Her er Norges beste restauranter

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Maaemo beholder to stjerne, mens Statholdergaarden og Bagatelle holder på sin ene stjerne.

14.03.13 10:21

Restauranten Maaemo rett ved Oslo S tok Norge med storm i fjor. Fra intet føyk den rett inn på den anerkjente Michelin Guiden og kapret ikke bare en stjerne, men to i et jafs.

I løpet av fem minutter i fjor var restauranten fullbooket.

Norge holder stillingen i årets Michelin-guide, opplyses det i en melding fra Michelin.

Det beste Oslo kan tilby

«Restaurant Maaemo har fortsatt to stjerner, mens Bagatelle og Statholdergaarden har en stjerne hver», heter det i meldingen.

– Uansett om du ser etter en stjernerestaurant eller hjemmekoselig kro, har Michelins anonyme inspektører gjort ett utvalg av det beste Oslo har å tilby. Nå finnes også Guide Michelin tilgjengelig for nedlasting til de fleste mobiltelefoner, sier Carl Stenson, informasjonssjef for Michelin i Norden.

Tre norske restauranter er tildelt til sammen fire stjerner i årets utgave. I tillegg er tre restauranter tildelt utmerkelsen Bib Gourmand -– merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Stjernene som deles ut baseres kun på maten som serveres, i tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Pettersen (NA24)

Christen Sveaas har all grunn til å juble. Ikke bare fikk Bagatelle en stjerne, men «billig» utgaven Lille B blir belønnet med en Bib Gourmand sammen med Oro Bar & Grill

Maaemo er ikke stor. Den har kun åtte bord og den er heller ikke gratis å besøke heller. En matmeny koster rundt 2000 kroner og med litt vin til kommer en middag for to raskt opp i 7.000 kroner.

Surrealistisk
Tidligere i år ble Maaemo kåret til årets restaurant i Norden i 2012 da den vant The Nordic Prize 2012.

– Det var helt surrealistisk å få beskjeden. Fantastisk, og veldig morsomt, sa kjøkkensjef Espen Holmboe, som startet restauranten for litt over to år siden, sammen med partneren Pontus Dahlstrøm og Jon Frode Engdahl.

Maaemo satser på økologisk, sesongbasert og ikke minst kortreist mat.

– Vi serverer nesten ikke mat som har reist mer enn ti mil, sa styreformann Jon-Frede Engdahl.

Hemmeligheten bak suksessen, er ifølge Engdahl, at man har turt å gjøre ting ingen andre gjør, og at de har vært kompromissløse i prosessen.

Maaemo satser primært på nordisk mat, i likhet med det som nå er nærmeste referanse, Noma i København, som flere ganger er blitt kåret til verdens beste restaurant. Nå har de begge to stjerner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Maten på Maaemo fortjener hele to stjerner av Michelin-guiden. Foto: (Maaemo)

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Fakta om Michelin-guiden:
Den første Michelin-guiden ble utgitt allerede i 1900 i Frankrike. Guiden ble delt ut gratis av Michelin til alle bilister i Frankrike for å gjøre det enklere å reise. Fortsatt er mottoet for Michelin «En bedre vei fram», noe som oppsummerer selskapets mål om å forenkle transport av mennesker og gods. «Guide Michelin Main Cities of Europe» ble første gang utgitt i 1982 og utgis i år for 32. gang.

Michelins forskjellige guider er nå også tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com, som har over 400 millioner besøkende årlig. Papirutgavene kom ut i et opplag på over en million eksemplarer i fjor.

En restaurant som får tre stjerner i Guide Michelin bedømmes å være verd en reise i seg selv, mens to stjerner betyr at restauranten er verd en omvei. En stjerne betyr at restauranten er eksepsjonelt god i sin kategori. Hoteller bedømmes på samme måte for sitt miljø med hussymboler i ulike størrelser. Røde bestikk og hussymboler gis til ekstra hyggelige steder.

Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

*Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til»

*To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for»

*En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori»

*I 2012 fikk Maaemo to stjerner, mens Statholdergaarden, Bagatelle og Restaurant Oscarsgate en stjerne hver. Sistnevnte restaurant eksisterer ikke mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.