NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Her er landets dyreste boliglån

Sist oppdatert:
Men for noen kan dyrt faktisk være best.

NA24 har sett nærmere på finansportalens oversikt over landets boliglånstilbud. Mandag kåret vi de billigste boliglånene i artikkelen Kundene strømmer til denne lilleputtbanken. Denne gangen ser vi nærmere på de dyreste boliglånene av de 485 tilbudene registrert på finansportalen.no.

Som tabellen nederst i artikkelen viser er det desidert dyreste boliglånet tilbudet fra Bluestep Finans AB Filial Oslo. Vi har da tatt utgangspunkt i det samme lånet som før: Et boliglån på to millioner kroner, flytende rente, sikkerhet innen 60 prosent av boligverdien og nedbetalingstid over 25 år.

Dobbel så høy rente
Med en effektiv rente på 6,45 prosent og et månedlig terminbeløp på 13.467 kroner havner Bluestep helt nederst av de godt over 400 boliglånstilbudene på finansportalen.no.

Renten på 6,45 prosent er mer enn dobbel så høy som renten i det billigste boliglånet. DinBank tilbyr det samme boliglånet til en effektiv rente på 3,09 prosent og et månedlig terminbeløp på 9.537 kroner. Kunder i Bluestep må altså punge ut med om lag 4.000 kroner mer i renteutgifter per måned sammenlignet med DinBank.

Dyrest ikke nødvendigvis verst
Men dyrest er ikke nødvendigvis verst. Hør bare på hva en av landets fremste eksperter på privatøkonomi, Rune Pedersen i ABC Penger, uttaler:

- Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor Bluestep har rapportert inn sine priser til finansportalen.no. De er jo ikke tvunget til det, og å sammenligne Bluesteps boliglån med vanlige boliglån blir helt feil, sier Pedersen til NA24.

- Hvorfor det?

- Nå kjenner ikke jeg til Bluestep i detalj, men det er åpenbart at produktet de tilbyr er et spesiallån for folk som ikke får boliglån i vanlige banker, sier Pedersen.

Han sammenligner produktet med en annen spesialbank, Bank 2.

- Dette er banker som gir lån til kunder som ikke kvalifiserer til lån på vanlig måte. Det kan være de har en betalingsanmerkning eller har havnet i en forbigående vanskelig økonomisk situasjon. Det kan være kunder som fint er i stand til å betjene boliglånet, men som altså ikke tilfredsstiller kravene i vanlige baker, sier Pedersen.

Han mener det derfor ikke er noe å si på at Bluestep og Bank 2 opererer med høyere rente enn vanlig.

- For de fleste av kundene i Bank 2 og Bluestep vil boliglånsrenten de tilbys uansett være et mye bedre alternativ enn ikke å få lån i det hele tatt. De får muligheten til å komme seg inn i boligmarkedet, noe som kan være veldig lønnsomt på sikt, og mange vil få muligheten til å refinansiere svinedyr forbruksgjeld til en rente som tross alt er mye lavere, sier Pedersen.

Han mener det er bra at banker som Bank 2 og Bluestep finnes i markedet.

- Det er mange som kan dra nytte av disse boliglånene som en hjelp til å komme seg på rett kjøl privatøkonomisk, sier Pedersen.

Ikke tradisjonell bank
Daglig leder Vegard Krogh Gundersen i Bluestep sier seg langt på vei enig.

- Bluestep er ikke en tradisjonell lånegiver som Pedersen helt riktig påpeker. Vi velger å se på oss selv som et komplement til de tradisjonelle lånegiverne, heller enn som en konkurrent. Våre kunder er i utgangspunktet de som ikke får lån hos disse tradisjonelle lånegiverne, men som likevel har en økonomisk situasjon som tilsier at de kan betjene et boliglån. Dette behøver ikke nødvendigvis tilsi at de har en “ anstrengt økonomi”, men det kan heller bety at de er i en situasjon som ikke passer inn i de rammer som tradisjonelle lånegivere bruker i sine vurderinger, sier Krogh Gundersen til NA24.

Typiske kunder kan være personer som er prosjektansatt, selvstendig næringsdrivende, personer med variabel inntekt, kunder som bor utenlands og derfor ikke har en kreditthistorie i Norge, kunder med tidligere pådratt betalingsanmerkning, eller andre kunder som har fått avslag på lånesøknader i vanlige banker.

- Mange av våre kunder er i en situasjon hvor de ikke kommer seg inn på boligmarkedet, eller de har lån som er langt dyrere enn hva et lån fra Bluestep er. Som Pedersen påpeker kan dette være personer som har pådratt seg dyre usikrede lån og kredittkort. Vårt lån gir dem mulighet til finansiere disse inn i et boliglån. Vi gir dermed disse kundene muligheten til å komme seg raskere på beina økonomisk enn det de ellers ville klart, sier Krogh Gundersen.

Her er de åtte dårligste boliglånene for lånet i NA24s eksempel ifølge finansportalen.no tirsdag 24. august 2010:

HTML EMBED
*BankProduktnavnEffektiv renteTermin- beløp
422SpareBank 1 SR-BankBoliglån4,22 %10 698
433KLP Banken ASLitt Extra - Seniorlån for de over 60 år4,34 %10 835
435Rørosbanken Røros SparebankFleksilån4,37 %10 865
441Stadsbygd SparebankFleksilån4,43 %10 926
442Stadsbygd SparebankFørstehjemslån4,43 %10 926
463Nes Prestegjelds SparebankEnhetslån4,80 %11 323
477Gildeskål SparebankLeilighet i borettslag5,68 %12 317
478Bluestep Finans AB, Filial OsloBoliglån - inntil 65% belåning6,67 %13 467
* Plassering på finansportalen.nos oversikt. Feilplasserte lån er luket ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere