*Nettavisen* Økonomi.

Her er mannen bak en av tidenes største svindelsaker

Foto: Reuters/Scanpix

Drev pyramidesvindel for 40 milliarder norske kroner.

07.03.12 18:04

Den tidligere finansmannen Robert Allen Stanford har blitt funnet skyldig i den største svindelsaken siden Bernie Madoff-saken

En domstol i Houston mener at Stanford er skyldig i ha svindlet sine investorer for 7 milliarder dollar, nesten 40 milliarder dollar i dagens kronekurs, i en såkalt «Ponzi-svindel».

Dermed står han ovenfor lang tid i fengsel. Stanford kan få opp til 20 år for de mest alvorlige forbrytelsene, men hvis dommeren bestemmer at han må sone dommene etter hverandre, kan Sanford få opp mot 230 år i fengsel, skriver Los Angeles Times.

R. Allen Stanford, som en gang en av de rikeste personene i USA, så den da dommen ble lest opp. Hans kone og døtre klemte hverandre, og én av døtrene begynte å gråte.

- Vi er skuffet over utfallet. Vi forventer å anke, sier Ali Fazel, en av Stanfords advokater.

Enorm avkastning
Stanford vokste opp i Mexia i Texas, og startet sin businesskarriere i Waco, der han også tok sin utdannelse. Han slo seg opp innen eiendom i forbindelse med oljeboblen i Texas på 1980-tallet, før han involverte seg i Stanford Financial Group of Companies. Gjennom finansvirksomheten startet han opp Stanford International Bank (SIB) i 1985.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Banken var lenge kjent som en bank som kunne tilby enormt høy avkastning til sine kunder. Myndighetene reagerte på hvordan denne banken kunne love mye høyere avkastning på sine produkter enn markedet for øvrig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Svindelmistankene ble kjapt knyttet til salg av et spareprodukt som er velkjent og som tilbys av de fleste aktører i markedet, nemlig såkalte Certificats of Deposit (CD).

CD-ene kjennetegnes ved at de har de samme garantiene som vanlige sparekontoer, altså at de er forsikret og så å si 100 prosent sikre, men at kundene ikke har tilgang til pengene i en gitt periode.

Blodsbror i svindel
En «Ponzi-svindel» kjennetegnes av at penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer. Begrepet er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen har flere slike systemer blitt avdekket.

En medvirkende grunn til at svindelen ikke ble oppdaget tidligere kan ha vært at Stanford hadde en «brorskapsseremoni» med kredittilsynssjefen i den karibiske staten Antigua og Barbuda, Leroy King, som endte med at de ble «blodsbrødre».

De to kuttet seg over håndleddene og gnidde dem mot hverandre for å symbolisere et samarbeid som angivelig gikk ut på å lure tilsynsmyndigheter i USA og andre steder.

Til gjengjeld skal Stanford ha gitt King bestikkelser i form av Superbowl-billetter og overføringer til en hemmelig sveitsisk bankkonto. Stanford ble for øvrig adlet av Antigua og Barbuda.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Høy sigarføring
For å få dekke over svindelen brukte han også et iøynefallende triks.

Han gikk inn for å etablere en fasjonabel fasade, for å skape troverdighet om de enorme pengesummene han hevdet å råde over. Blant annet reiste han rundt i det som skulle være påkostede firmahelikoptre.

2008 signerte det engelske cricketforbundet en avtale med Stanford om en serie på fem kamper mellom England og et all-står-lag Stanford skulle plukke ut. Han fristet med en pott på 20 millioner dollar, vel 118 millioner kroner.

Ifølge The Times ble jackpoten pakket og oppbevart i en pansret bil, men bare tilsynelatende da beløpet i virkeligheten kun var på 700.000 kroner.

Stanford inngikk også sponsorkontrakter med golfspilleren Vijay Singh, og fotballspilleren Michael Owen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Husker ingenting
De siste årene har det blitt skrevet flere tusen artikler om den 61 år gamle amerikaneren. Historier om at han har blitt slått ned i fengsel, avhengighet av medikamenter utskrevet av fengselets leger etter overfallet samt historier om Stanfords svindler og hans ofre har preget amerikanske medier.

Nå som saken skal opp i retten i Houston hevder den tidligere multimilliardærens forsvarere at han nesten ikke husker noe som helst av sitt tidligere liv eller detaljer knyttet til forretningene han foretok seg, ifølge amerikanske medier.

Etter at forsikringsselskapet vant et søksmål mot Stanford som gjør at de slipper å dekke advokatutgiftene har også forsvaret gått opp i limingen. Først måtte mannen som tidligere benyttet seg av de dyreste advokatene i bransjen ta til takke med offentlig oppnevnte forsvarere, ettersom alle hans private midler har blitt konfiskert.

Så tidligere i januar forsøkte også alle forsvarerne hans å trekke seg. Flere som er leid inn av forsvaret hevder at de ikke har fått betalt på månedsvis, og advokatene selv mener at rettslige krav knyttet til pengebruk og for liten tid til å forberede saken gjør det umulig for dem å få gitt et godt nok forsvar, mot tiltalene som har en strafferamme på over 20 år. Dommeren avslo appellen og beordret dem i stedet til å forberede saken som planlagt.

Det er for øvrig den samme dommeren som innen kort tid skal være med på å besegle Stanfords skjebne. Han er blitt dømt skyldig, men lengden på straffen er altså ikke bestemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag