NA24.no

Det er en pensjonsbombe som ulmer i norske kommuner. Kommunene skylder nå over 400 milliarder kroner til ansatte, pensjonister og etterlatte.
Det er en pensjonsbombe som ulmer i norske kommuner. Kommunene skylder nå over 400 milliarder kroner til ansatte, pensjonister og etterlatte. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Her er landets største gjeldsbomber

Sist oppdatert:
Skylder opptil en kvart million per innbygger.

Siden 2006 har kommunenes samlede pensjonsforpliktelser økt med voldsomme 73 prosent til 418,2 milliarder kroner, justert for inflasjon.

Av disse har kommunene samlet kun balanseført 311 milliarder kroner, noe som betyr at kommunene har en ubetalt regning på over 100 milliarder kroner.

Det er imidlertid enormt store forskjeller i hvor mye hver enkelt kommune skylder per innbygger, men en fellesnevner er at små kommuner kommer verst ut. 

- I små kommuner må administrative årsverk fordeles på færre innbyggere. Samtidig kan det finnes skala-fordeler i produksjon som ikke utnyttes. Det gjør at penger som skulle ha gått til tjenesteproduksjon i større grad går til blant annet pensjonsutbetalinger, sier Andreas Ringen, partner hos NyAnalyse, til Nettavisen NA24.

Her er verstingene
Når det gjelder kommuner med færre enn 3.000 innbyggere har de fem verstingene en pensjonskostnad per innbygger på 200.000 - 250.400 kroner.


Ser man på kommunene med 3.000 - 15.000 innbyggere ligger det samme bunnsjiktet her på 149.300 - 266.300 kroner. 


Beveger man seg over til de større kommunene med 15.000 - 50.000 innbyggere er forpliktelsen per innbygger hos de fem dårligste i størrelsesorden 90.700 - 115.600 kroner. 


Men det er også enorme forskjeller mellom de større stedene i dette landet.

For eksempel er forpliktelsene i Asker på 59.400 kroner per innbygger mens Oslo kommer desidert verst ut med 93.100 per innbygger, noe som tilsvarer totale forpliktelser for hovedstaden på hele 59 milliarder kroner. 


Oversikten som det økonomiske utredningselskapet NyAnalyse har utarbeidet for Nettavisen NA24 viser at antallet som bor i en kommune virker inn på pensjonskostnadene per innbygger. 


Må få staten til å betale
De enorme summene innebærer at flere kommuner ikke er i stand til å innfri sine forpliktelser for egen regning, mener finansnestor Jan Petter Courvoisier Sissener.

- Men kommunene får store overføringer fra staten som dekker det hele. Det går så lenge penger bare kan tas fra oljefondet, sier Sissener til Nettavisen NA24. 

Han peker på at dette kan vise seg å kun være en midlertidig løsning.

- På et tidspunkt når oljepengene er brukt opp risikerer vi å møte veggen, og da blir kuttene og omstillingene dramatiske.

Jan Petter Sissener har vært en av landets mest fremtredende finansaktører i flere år.


Sissener var torsdag ute og slo fast at en rekke av landets mindre kommuner kan betegnes som konkurs.

Les mer:- Kommune-Norge er konkurs

Nå mener han at hele landbrukspolitikken må legges om.

- Distriktspolitikken må konsentreres om å skape lønnsomme arbeidsplasser i distriktene, og ikke på overføringer uten å stille krav. Her er det store forskjeller mellom ulike deler av landet. Langs hele vestlandskysten finnes det veldig mye godt og nyskapende næringsliv. I deler av Nord-Norge og i de indre delene av Østlandet, står det derimot dårlig til.

- Kommunene har ikke noe valg
Andreas Ringen peker på at kommunene med færre enn 3.000 innbyggere skylder en i snitt 128.000 kroner per innbygger. 

- Det er ikke lenger et valg kommunene har, de må se på alternative løsninger for å redusere sine utgifter knyttet til pensjon. Hvis ikke vil utgiftene til pensjon gå kraftig utover tjenestetilbudet, sier Ringen. 

Andreas Ringen sier at kommunene ikke lenger har net valg, men at de tvinges til å ta grep.

Noe han illustrerer slik:

- På bare få år har den årlige pensjonsregningen i kommunene økt med 10 milliarder kroner.

- Dette beløpet kunne finansiert 35.000 mottakere av hjemmetjenester eller 7.500 sykehjemsplasser - så dette er enorme beløp, sier Ringen.

I flere artikler fremover vil Nettavisen NA24 fokusere på gjeldsforpliktelsene til norske kommuner.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere