Her er maten billigst

En pristest gjennomført i hele Europa avslører hvor det er dyrest og billigst å kjøpe dagligvarene du bruker mest. Sjekk listen.

09.05.06 16:12

Stadig flere billige flybilletter har gjort det enklere å reise på ferie i Europa. Når man velger feriemålet kan det være greit å vite hvor man får mest for pengene sine. Et utmerket verktøy for å sjekke dette er ACNielsens prisbarometer for Europa.

Populære varer
To ganger i året sammenligner ACNielsen prisene på de mest populære dagligvarene i Europa. Med i testen er prisen for en stor flaske med brus, en brusboks, flaskevann, en pakke med barberhøvler, en sjokoladeplate, et glass med pulverkaffe og en pose med potetgull.

- Det er nyttig å vite hva dine favorittvarer vil koste når du reiser. Avhengig av hvor du reiser, kan enkelte produkter være dobbelt så dyret som hjemme, sier ACNielsens Europa-sjef, Frank Martell i en kommentar til resultatet.

Norge blant de dyreste
Den siste undersøkelsen viser at Finland er det dyreste landet i Europa. De billigste er Tyskland og Nederland.

Distribusjonen av brus på boks og mineralvann i Norge lot seg ikke sammenligner med resten av Europa, og tallene for disse produktene er derfor ikke tatt med i undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at Norge verken er det dyrest eller billigst landet. Norge er det fjerde dyreste landet i undersøkelsen. Prisen på sjokolade og brus trekker resultatet opp for Norge. En annen undersøkelse fra ACNielsen, som inkluderer hele 150 internasjonale matmerker, viser at Norge derimot er det dyreste landet i Europa.

Store forskjeller
Det er få av landene som er billig på alle produktene. I Sveits får man for eksempel det billigste flaskevannet og det dyreste potetgullet. En stor flaske med flaskevann koster i snitt 5,78 kroner i Sveits. I Finland må man i snitt ut med 16,32 kroner for en stor flaske med vann.

Billigst brus finner du i Nederland og Spania, og den billigste sjokoladen selges i Tyskland.

Ifølge ACNielsen er det billigkjeder som Aldi and Lidl som holder prisene lave i Tyskland og Nederland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag