*Nettavisen* Økonomi.

Her er Hallgeirs fem sparetips for 2016

VÆR FORSIKTIG: Luksusfellens Hallgeir Kvadsheims første råd for 2016: - Vær forsiktig med å bytte jobb og bransje i 2016. Selv bransjer som kan virke sikre i dag, kan bli usikre om noen år. På mange arbeidsplasser gjelder ansienitetsprinsippet, og var du sist inn blir du først ut. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim gir deg fem sparetips for 2016.

18.01.16 11:40

«Du får mindre penger og prisene vil øke i 2016» skrev Nettavisen etter NHOs årskonferanse i januar. En tittel som skulle tilsi at Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim burde dra hardt i nødbremsen for din privatøkonomi, men:

- De fleste kommer ikke til å merke så mye. Økonomi er en treg materie, og selv om oljeprisen faller, og det får direkte konsekvenser for de som jobber i næringen, så tar det tid før de fleste merker de negative konsekvensene. Det folk flest vil merke, er lavere rente og lavere bensinpriser. Så på kort sikt kan man få følelsen av at krisen gir en positiv effekt for folk som ikke jobber i oljenæringen.

Reallønnsveksten vil nok være svært lav og kjøpekraften redusert med høyere priser på importerte varer. Og på lengre sikt, hvis oljeprisen forblir lav, vil det få følger for langt, langt flere, sier Kvadsheim.

2016 - året for omstilling

Han tror at de store konsekvenser, hvis oljeprisen fortsetter å holde seg lav, vil kunne komme godt etter at vi har sagt farvel til 2016.

Derfor kan 2016 bli det da du begynte en rolig omstilling for å bedre lommeboka. Bedre det, enn at du deiser i bakken når nødbremsen slår inn en gang mot 2020.

1. Sikre inntektene

Vær forsiktig med å bytte jobb og bransje i 2016. Selv bransjer som kan virke sikre i dag, kan bli usikre om noen år. På mange arbeidsplasser gjelder ansienitetsprinsippet, og var du sist inn blir du først ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

PENGENE DINE: Skandiabanken er blant bankene som kategoriserer forbruket for deg, og viser det hva pengene dine går til. Foto: (Skandiabanken)

2. Begynn å omstille forbruket

Du trenger ikke å ha kommet på Luksusfellen for å sette opp et budsjett, og budsjettene kan hjelpe deg å forsiktig redusere forbruket.

- De fleste nettbankene har sider som viser hva du bruker pengene dine på. Dette er veldig gode funksjoner som folk bruker alt for lite, sier Kvadsheim.

3. Forsikringene

- Forsikringsbransjen er blant bransjene som går best, og det er på grunn av sløve kunder, slår Kvadsheim fast.

- Folk med store forsikringspakker kan fort sparer 5000 til 7000 kroner på å legge forsikringer ut på anbud. Dette kan du gjøre fort og enkelt gjennom ulike nettsider.

Klikk på bildet for å forstørre.

FINANSPORTALEN: Forbrukerrådet har laget Finansportalen, der forbrukere blant annet får hjelp med å finne gode lån og forsikringer.

For bilforsikring kan du sjekke ut denne lenken. Her, her og her kan du få tilbud på alle typer forsikring.

4. Renta

- Du bør ikke betale mer enn 2 til 2,2 prosent rente på lånet ditt. Banken skal ha god grunn til å sette en høyere rente, sier Kvadsheim.

Selv om renta er lav, så er det mye å spare. Et lån på 2 millioner kroner vil koste 10.000 mindre per år hvis du får ned renta med 0,5 prosentpoeng.

Forbrukerrådet har denne siden for de som ønsker å legge lånet ut på anbud.

5. Bilen

- Folk bør tenke nøye gjennom bilbruken, og stille seg spørsmålet om man klarer seg med én bil.

Drivstoff og bompenger koster penger, men det er først og fremst de faste kostnadene som drar penger. Forsikring, avgifter og verditap er store pengesluk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag