*Nettavisen* Økonomi.

Her er miljøverstingene

Foto: (apple)

NA24 har listen over IT-bransjens miljøverstinger. Bunnplasseringen sjokkerer Greenpeace.

25.08.06 15:05

I dag kommer en rapport som rangerer verdens største mobil- og PC-produsenter etter miljøkrav.

NA24 - din næringslivsavis

Miljøstiftelsen Greenpeace utgir i dag «Guide to Greener Electronics» som rangerer bedrifter ut i fra hvilke kjemikalier de bruker i produktene sine, og hvordan de håndterer resirkulering.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatene fra den første undersøkelsen blir gjengittt i dagens utgave av The Economist og Wall Street Journal. NA24 har fått tilgang til rapporten på forhånd.

Den beste i klassen er Nokia, mens Apple havner i bunnsjiktet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skuffet over Apple
På bunnen av listen står amerikanske Lenovo. Selskapet får noen poeng for deres kjemiske forvaltning og for noen frivillige innleveringsprogrammer, men trenger å forbedre seg på samtlige punkter, ifølge Greenpeace. Også Apple skuffer.

Som ledende innen design og markedsføring, burde også de gå i spissen for miljømessig fornyelse, mener organisasjonen.

Selskapene har mulighet til opprykk og bli stadig grønnere på rangeringslisten ettersom guiden oppdateres hvert kvartal. Hittil har selskapene fått sine poeng utelukkende ut i fra den informasjon de selv gjør tilgjengelig på sine globale websider.

Vil presse selskapene
Martin Norman, i Greenpeace, forklarer at guiden er utgitt med tanke på å skape større etterpørsel etter miljøvennlig elektronikk.

- Vi prøver å gi forbrukerne muligheten til å velge et miljøvennlig alternativ. Det vil forhåpentligvis presse selskapene til å strekke seg litt lengre, sier Norman til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia leder an
14 av verdens ledende mobil- og PC-produsenter er med i rangeringen. Kategoriene går fra rødt til grønt (Se illustrasjon). Den første oversikten viser at Nokia og Dell er best på miljøhensyn, men foreløpig er det ingen som havner i grønn kategori.

Greenpeace sier at både Nokia og Dell tar ansvar for å ta tilbake sine egne merkevarer ved endt livsløp og sørge for at de blir resirkulert og gjenbrukt. Nokia er leder i å ikke bruke giftige kjemikalier. Alle nye telefonmodeller etter 2005 er fri for PVC. Nye komponenter skal være fri for bromerte flammehemmere, som har vist helse- og miljøskadelige effekter, fra 2007. Dell har også satt ambisiøse mål for å få fjernet giftstoffer fra produktene sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ambisiøse Nokia
Martin Norman mener at funnene viser at alle produsentene har et forbedringspotensiale. Men finske Nokia er foreløpig flinkeste i klassen.

- Nokia har et ambisiøst program og vi gir gjerne et klapp på skulderen til de som leder an.Men det er viktig å minne produsentene på at de kan bli enda bedre, sier Norman til NA24.

Undersøkelsen bygger sitt materiale på informasjon som er offentlig tilgjengelig på selskapenes globale web-sider. Miljøorganisasjonen skal oppdatere barometeret kvartalsvis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.