NA24.no

(apple)

Her er miljøverstingene

Sist oppdatert:
NA24 har listen over IT-bransjens miljøverstinger. Bunnplasseringen sjokkerer Greenpeace.

I dag kommer en rapport som rangerer verdens største mobil- og PC-produsenter etter miljøkrav.

NA24 - din næringslivsavis

Miljøstiftelsen Greenpeace utgir i dag «Guide to Greener Electronics» som rangerer bedrifter ut i fra hvilke kjemikalier de bruker i produktene sine, og hvordan de håndterer resirkulering.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatene fra den første undersøkelsen blir gjengittt i dagens utgave av The Economist og Wall Street Journal. NA24 har fått tilgang til rapporten på forhånd.

Den beste i klassen er Nokia, mens Apple havner i bunnsjiktet.

Skuffet over Apple
På bunnen av listen står amerikanske Lenovo. Selskapet får noen poeng for deres kjemiske forvaltning og for noen frivillige innleveringsprogrammer, men trenger å forbedre seg på samtlige punkter, ifølge Greenpeace. Også Apple skuffer.

Som ledende innen design og markedsføring, burde også de gå i spissen for miljømessig fornyelse, mener organisasjonen.

Selskapene har mulighet til opprykk og bli stadig grønnere på rangeringslisten ettersom guiden oppdateres hvert kvartal. Hittil har selskapene fått sine poeng utelukkende ut i fra den informasjon de selv gjør tilgjengelig på sine globale websider.

Vil presse selskapene
Martin Norman, i Greenpeace, forklarer at guiden er utgitt med tanke på å skape større etterpørsel etter miljøvennlig elektronikk.

- Vi prøver å gi forbrukerne muligheten til å velge et miljøvennlig alternativ. Det vil forhåpentligvis presse selskapene til å strekke seg litt lengre, sier Norman til NA24.

Nokia leder an
14 av verdens ledende mobil- og PC-produsenter er med i rangeringen. Kategoriene går fra rødt til grønt (Se illustrasjon). Den første oversikten viser at Nokia og Dell er best på miljøhensyn, men foreløpig er det ingen som havner i grønn kategori.

Greenpeace sier at både Nokia og Dell tar ansvar for å ta tilbake sine egne merkevarer ved endt livsløp og sørge for at de blir resirkulert og gjenbrukt. Nokia er leder i å ikke bruke giftige kjemikalier. Alle nye telefonmodeller etter 2005 er fri for PVC. Nye komponenter skal være fri for bromerte flammehemmere, som har vist helse- og miljøskadelige effekter, fra 2007. Dell har også satt ambisiøse mål for å få fjernet giftstoffer fra produktene sine.

Ambisiøse Nokia
Martin Norman mener at funnene viser at alle produsentene har et forbedringspotensiale. Men finske Nokia er foreløpig flinkeste i klassen.

- Nokia har et ambisiøst program og vi gir gjerne et klapp på skulderen til de som leder an.Men det er viktig å minne produsentene på at de kan bli enda bedre, sier Norman til NA24.

Undersøkelsen bygger sitt materiale på informasjon som er offentlig tilgjengelig på selskapenes globale web-sider. Miljøorganisasjonen skal oppdatere barometeret kvartalsvis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere