NA24.no

Her er Norges kunstelite

Sist oppdatert:
Norske kunstsamlere fremhevet i internasjonal bok.

28. september kommer boken «The International Art Markets: The Essential Guide for Collectors and Investors», av James Goodwin.

NA24 - din næringslivsavis

Boken gir en innføring i det internasjonale markedet for samtidskunst, skriver nettstedet Lola.

Totalt er det 43 nasjoner som er analysert, 21 av disse er europeiske land. Fem norske navn dukker også opp i boken som eliten for samtidskunst.

Hans Rasmus Astrup er listet som den viktigste samleren i Norge. Han blir fremhevet som på et tidlig og billig tidspunkt kjøpte verker av Damien Hirst. Men Astrup er i tillegg også en av de store samlerne i Europa av Mathew Barney (mannen til Bjørk), Jeff Koons, Cindy Sherman og Richard Prince, og innen 2012 åpner det nye Astrup Fearnley-Museet på Tjuvholmen i Oslo.

I tillegg nevner forfatteren Jack Helgesen, som ifølge boken driver en «sex shop chain», selvfølgelig Christen Sveaas, reklamemannen Rolf Hoff og forlegger Erling Kagge.

Stordalen rekker ikke opp
Hotellkongen Petter Stordalen rekker ikke opp på Goodwins liste over kunsteliten i Norge.

Til tross for dette har han gjort gode investeringer i kunstverdenen. Han har nylig investert i et småerotisk maleri av amerikanske Sue Williams, to skulpturer av østerrikeren Franz West. Hvorav et høyreist fallossymbol befinner seg i hagen utenfor hovedkvarteret hans i Oslo, og et fantastisk speil av skotten Jim Lambie og en psykedelisk skulptur på over to meter av samme kunstner, melder nettstedet Lola.
Lola anslår at Stordalens urealiserte gevinst er om lag tre millioner kroner bare på verkene som er nevnt ovenfor.

Kunstkjøpere som Frank Mosvold, Mikkel Astrup når ikke opp. Milliardærene Stein Erik Hagen, Jan Petter Collier og Petter Olsen kvalifiserer heller ikke.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24 .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere