som har skjedd, sa Hoksrud til Nettavisen.

Siden 2009 har det vært forbudt for nordmenn å kjøpe sex i utlandet.

Sju måneders fengsel

Tidligere FpU-formann Trond Birkedal fra Stavanger ble i Gulating lagmannsrett i 2013 dømt til sju måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Stavanger tingrett frikjente Birkedal på dette punktet, og dømte ham til 60 dagers fengsel for uanstendig adferd mot ni gutter.

Trond Birkedal, tidligere FpU-leder, ble i 2013 dømt til sju måneders fengsel for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt. Foto: Kjetil Grøtte

Høyesterett forkastet Birkedals anke, og dommen fra lagmannsretten ble dermed stående.

Les også: Høyesterett forkastet Trond Birkedals anke

Siktet for hvitvasking

Frp-politiker Henning Holstad i Oslo, som har vært partiets gruppeleder i hovedstaden, er dessuten siktet for hvitvasking av flere millioner kroner.

Holstad ble i 2015 pågrepet og varetektsfengslet sammen med Imran Saber, kjent som «onkel Skrue», og begge ble siktet for grovt heleri.

Politiet mener han, som nå er løslatt, har bidratt til hvitvasking av sju millioner kroner.

Les også: Henning Holstad snakker ut om anklagene

- Frp-ere oftest straffedømt

I 2011 skrev Dagsavisen at minst 28 personer med verv i politiske partier hadde brutt loven de siste seks årene, og at nær halvparten av dem var fra Fremskrittspartiet.

Avisen hadde gått gjennom de alvorligste lovbruddene politikere er dømt for, og kom fram til at 12 Frp-ere var dømt for alt fra drap til underslag.

- Det er vårt bestemte inntrykk at media skriver mer om Frp-ere som gjør kriminelle ting, enn om andre partiers representanter som gjør noe kriminelt, sa daværende generalsekretær Geir Mo i Frp til avisen.

Les også: – Faren min har aldri sagt noe godt om Frp. Plutselig var han full av lovord om Listhaug

- Uheldige ting i alle partier

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, tror imidlertid ikke at Frp nødvendigvis er dårligere stilt enn andre partier.

Valgforsker Johannes Bergh påpeker at selv om man ønsker høyere fartsgrenser, så gir ikke det noen grunn til å bryte fartsgrensen. Foto: Foto: Kyrre Lien/IFS

- Jeg tror det er folk som har gjort uheldige ting og har brutt loven i alle partier. Det er nok ikke noe som bare skjer i Frp, sier Bergh til Nettavisen.

- Men er det ikke mer ille når det gjøres lovbrudd i lov og orden-partiet Frp?

- Klart det er viktig for Frp både som lov og orden-parti, og som er et regjeringsparti, å fremstå som forsvarlig. Selv om man ønsker høyere fartsgrenser, så gir ikke det noen grunn til å bryte fartsgrensen, sier han, og legger samtidig til:

- Det kommer an på hva slags lovbrudd det er. Det er uheldig at man kjører for fort, men samtidig er det en vanlig og folkelig ting som mange velgere kjenner seg igjen i. Så derfor tror jeg det ikke får de store konsekvensene. Det vil ikke nødvendigvis slå ut negativt for Fremskrittspartiet, tror Bergh.

- Tviler på at det får konsekvenser

Bergh mener det uansett er bra at politikere behandles som andre folk.

- Det er bra politikere behandles som andre, og at det får de samme konsekvensene for politikere når de bryter regelverket, sier han.

- Hva har en slik sak å si for Ellingsen som politiker?

- Det er selvsagt uheldig for ham som politiker å havne i en slik situasjon og få den typen mediedekning, men jeg tviler jo på at det får store konsekvenser for hans videre karriere. Samtidig representerer han et parti som ofte er på bilistenes side, og hvis det hadde vært en politiker fra for eksempel Miljøpartiet de Grønne som hadde gjort det samme, hadde det kanskje fått større konsekvenser, sier Bergh, og legger til:

- Så lenge han beklager og tar ansvar, vil jeg tror det vil være mulig å legge saken bak seg.

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mistet førerkortet etter å ha blitt stoppet i 129 km/t i en 80-sone. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Borten Moe mistet lappen

Som Bergh sier, det er ikke bare Frp-politikere som har brutt loven. I 2006 mistet tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) førerkortet etter å ha blitt stoppet i 129 km/t i en 80-sone.

Det sammen gjorde tidligere Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen i 2012, som ble stoppet i 88 km/t i en 60-sone på vei til et møte i Karlsøy kommune på oppdrag for Næringsdepartementet. Han ble ilagt en bot på 8000 kroner og fikk beslaglagt førerkortet i fire måneder.

Tidligere fredag kommenterte Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, Ellingsens råkjøring.

- Jan Arild har gjort noe dumt. Han har beklaget dette, det er jeg glad for. Han har informert meg om saken og han er klar til å ta straffen sin. Utover det har jeg ingen kommentar, da dette er et forhold mellom Jan Arild og påtalemyndigheten, sa Nesvik til Nettavisen.

Frp opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken utover Nesviks kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.