*Nettavisen* Økonomi.

Her er Norges store problem

SSBs oversikt over aldersfordelingen i Norge, viser tydelig hvilken eldrebølge som er på vei, uten at det følger mange unge i kjølvannet. Foto: (SSB)

- Vi er inne i en utfordrende situasjon.

21.05.14 13:55

Norge har høyere forpliktelser enn eiendeler, utgiftene skyter til været og inntektene flater ut. Dermed er overskuddet til Norge på vei nedover.

Det er hovedpunktene i en SSB-rapport som tegner mørke skyer i horisonten for Norge.

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy mener at man allerede nå er nødt til å justere seg for en fremtiden uten ekstreme oljeinntekter, blant annet ved å fjerne AFP, øke egenandelene, behovsprøve ytelser og gjøre endringer i sykelønnsordnignen. SU-leder Andreas Hasle mener derimot at vi har gjort oss fortjent til dagens løsninger.

Store utgifter i årene som kommer

Sjeføkonom i NyAnalyse Terje Strøm sier til Nettavisen at realiteten kanskje ligger et sted i mellom.

- Jeg tror ikke på dommedag for verdens rikeste vestlige demokrati. Det kommer stadige advarsler om tilstanden for norsk økonomi, og det er fint at mange følger med, men det neste året vokser AS Norge med 2-2,5 prosent, og det fra et høyt nivå, sier Strøm.

På litt sikt er det likevel noen utfordringer.

- Vi er inne i en utfordrende situasjon de neste 10-15 årene pga eldrebølgens utgifter på både kommunebudsjetter og Statsbudsjettet, sier Strøm.

SSBs befolkningsanalyse viser at det er en solid topp med mennesker som i dag er mellom 40 og 50 år, som følges opp av langt lavere årskull. Dette er personer som i stor grad har opparbeidet seg gode pensjonsordninger, og med AFP-ordninger kan trekke seg tilbake tidlig i 60-årene, samtidig som forventet levealder etter hvert kryper godt opp på 80-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjeføkonom Terje Strøm. Foto: (NyAnalyse)

Mener det må strammes til

- Jeg tror også at egenandeler vil tvinge seg frem innen helsesektoren, særlig hvis oljen blir langt mindre verdt, og eldrebølgen fortsetter å øke sine inntekter. Det kan være behovsprøvd med ulik gradering, for eksempel, sier Strøm

- Sykelønn kunne vært justert med for eksempel 80% lønn første dagen ved sykdom, men det er ikke sannsynlig med store endringer når LO, NHO, samt KrF holder i bremsen. Høyre er også veldig delt i dette spørsmålet. Det gir heller ikke mye penger, selv om det er et riktig tiltak. Det vanskeligste av alt er å ta fra «svake grupper» når oljerikdommen er så høy som i dag.

Ikke bekmørkt

Strøm mener likevel at Norge har alle forutsetninger til å møte utfordringene som kommer.

- Vi er det landet i Europa som best kan takle utfordringer. Vi har snart 5200 milliarder kroner på bok, og en pragmatisk borgerlig regjering som vil benytte handlingsrommet i krisetid. Norges Bank kan følge opp med lavere renter, og nordmenn har store reserver i boliger, pensjoner/ aksjer og rundt én billion i bankinnskudd, påpeker Strøm.

- Selvsagt er det også grupper med mye gjeld, men de fleste kan takle en forsiktig renteoppgang.

- Befolkningen er høyt utdannet, selv om vi mangler noe på kunnskap målt mot andre land. Vi klarer å kombinere fødsler og verdiskaping, i den norske modellen. Selv om Norge har en god samfunnsmodell, er det en det er riktig å tenke på justeringer i tide. Før krisen kommer. Derfor er både regionreform og utredninger på produktivitet riktig og viktig for landet, påpeker han.

Eldrebølge med fordeler

Strøm mener også at eldrebølgen ikke bare handler om utgifter.

- Det gjelder å ha en troverdig historie, ikke for mye spådom om elendighet. Et norsk vellykket samfunn – med behov for justeringer og fornyelse, går ikke under av eldrebølgen. Seniorer jobber nå litt lenger, de øker konsumet, og mange gir mer arv på forskudd. Selv økonomer i Finansdepartementet liker at nordmenn og de selv lever lenger, konkluderer sjeføkonomen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag