*Nettavisen* Økonomi.

Her er Høyre og Frps gladmelding til SV

- Høyre og Frp kommer til å støtte SVs forslag om å påby bruk av flytevester med barn i båt, sier Høyres Ove Trellevik til Nettavisen. Foto: Solveig Vikene (NTB scanpix)

Får støtte i redningsvest-saken.

12.06.14 12:18

Torsdag morgen ble det klart at et generelt påbud om bruk av flytevest i fritidsbåter ikke blir innført, etter at SV vendte tommelen ned for Aps forslag.

SVs gruppemøte gikk inn for å fremme et alternativt forslag - nemlig påbud av flytevest i fritidsbåter der barn er med og endringer i promillegrensene.

Det får de støtte av Høyre og Frp på:

- Vi støtter SV i at Stortinget ber regjeringen om å påby bruk av flytevester med barn i båt, sier Høyres Ove Trellevik til Nettavisen.

- 02-promillegrense
Han kommer rett fra et møte med Frp torsdag formiddag.

- Vi kommer også til å be regjeringen om å øke sikkerheten til sjøs, og ber regjeringen om å vurdere å innføre en 02-promillegrense for raske båter under 15 meter, samt et eget sjøvettskurs for skippere av raske båter, sier Trellevik.

Det er også helt i tråd med SVs forslag.

Dagens promillegrense for denne type båter er på 0,8 promille - og ble innført for seks år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRELLEVIK: - Gratulerer, SV! Foto: (Stortinget)

Ap nedstemt
Det var Arbeiderpartiet som la fram forslaget om å påby at alle om bord i motoriserte fritidsbåter på opptil 8 meter, skal være iført redningsvest.

Etter at både Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet stilte seg bak, trengte forslaget bare én stemme til for å bli vedtatt i Stortinget fredag.

Men slik ble det ikke:

– SV ønsker å styrke sikkerheten til sjøs. Vi mener Aps forslag om et generelt påbud om flytevest i båter under 8 meter, har store svakheter, og jobber derfor for å skaffe flertall for andre tiltak som er mer treffsikre, sa SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

GUNNAR STAVRUM: Frihet til å drukne

- Lovforslaget, slik det er formulert i dag, vil føre til at du er påbudt å ha på redningsvest når du pilker i ei saktegående snekke, mens du kan cruise rundt så fort du vil i en skjærgårdsjeep eller ribb, uten redningsvest, så lenge båten din er over 8 meter, påpekte Fylkesnes.

MDG kunne avgjort
Et vedtak om flytevestpåbud ville vært et aldri så lite nederlag for regjeringspartiene Høyre og Frp, som ikke ønsker et slikt påbud.

Miljøpartiet De Grønnes ensomme svale på Stortinget, Rasmus Hansson, kunne derfor ha avgjort saken uten SVs støtte.

Men også Hansson er imot forslaget.

- Men vi sier jo ikke kategorisk nei til tiltak for å få folk til å bruke flytevest. Vi vil gjerne jobbe mer for å finne bedre tiltak enn et generelt påbud som vi ikke tror vil ha god nok effekt, s Hansson til NTB torsdag.

Tror på flertall
SV har hele tiden hatt tro på å få gjennomslag fordi de har satt barns sikkerhet i fokus:

- Man må ha en liberal holdning til folks handlinger når konsekvensene bare går ut over dem selv. Men barn trenger et spesielt vern.

SV vil også be regjeringen komme med forslag til tiltak som kan bedre sikkerheten til sjøs.

- En løsning kan være å senke promillegrensen til sjøs, ifølge Fylkesnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag