*Nettavisen* Økonomi.

Her er Hagens brev

Foto: (Scanpix/Nettavisen)

Frp-veteranen tar et kraftig oppgjør med Frp-leder Siv Jensen. Nå får Hagen kritikk.

16.11.11 16:05

Tirsdag kveld ble det kjent at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen (67) trekker seg som Frps eldregeneral i protest mot å bli vraket som medlem i Nobelkomiteen.

Hagen ble rasende etter avstemningen i Frps stortingsgruppe, og dro umiddelbart til partikontoret på Youngstorget for å rydde seg ut av kontoret.

Les også: Hagen trekker seg i protest

«Jeg fikk sjokk»
Frps leder gjennom 28 år tar også et kraftig oppgjør med partiledelsen og partileder Siv Jensen i et brev som han har sendt til partiets stortingsgruppe.

Nettavisen har fått tilgang til brevet, og velger her å gjengi innholdet.

- Jeg mener det er av interesse for allmennheten å få innblikk i disse detaljene. Saken er viktig politisk, derfor velger vi å offentliggjøre hele brevet, sier sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, i en kommentar.

Les Stavrums kommentar: En partieiers fall

Slik starter Hagen brevet, som er på fem sider.

«For to år siden underrettet jeg Siv Jensen om at jeg hadde et sterkt ønske og stor interesse for en plass i Nobelkomiteen når Inger Marie Ytterhorns to perioder var over. Jeg fikk klart inntrykk av at det skulle gå greit».

Overraskelsen var derfor stor da han dagen før nytt medlem i Nobelkomiteen skulle velges, oppdaget at han ikke sto på listen til valgkomiteen.

«Jeg fikk sjokk da jeg så innstillingen fra valgkomiteen», skriver 67-åringen.

LES HELE BREVET FRA HAGEN HER

Tar et oppgjør med Jensen
Hagen tar et bittert oppgjør med Siv Jensen, og hevder at hun har holdt tilbake informasjon.

«Siv Jensen hadde åpenbart ikke formidlet at den tidligere partileder gjennom 28 år og parlamentariske leder gjennom 25 år hadde et sterkt ønske om en plass i Nobelkomiteen til valgkomiteen. Ei heller underrettet meg om at hun ikke formidlet mitt ønske. Også her ble jeg fratatt muligheten til å anmode et annet gruppemedlem om å fremme mitt kandidatur når Siv Jensen ikke ønsket å gjøre det», skriver Hagen.

Han forteller i brevet at han sendte en sms til Jensen forrige tirsdag, der han lurte på hva som hadde skjedd:

«Har du glemt min store interesse og lyst på å avslutte i Nobelkomiteen?», sto det i sms-en.

«Ikke så trist på mange år»
Frp-veteranen skriver også at han ikke har vært så sint på mange år:

«Jeg informerte 2 medlemmer i gruppen og en utenforstående om situasjonen og ga uttrykk for at jeg ikke hadde vært så sint og trist på mange år. Sinnet jeg følte hadde jeg kun følt tre ganger tidligere i mitt liv, men det er selvsagt underordnet».

Tirsdag kveld ble Hagen oppringt av Siv Jensen, og hun forklarte at det ikke var noen ledig plass fordi Ytterhorn ville fortsette.

«Det ble en opphisset debatt hvor jeg ikke la skjul på mitt sinne og min enorme skuffelse», skriver Hagen i brevet til Frps stortingsgruppe.

Han forteller at han påpekte at det var viktig at den best kvalifiserte ble valgt til viktige posisjoner og verv.

«Siv Jensen bekreftet at hun godt husket mitt sterke ønske om en plass i Nobelkomiteen. Jeg ga derfor uttrykk for stor skuffelse over at hun ikke hadde snakket med og informert Inger Marie Ytterhorn tidligere om dette», skriver han videre.

«Det jeg regnet som venner»
På partiets gruppemøte på Stortinget forrige onsdag, ble Hagen fremmet som kandidat av stortingsrepresentant Peter N. Myhre.

Men Hagen fikk bare seks stemmer, mens 25 stemte for Ytterhorn.

«Jeg har sjelden vært så satt ut i en forsamling av det jeg har regnet som kolleger, venner, forbundsfeller og politiske allierte som også til alt overmål også til en viss grad satt der takket være blant annet være min innsats siden 1973», står det i brevet.

Hagen skriver at han føler seg uønsket etter det som har skjedd.

«Prosessen som beskrevet over og voteringen viste for meg klart at jeg ikke er ønsket og at man ikke unnet meg innfrielsen av mitt sterke ønske om en plass i Nobelkomiteen», skriver han.

- Føler meg ydmyket
Carl I. Hagen ønsker ikke å kommentere brevet som Nettavisen har fått tilgang til. Men Hagen legger ikke skjul på at han er veldig skuffet.

- Jeg føler med ydmyket og særdeles dårlig behandlet av partiledelsen, sier Hagen til Nettavisen.

Hagen forteller at han hadde gitt klart uttrykk for at han ønsket plassen i Nobelkomiteen, men at han ikke hørte noe mer før han så valgkomiteens innstilling forrige tirsdag, dagen før Frps stortingsgruppe skulle ta avgjørelsen.

Valgkomiteen innstilte på at Inger Marie Ytterhorn (70) skulle få fortsette i komiteen.

- Ingen hadde sagt fra til meg at man ikke ønsket meg. Jeg ser nå i ettertid at noen sier at de ikke ville ha en avdanket politiker, men de har jo valgt en tidligere stortingsrepresentant, sier Hagen.

- Som et valg i Russland
Han mener partiledelsen kunne fortalt ham på forhånd at de ikke ville velge ham fordi de ikke ønsket en tidligere politiker.

- Da hadde jeg hatt anledning til å vurdere om jeg skulle ta opp kampen, sier Hagen.

Valgkomiteen var heller ikke informert om at 67-åringen ønsket plassen i komiteen, noe han stiller seg sterkt undrende til.

- Valgkomiteen var ikke informert om at jeg var kandidat, de fikk beskjed førs tirsdag kveld. Jeg ble fullstendig manøvrert ut på forhånd, og det er det jeg går i taket over. At jeg taper et demokratisk valg på jevne premisser det aksepterer jeg, sier han, og sammenligner det hele med forholdene i Russland:

- Dette er som et valg i Russland hvor makthaverne sørger for at opposisjonen ikke får delta i valget, sier Hagen.

- Hva tenker du om Frp-leder Siv Jensens håndtering av saken?

- Jeg bruker utrykket partiledelse, svarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

- Kommer til å tenke mye
Etter å ha trukket seg som eldregeneral, og dermed også fra plassen i Frps sentralstyre, sitter Hagen nå igjen med vervet som gruppeleder i Oslo Frps bystyre.

- Etter det som har skjedd, tenker du at du burde ha trukket deg tilbake fra toppolitikken tidligere?

- Ikke ennå, men jeg kommer helt sikkert til å tenke mye rart. Men gjort er gjort, og spist er spist. Det er ingen grunn til å gråte over spilt melk, sier Hagen.

Siv: - Trist dag
Frp-leder Siv Jensen sier til Nettavisen at «dette er en trist dag»:

- Det er leit at Carl har reagert på denne måten. Vi har hatt en demokratisk prosess der vi reoppnevnte det sittende medlemmet i Nobelkomiteen. Hagen er og har vært en kjemperessurs for FrP, derfor er det leit at han trekker seg fra vervene sine, sier Jensen.

- Primadonnanykker
Valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier vi her ser et mønster som viser noe om Hagen som person.

- Han har litt primadonnafakter i forhold til å vurdere sitt eget kandidatur sterkt og blir skuffet når han ikke når opp, som da han ble vraket som stortingspresident, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Sørgelig
- Hva synes du om måten Hagen reagerer vis-a-vis Siv og partiledelsen?

- Det viser at han føler dette så sterkt, at han ikke en gang klarer å se at det var han som valgte ut Siv. Det er sørgelig hvis dette blir hans avskjedsforestilling i rikspolitikken. Han har jo hatt en enestående politisk karriere. Frp er hans livsverk, det er ikke mange som har spilt en så viktig rolle for et partis vekst og fremgang, påpeker Todal Jenssen.

- Det gjør nok også at han føler at han har en slags «eiendomsrett» til partiet og posisjoner, legger professoren til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag