Her er «norske» mPad

Foto: (Multicom)

Kan den konkurrere med iPad?

12.08.10 22:42

Apples iPad har vært en nærmest ubetinget suksess, tross sine svakheter. Skal vi tro statistikken fra diverse norske nettsider er det allerede mange tusen av dem i Norge, lenge før den i det hele tatt er lansert.

Og denne store relanseringen av tablet-PC-er er det nå flere som ønsker å være med på. Huawaui har allerede dyttet sin konkurrent ut på det norske markedet, til blandet mottakelse - og nå forsøker også den norske PC-byggeren Multicom seg.

Eget lesebrett
Den gamle nettbutikken fra Åmli vil i oktober lansere sitt eget lesebrett som har fått det klingende navnet Multicom mPad Z1, og er egentlig en «whitbox»-løsning som selges med forskjellige navn til forskjellige deler av verden til lokale aktører. Dette er en 7 tommers dings som baserer seg på operativsystemet Android - som er i ferd med å ta store andeler på mobiltelefonmarkedet.

På Android finner en blant annet tilgang til e-bok-databasen til Amazon.

Dingsen er utstyrt med samme type berøringssensitive touchskjerm som iPad, og den støttet multitouch. Oppløsningen er 800x480. Til sammenligning har iPad en 9,7 tommers skjerm på 1024x768 punkter. Det vil si at pixeltettheten på Multicoms variant er en anelse høyere.

- mPAD Z1 vil være billigere, lettere og ha de funksjoner Apple iPad mangler, sier Tron Atle Løvig, daglig leder i Multicom i en pressemelding.

Ser bra ut på papiret
Maskinen blir utstyrt med den nyeste integrerte prosessoren fra Nvidia (Tegra II T20) og vil ha 512 MB minne.

På lagringssiden vil den bare ha 4 GB minne, men tilgjengjeld vil den ha minnekortleser for Micro-SD.

Apple har fått en del kritikk for å ikke utstyre sin iPad med en USB-kontakt, noe som gjør at du for eksempel ikke enkelt kan koble på en minnepinne. Dette er på plass på mPad, og det samme er en HDMI-kontakt, slik at du kan koble enheten på en TV-skjerm.

Ellers har mPad både mikrofon, webkamera og høyttalere, trådløst nettverk, Bluetooth, docking og vanlig minijack-kontakt. 3G-tilkobling vil bli en tilleggsmulighet.

Men alt er likevel ikke bedre på papiret enn iPad. Multicom har ennå ikke fått gjennomført skikkelige tester av batterikapasiteten, men de regner med at batteriet vil holde i 6-8 timer ifølge Løvig.

Prisen skal ifølge Multicom bli under 3000 kroner for versjonen uten 3G.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.