Her er klimavinnerne

Foto: Scanpix/Reuters

Sjekk hvilke land som tjener på klimakrisen.

17.04.07 10:51

Verden blir varmere, og kan rokke ved verdens økonomiske og politisk balanse, men noen vil tjene på klimaendringene.

NA24 - din næringslivsavis

FNs klimapanel har slått fast at klimaendringene er menneskeskapte. Jordens temperatur øker med hetebølger og kraftige regnfall, alvorlig tørke, tropiske sykloner og stormflo som resultat. Dermed står store områder i lutfattige land som Bangladesh i fare for å havne under vann, mens andre land igjen vil rammes av alvorlig tørke.

Men noen vil tjene på den globale klimatrusselen. Ifølge det amerikanske tidsskriftet Newseek, har Columbia-universitetes Center for International Earth Science Information Network rangert hvilke land som er mest og minst sårbare for klimaendringene.

Norge på toppen
På bunnen vaker lutfattige land som Sierra Leone, Bangladesh, Somalia, Mosambik og Etiopia, mens toppen derimot, domineres av styrtrike Norge, fulgt av Finland, Sverige, Sveits og Canada.

Dette er land som kan dra nytte av mildere temperaturer, med lengre vekstsesong for jordbruket, mulig oppsving i turismen, lavere dødsrate og oppvarmingskostnader om vinteren som resultat. Og ironisk nok er landene som er best rustet til å takle en varmere, og profittere av det, noen av de største CO2-skurkene.

Varmere klima kan blant annet gi landbruket i USA, sett bort fra varme stater som California, en vekst på 1,4 milliarder dollar i 2099, ifølge en studie fra MIT, skriver Newsweek.

Costa del Norte
Tidsskriftet har brukt 46 sider på vinnerne i en varmere verden og ser for seg at badeturister rømmer den franske rivieraen til fordel for mildere badevann i Østersjøen eller Atlanterhavet. Farvel til Costa del Sol, hallo Costa del Norte, eller som Newsweek skriver «when cool becomes the new warm», kan det nordlige Frankrike godt bli den nye Côte de Azur.

Men for stranddestinasjonene er det flere tapere enn vinnere. Mange tropiske paradiser kan enten bli for varme, eller forsvinne i havet som moderne Atlantis, når vannstanden stiger. Øy-nasjoner som Maldivene har allerede merket hva frådende vannmasser kan gjøre med badeparadis.

Bladets «Global Warming Outlook»-kart beskriver hvordan varme vinstrøk som California og Austraila kan tape sin posisjon til kjøligere British Columbia i Canada. I eiendomsbransjen er taperne glohete steder som Dubai og Las Vegas, mens de skotske høylandene kan bli nye globale «hotspots» for de på jakt etter en ny feriebolig.

Oppover og sørover
Alpindestinasjonene flytter enda lenger opp i fjellet, ettersom varmere vær tærer på snøen i lavlandet. Det kan ramme rundt en tredjedel av verdens alpindestinasjoner, og flere av dem må se seg om etter andre ting å lokke turistene med, skriver det amerikanske tidsskriftet.

Kaffebønder i glovarme land som Etiopia og Brasil kan tape til fordel for nye kaffebønder i kaldere Argentina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag